Aνακοίνωση της ΔΑΣ για τις εκλογές του εργοδοτικού μηχανισμού με τον τίτλο “ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ-ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΘΗΝΩΝ»

Στηρίζεται από το ΠΑΜΕ

Συναδέλφισσα-συνάδελφε,

Απευθυνόμαστε σε σένα που τα βγάζεις πέρα δύσκολα, που δουλεύεις 4ωρα και ευέλικτα ή σχολάς ακανόνιστα και μετά τη λήξη του ωραρίου σου, που εργάζεσαι συνεχώς κάτω από δύσκολες συνθήκες και εντατικοποίηση, που δίνεις τη δική σου καθημερινή μάχη στο ταμείο του καταστήματος, που βρίσκεσαι στα ψυγεία, στις αποθήκες, που γεμίζεις χωρίς ανάσα τα ράφια.  Απευθυνόμαστε σε σένα που ζεις με το άγχος της ανανέωσης της σύμβασης σου ή της δοκιμαστικής περιόδου, που αντιμετωπίζεις καθημερινά την εργοδοτική τρομοκρατία, τις απειλές των προϊσταμένων.

Η «ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ-ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΘΗΝΩΝ», που καλείσαι αυτές τις μέρες να πάρεις μέρος, δεν είναι σωματείο! Είναι ένας μηχανισμός της εργοδοσίας που τιτλοφορείται ως σωματείο, ώστε να προωθεί τα σχέδια και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, των super market, μέσα στους εργαζόμενους. Είναι μια φάμπρικα για την παράγωγη αντιπροσώπων στην ΓΣΕΕ, στην Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπάλληλων, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, που καθορίζει συνολικά τους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα. Οι αντιπρόσωποι που βγάζει το συγκεκριμένο σωματείο-μηχανισμός, πάνε πακέτο στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ, στις κυβερνητικές δυνάμεις δηλαδή στο εργατικό κίνημα.

Αναρωτηθείτε:

Πόσες φορές πήρατε μια ανακοίνωση του δήθεν σωματείου στα χέρια σας; Πόσες φορές καλεστήκατε σε μια Γενική Συνέλευση για να πείτε τη γνώμη σας, να αναδείξετε τα προβλήματα σας; Πόσοι γνωρίζετε τα γραφεία του, το Διοικητικό Συμβούλιο; Πόσες φορές ήρθαν στο χώρο δουλειάς σας, για να σας ενημερώσουν για τις εξελίξεις; Πότε σας κάλεσαν σε αγώνες, κινητοποιήσεις, αμφισβήτησαν τα συμφέροντα των εργοδοτών και των κυβερνήσεων;

Μάταια κάποιος συνάδελφος θα ψάξει να βρει μια ανακοίνωση του «σωματείου», ενάντια σε απολύσεις που πραγματοποιούνται σταθερά στα super market. Μάταιος θα είναι και ο κόπος να τους αναζητήσει σε μία κινητοποίηση ή να τους βρει γενικά, αφού το δήθεν σωματείο δε διαθέτει κα ιστοσελίδα, τηλέφωνα ή διεύθυνση επικοινωνίας.

Το συγκεκριμένο «σωματείο», είναι σωματείο-φαντομάς, μια σφραγίδα στα χέρια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες μας, τις διεκδικήσεις, τους συλλογικούς αγώνες και την πάλη. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου του «σωματείου» είναι υψηλόβαθμα στελέχη των super market, περιφερειάρχες και διευθυντές καταστημάτων. Είναι στελέχη που κατέχουν διοικητικές θέσεις στα super market, που προωθούν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και αποφασίζουν απολύσεις και βλαπτικές μεταβολές για τους εργαζόμενους.

Οι διαδικασίες των εκλογών-παρωδία του αυτού του μηχανισμού γίνονται κάτω από την «παρότρυνση» προϊσταμένων και διευθυντών των επιχειρήσεων (Μy market, AB Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης κα). Όλα αυτά δεν τους αγγίζουν! Τους αρκεί να πάρουν τα «κουκιά», ώστε από καλύτερες θέσεις και με τη δήθεν συναίνεση των εργαζομένων, να τσακίσουν δικαιώματα και κατακτήσεις. Οι διαδικασίες τους «ζέχνουν» τόσο, όσο η πολιτική που θέλουν να υπηρετήσουν: Την ανταγωνιστικότητα, το ξεζούμισμα των εργαζομένων, τις απολύσεις, την ανασφάλιστη δουλειά για να αυγατίσουν τα κέρδη.

Φέτος οι εκβιασμοί ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο! Οι άνθρωποι της εργοδοσίας πήγαν να κάνουν τις εκλογές στα κρυφά, τρεις μήνες πριν την καθορισμένη ημερομηνία που λήγει η θητεία του δήθεν διοικητικού Συμβούλιου, με ανύπαρκτες συλλογικές διαδικασίες και εκλογοαπολογιστική συνέλευση-παρωδία,  που ποτέ δεν ανακοινώθηκε στους χώρους δουλειάς. Ακόμα και όταν πιάστηκαν στα πράσα, με διαφορές δικαιολογίες και χειρισμούς προσπάθησαν να αποτρέψουν τη συμμετοχή του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ.

Οι εκβιασμοί και οι απειλές στους συναδέλφους όλες τις προηγούμενες μέρες πολλαπλασιάστηκαν. Τα διευθυντικά στελέχη και οι προϊστάμενοι «έδωσαν ρέστα». Aφού πρώτα επέλεγαν συναδέλφους από κάθε κατάστημα, τους καλούσαν ανά δύο σε κλειστά γραφεία. Στη μία αλυσίδα super market τους ανακοίνωναν πως πρέπει να ψηφίσουν με ταυτότητα και βιβλιάριο τάχα για το επικουρικό τους ταμείο και σε άλλη αλυσίδα πιο κυνικά και ωμά τους καλούσαν στις εκλογές του «σωματείου», τονίζοντας πως η συμμετοχή «δεν είναι προαιρετική» αλλά επιβάλλεται. Μπροστά σε αυτήν βρώμικη διαδικασία, υπήρξαν συνάδελφοι που αηδιασμένοι και πιεσμένοι αλλά με αξιοπρέπεια και θάρρος, απευθύνθηκαν στο ΠΑΜΕ και στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Συνάδελφε-συναδέλφισσα,

Σε καλούμε να απομονώσεις τους ανθρώπους της εργοδοσίας που βρίσκονται ανάμεσα μας, να μαυρίσεις τη γραμμή των εργοδοτών και των επιχειρηματικών ομίλων στη ζωή μας. Είναι αυτοί που έχουν συμβάλει στο τσάκισμα των μισθών, στην εντατικοποίηση της εργασίας στους χώρους δουλειάς, στο δυνάμωμα των ελαστικών σχέσεων, στις εργολαβίες, στο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν τους ίδιους καημούς, τις ίδιες ανάγκες με σένα! Τι σχέση έχουν με εσένα και τον καθημερινό σου Γολγοθά οι διευθυντές προσωπικού, τα στελέχη που διαχειρίζονται την περιουσία των super market, τα ακίνητα και την αλληλογραφία των επιχειρήσεων, οι διευθυντές καταστημάτων και ασφάλειας;

Μέσα στην κάλπη είσαι μόνος σου!

Μη φοβάσαι, μην τους αφήνεις να σε τρομοκρατούν!

Η ενίσχυση των μονοπωλίων και του ανταγωνισμού στον κλάδο, θα φέρει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών, κλείσιμο καταστημάτων, συγχωνεύσεις με απολύσεις, απλήρωτη δουλειά. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση απαιτείται οργάνωση, αγώνας και αντεπίθεση για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, για την κάλυψη όσων χάσαμε.

Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τη σήψη και τη δυσοσμία των παραπάνω πρακτικών που όλοι βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε στους χώρους δουλειάς. Αποτελείται από αγωνιστές-συναδέλφους, που έχουν αταλάντευτη δράση στα super market, που αντιμετωπίζουν μαχητικά τα σχέδια της εργοδοσίας και των ανθρώπων τους. Με τη δράση τους μέσα από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το κλαδικό σωματείο για όλους τους εμποροϋπαλλήλους, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αναχαίτιση απολύσεων, δυσμενών μεταβολών στους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις, στην πάλη για να σπάσει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Πήραμε την απόφαση να συμμετάσχουμε στις εκλογές αυτού του απαράδεκτου μηχανισμού, για να μας δείτε και να σας κοιτάξουμε στα μάτια, να μάθετε ποιοι είμαστε. Για να αποκαλύψουμε εντός των τειχών όλη αυτή τη δυσοσμία που αναδύεται από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, τις παρατυπίες ανύπαρκτων συλλογικών διαδικασιών που φέρνουν οι  δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, τους σχεδιασμούς και την παρέμβαση που επιδιώκουν να κάνουν στο μυαλό και τη συνείδηση των εργαζόμενων. Για να υπάρξει αγωνιστική-ταξική επιλογή μέσα στο παραβάν απέναντι στα διευθυντικά στελέχη και τους ανθρώπους της εργοδοσίας.

Για να προσπαθήσουμε μαζί να αντιμετωπίσουμε τους εκβιασμούς, την εργοδοτική τρομοκρατία, την χρησιμοποίηση των εργαζόμενων ώστε να δώσουν δημοκρατική επίφαση σε σημαδεμένες εκλογές που δεν έχουν καμία σχέση με μαζική δημοκρατική και ελεύθερη διαδικασία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Έχουμε κάθε δικαίωμα να μην ανεχόμαστε οι “εκπρόσωποι των εργαζομένων” να καθορίζονται από την εργοδοσία πίσω από κλειστές πόρτες μηχανισμών. Ακόμα κι αν δε συμφωνείς σε όλα μαζί μας, δεν έχεις καμία σχέση με αυτούς που σε τρομοκρατούν, που τσακίζουν τη ζωή σου. Κάνε το βήμα!

Ενίσχυσε το ΠΑΜΕ και τις αντιστάσεις σου!

Δυνάμωσε την πάλη για την οργάνωση μας, μέσα στους χώρους εργασίας.

Στήριξε το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ!

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio