ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΉΛΩΝ ν. ΔΡΑΜΑΣ: Ανακοίνωση για απεργία 14/11

Για να οργανώσουμε τον αγώνα μας, το σωματείο μας καλεί σε σύσκεψη

στις 8:30 μ.μ. στο καφέ ΦΙΚΑ την Τετάρτη 24/10.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων ν. Δράμας καλεί το εργατικό κέντρο του νομού μας να πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στις 14 Νοεμβρίου. Καλούμε όλους τους συνδικαλιστές, όλα τα σωματεία του νομού μας να ενώσουνε τη φωνή μας, για να μη περάσουν τα ψέματα και η κοροϊδία της κυβέρνησης, οι σχεδιασμοί των μονοπωλιακών ομίλων. Να απαντήσουν οι εργαζόμενοι δυναμικά και αγωνιστικά φωνάζοντας: «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες όχι τα κέρδη των λίγων».

Στο κλάδο του εμπορίου βασιλεύουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Λίγοι είναι αυτοί που δουλεύουν με συμβάσεις οκταώρου, ενώ υπάρχουν 4ωρα μερικής απασχόλησης, 4ωρα ωρομίσθιοι που πληρώνονται διαφορετικά αν και δουλεύουν τις ίδιες ώρες, 16ωρα την εβδομάδα, συνάδελφοι που δουλεύουν υπερωρίες απλήρωτες, ανασφάλιστοι και πολλά άλλα. Η κυριακάτικη αργία έχει ουσιαστικά καταργηθεί, αφαιρώντας μας και το τελευταίο οχυρό τακτικής ξεκούρασης, που θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε στις οικογένειες μας, στα παιδιά μας.

Τώρα μας λένε ότι θα μας δώσουν αύξηση 12-17 €, το πολύ δηλαδή 60 λεπτά την ημέρα. Μας το λένε αυτό βαφτίζοντας ως νόμο για την αύξηση του κατώτατου, το νόμο βρούτση του 2013 που προβλέπει ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα γίνεται με υπουργική απόφαση και όχι με συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο νόμος αυτός προβλέπει και τα κριτήρια για τον καθορισμό, που θα είναι η ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της οικονομίας, δηλαδή τα κέρδη των μονοπολίων. Πουθενά οι ανάγκες των εργαζόμενων. Από την άλλη, έχουν περάσει νόμους που ακόμη και αυτά τα ψίχουλα θα μας τα πάρουν, όπως για παράδειγμα η μείωση του αφορολόγητου. Άλλωστε, αν ο μισθός των 586 μεικτά για το οκτάωρο πάρει 12-17 ευρώ, τότε ποια θα είναι η αύξηση στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης που είναι η πλειοψηφία του κλάδου;

Τι αύξηση θα πάρουν οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια που είναι και αυτοί έρμαιοι των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης. Στους οποίους ασκούνται συστηματικά  πιέσεις να μη δηλώνουν όλες τις ώρες τους, να δηλώνουν άλλα και να πληρώνονται άλλα, για να εξοικονομούνται εισφορές από τους εργοδότες, γεγονός όμως που συνεπάγεται μείωση σε διάφορα επιδόματα του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ, ιδιαίτερα για τις εγκύους. Στον κλάδο δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση, τα ωρομίσθια στην κυριολεξία έχουν γίνει λάστιχο από το 12 που καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, φτάνοντας ακόμη και τα 3,5 € την ώρα, ειδικά για τους νεοεισερχόμενους. Επίσης, υπάρχουν κρούσματα εκβιασμού για επιστροφή των δώρων στους εργοδότες, κατάσταση βέβαια που δεν χαρακτηρίζει μόνο αυτόν τον κλάδο.

Στους εργάτες γης στα θερμοκήπια-φυτώρεια-οινοποιεία που κι αυτά δεν έχουν κλαδική σύμβαση όπως άλλωστε και 9 στους 10 κλάδους, το νομικό οπλοστάσιο των εργοδοτών αυξάνεται. Εδώ έχουμε και την πληρωμή με εργόσημο του 0ΓΑ, που ελαστικοποιεί ακόμη περισσότερο το ωράριο, με ένα πλαίσιο υγιεινής και ασφάλειας που δεν είναι καν επαρκώς ορισμένο, αλλά και σε καμία περίπτωση τηρούμενο. Άλλωστε για τους εργοδότες στα οινοποιεία-αμπελώνες, όλα βαίνουν καλώς και ο θάνατος 36χρονου εργαζόμενου από επίθεση σμήνους μελισσών κατά τη συγκομιδή αποτελεί τυχαίο γεγονός, όπως φανταζόμαστε και η έλλειψη των κατάλληλων φαρμάκων στο χώρο εργασίας που θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή του.

Όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με αναμονή και ελπίδες ότι θα μας λυπηθούν και θα μας δώσουν κάτι. Τη γνήσια ελπίδα μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να τη δώσουμε στον εαυτό μας με τον αγώνα μας και την οργάνωση μας. Διεκδικούμε:

751 € κατώτατος μισθός, κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης.
Υπογραφή κλαδικής σύμβασης στον κλάδο του εμπορίου, στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των εργατών γης.
Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών  απασχόλησης μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Κατάργηση του εργόσημου ΟΓΑ.
Νομοθετική κατοχύρωση της κιριακάτικης αργίας.
Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.
Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις!
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio