Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας: Απεργία στις 15 Ιούλη

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας, η Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ Ν. Δράμας και ο Σύλλογος Γυναικών Δράμας χαράζουμε κοινό αγωνιστικό βηματισμό. Αφετηρία της προσπάθειας αυτής είναι τα κοινά προβλήματα και η αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας με πυξίδα τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Ανάγκες που αφορούν το δικαίωμα στην ξεκούραση, στο δημιουργικό χρόνο με τις οικογένειες μας και το φιλικό μας περιβάλλον, στη διασκέδαση, στη δωρεάν πρόσβαση σε πολιτιστικές δράσεις, σε κάθε πεδίο των ενδιαφερόντων μας, στις φθηνές, ποιοτικές διακοπές, στον ελεύθερο χρόνο.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,Απευθυνόμαστε σε σένα που ασφυκτιάς από την ανασφάλεια, τη σκληρή καθημερινότητα γε­μάτη με υποχρεώσεις και χωρίς δικαιώματα. Σε καλούμε να δυναμώσουμε την αγωνιστική απάντηση απέναντι σε παλιά και νέα μέτρα για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, υλοποιούν κατά γράμμα τις χρόνιες απαιτήσεις των εμπορικών πολυκαταστημάτων για ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Πριν 4 χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση χέρι-χέρι με την ΕΣΕΕ, έκανε τις 2 Κυ­ριακές το χρόνο 7.

Πληρώνουμε ακριβά το λογαριασμό της «δίκαιης ανάπτυξης» στο εμπόριο:

  • Οι εμποροϋπάλληλοι δουλεύουμε ατέλειωτα ωράρια, πολλές φορές χωρίς ρεπό για εβδο­μάδες, παίρνοντας ψίχουλα για να ζήσουμε.
  • Οι αυτοαπασχολούμενοι αναγκαζόμαστε να ακολουθήσουμε τους «νόμους της ζούγκλας» που έχουν νομοθετήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και αφορούν την πλήρη απελευ­θέρωση του ωραρίου, την οικονομική ασφυξία με τα υπέρογκα έξοδα και χρέη από τις ατέλειωτες υποχρεώσεις, και την αναδουλειά.

Σε λίγο το μέτρο δεν θα αφορά μόνο το εμπόριο, αλλά θα γενικευτεί και σε άλλους εργαζό­μενους. Θα προκληθεί ντόμινο σε κλάδους που ως σήμερα έχουν κατοχυρωμένο το πεν­θήμερο, την αργία της Κυριακής. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ. Για αυτό το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας αφορά όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Απευθυνόμαστε στην εμποροϋπάλληλο και αυτοαπασχολούμενη στο εμπόριο που αγωνιά πως θα τα καταφέρει με τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων γονιών με τα σμπα­ραλιασμένα ωράρια, με το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Που δεν αντέχει πια να μετρά τις συνέπειες του αντιλαϊκού οδοστρωτήρα στο εισόδημα, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε κοινωνικές υποδομές Πρόνοιας, Παιδείας.

Η συλλογική δράση, η αγωνιστική στάση ζωής, η διεκδίκηση για όλα αυτά που μας ανήκουν και μας στερούν κυβερνήσεις, ΕΕ, μονοπώλια αποτελεί τη μόνη διέξοδο για μια ζωή με δι­καιώματα στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο. Στη δράση, και μόνο εκεί, μπορεί να καταπο­λεμηθεί και ο φυσιολογικός ατομικός φόβος, η ανασφάλεια για το αύριο.

Καλούμε κάθε εμποροϋπάλληλο και αυτοαπασχολούμενο, κάθε εργαζόμενη στο εμπόριο να κάνει το βήμα της οργάνωσης στο σωματείο, τις ενώσεις και τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων, στους συλλόγους γυναικών.

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και γενικεύουν τη μερική απασχόληση.
  • Επέκταση της άδειας κυήσεως και τοκετού σε όλες τις γυναίκες. Να είναι δυο μήνες πριν τον τοκετό και έξι μετά. Επιπλέον ένα χρόνο γονική άδεια με αποδοχές στη μάνα ή τον πα­τέρα. Άδειες στο ζευγάρι για ασθένεια ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή ανάπηρα παιδιά.
  • Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις, προ­ερχόμενο από το κράτος. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.
  • Επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες στο ύψος του βασικού μισθού για 2+6 μήνες. Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο από τον τοκετό. Υπολογισμός του χρόνου αυτού του διαστήματος στο συντάξιμο χρόνο.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Εφαρμογή και επέκταση των ει­δικών μέτρων προστασίας για έγκυες, λεχώνες, θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία, μειωμένα ωράρια, εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης). Απαγόρευση της απασχόλησης γυναικών στις βαριές εργασίες (π.χ. αποθή­κες).
  • Μειωμένα ωράρια κατά την επιστροφή της γυναίκας στην εργασία, δυο ώρες για τα επό­μενα δυο χρόνια και μια ώρα για τα επόμενα άλλα δυο με δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπί­ων, παιδιών. Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από το δικαίωμα στην ένταξη των αυτοαπασχολούμενων γυναικών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.
  • Ελεύθερο χρόνο για μας και τις οικογένειές μας, με δωρεάν και ποιοτικά προγράμματα και υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού. Επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με δημόσιες και δωρεάν κατασκηνώσεις.
  • Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αν­δρών, στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 έτη για τους άνδρες.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15/6

ΣΤΗΝ Κ. ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 10:30 π.μ.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio