Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Ημαθίας-Πέλλας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Ιούλης, 2018

Το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο ήταν και παραμένει  αξίωση των μεγαλοεργοδοτών και πολυεθνικών στον κλάδο του εμπορίου. Η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση πατάει πάνω στον νόμο της προηγούμενης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και συνεχίζει το άνοιγμα των καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο. Δεν νομοθετεί την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία, γιατί είναι δεσμευμένη απέναντι στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους στο κλάδο.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας μας αφορά όλους:

Αφορά τους εργαζόμενους στο εμπόριο, είναι καθαρό ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, καλλίτερους μισθούς, δεν σταμάτησε την εντατικοποίηση που υπάρχει, το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί. Η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές προστέθηκε στα σμπαραλιασμένα ωράρια, τις ατομικές συμβάσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους πετσοκομμένους μισθούς, την απληρωσιά και την ανεργία, την ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Αφορά συνολικά τους εργαζόμενους καθώς το χτύπημα του πενθήμερου και της σταθερής εργασίας, δεν έχει τελειωμό. Το ξήλωμα της όλα αυτά τα χρόνια και από κλάδο σε κλάδο, δε θα σταματήσει στο λιανικό εμπόριο. Τα αντεργατικά μέτρα που πήραν όλες οι κυβερνήσεις ως σήμερα ακούμπησαν όλους τους κλάδους, άλλους νωρίτερα άλλους αργότερα, στους μισθούς, στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις.

Αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, που δεν άντεξαν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Επιβεβαιώθηκε ότι μόνοι ωφελημένοι από την κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι τα πολυκαταστήματα.

Έτσι θα «βγούμε από την κρίση», αυτή είναι η «μεταμνημονιακή εποχή»… Ψίχουλα και φοροληστεία για τους εργαζόμενους, κέρδη, φοροπαλλαγές και επιδοτήσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις…

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, όσο εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ρίχνουμε τον πήχη των απαιτήσεων μας, δεν διεκδικούμε οργανωμένα και συλλογικά το δικαίωμα σε αξιοπρεπή ζωή και μεροκάματο, τόσο η επίθεση θα συνεχίζεται. Κανένα δικαίωμα δεν μας χαρίστηκε, όλα κατακτήθηκαν με αγώνες.

Διεκδικούμε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751€.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio