Ανακοίνωση της Γραμματείας Εμπορίου-Υπηρεσιών για την ασυδοσία των εργολαβων στην καθαριότητα και σε άλλους κλάδους

Oι εργολαβίες των συνεργείων στην καθαριότητα ανθίζουν!  Η ασυδοσία τους δεν έχει όριο. Η Γραμματεία εμπορίου-Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την εταιρεία MAGIC FRESH FACILITY LTD που ενώ πριν πέντε χρόνια απέλυσε 7 εργαζόμενες καθαρίστριες, όλες σε μια νύχτα διότι διεκδίκησαν να πληρώνονται με βάση τις συμβάσεις και στην ώρα τους και να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα τους στη μητρότητα, ως σήμερα παραμένουν απλήρωτες.

Οι εργαζόμενες καθάριζαν τότε τα ΙΚΕΑ Ιωαννίνων μέσω της παραπάνω εργοδότριάς τους. Απολύθηκαν ενώ τους οφείλονταν διαφορές δεδουλευμένων δώρα, άδειες και επιδόματα. Ενώ έχουν δικαιωθεί σε όλα τα δικαστήρια ποινικά και αστικά, πρωτόδικα και στο εφετείο η επιχείρηση αρνείται να πληρώσει σε 7 άνεργες γυναίκες το συνολικό «αστρονομικό» ποσό των 23.000 ευρώ και τις πηγαίνει στον Άρειο Πάγο.

Πρόκειται για εταιρία που επί χρόνια καθάριζε τα ΙΚΕΑ και καθαρίζει τα MEDIA MARKT, INTERSPORT καθώς και πολλά κτίρια όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες ενώ στις προηγούμενα έργα της βρισκόταν μέχρι και η Βουλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια δίνει απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους και εμφανίζει ετήσιους τζίρους πάνω από 2 εκ ευρώ.

Η επιχείρηση που έχοντας ως πάγια τακτική να ασφαλίζει και να πληρώνει 4ωρο ή 6ωρο εργαζόμενους που δούλευαν με πλήρη απασχόληση αλλά και Σάββατα, επιδιώκει μέσω των δικαστηρίων και του έμμεσου χρονικού και οικονομικού στραγγαλισμού να εξαντλήσει την υπομονή και την αντοχή των παραπάνω εργαζόμενων.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία My Services HUMAN RESOURCES AE στην Αθήνα, πέρα από τις πλέον γνωστές πρακτικές που επιβάλει στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς των εργαζόμενων στην καθαριότητα, ανοίγει τα φτερά της σε νέους χώρους. Ήδη οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο δρόμο, αγωνίζονται και απεργούν, διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, την κατάργηση του ωρομίσθιου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Οι παραπάνω επιχειρήσεις όπως και οι άλλες που λειτουργούν σε αυτά τα πλαίσια κατοχυρώνονται πλέον υπό τον τίτλους των εταιρειών παροχής ανθρώπινου δυναμικού, λειτουργώντας ως «κράτος εν κράτει» σε αρκετούς κλάδους, εισχωρώντας πέρα από την καθαριότητα, στον επισιτισμό και τον τουρισμό, το εμπόριο, σε βιομηχανικούς κλάδους.

Καλούμε τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτές τις επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο, να σπάσουν το φόβο. Να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, με το ΠΑΜΕ. Όσο μας βλέπουν φοβισμένους και μόνους τόσο θα διατηρούν την κυριαρχία τους, θα δυναμώνουν την εκμετάλλευση. Μόνο η συλλογική πάλη, ο ταξικός αγώνας και η αφοβία μπορεί να τους σταματήσει!

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio