Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου: Απεργιακή συγκέντρωση 15 Ιούλη στο Ηράκλειο

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στο Εμπόριο την Κυριακή 15 Ιούλη, για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, απευθύνει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Το απεργιακό ραντεβού έχει δοθεί στις 10.30 π.μ. έξω από τα δικαστήρια.

«Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, με σταθερό ωράριο, αξιοπρεπείς μισθούς και εισοδήματα. Nα έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή, για τη συμμετοχή μας στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας.

Σε αυτά στέκονται εμπόδιο οι επιδιώξεις των μεγαλεμπόρων, οι οποίοι τα θέλουν όλα! Πριν από 4 χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση χέρι-χέρι με την ΕΣΕΕ, έκανε τις 2 Κυριακές το χρόνο 7. Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το πάει ένα βήμα παραπέρα. Ορίζει περιοχές ως “τουριστικές ζώνες” και “τουριστικές περιοχές” , επιτρέποντας στα πολυκαταστήματα να ανοίγουν 32 Κυριακές. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. Μία ανάκαμψη που στηρίζεται στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας και θα φέρει νέα αύξηση της έντασης της εκμετάλλευσης. Το ρόλο του θεματοφύλακα των μεγαλεμπόρων στην Κρήτη παίζουν η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης, οι οποίοι από κοινού προσπάθησαν δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο να προωθήσουν την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων στην Κρήτη ως τις 23.00. Το σωματείο μας, από κοινού με άλλους φορείς, μπλόκαρε αυτή τη μεθόδευση, γεγονός που δείχνει τη δύναμη των εργαζομένων όταν είναι οργανωμένοι στο σωματείο τους, με κατεύθυνση σύγκρουσης με τη μεγαλοεργοδοσία και το πολιτικό τους προσωπικό.

Στον κλάδο του Εμπορίου δοκιμάστηκαν και γενικεύτηκαν όλες οι μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η επέκταση της εργάσιμης μέρας. Το συνεχές χτύπημα στη ζωή των εργαζόμενων στο Εμπόριο, μέσω των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, τη μερική απασχόληση, τις μηνιαίες – 3μηνες – 6μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά και τα διακεκομμένα ωράρια, βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τους άθλιους μισθούς που ξεκινούν στον κλάδο από τα 180 – 200 ευρώ.

Η σχεδιασμένη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνοδεύεται με μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών, με απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό που δεν δίνονται, με αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, γεγονός που οδηγεί το τελευταίο διάστημα σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Τα απελευθερωμένα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων έχουν οδηγήσει τον κλάδο να έχει ένα άστατο και ακανόνιστο εργάσιμο χρόνο. Οι ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο μαζί με τη διαρκή προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, χτυπούν στην καρδιά τη ζωή του εμποροϋπάλληλου, αλλά και τη ζωή συνολικά μια εργατικής οικογένειας που έχει μέλος της εργαζόμενο στον κλάδο του Εμπορίου.

Κάτω τα χέρια σας από τις Κυριακές – Δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές!».

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio