Δελτίο Τύπου της Γραμματείας ΠΑΜΕ-ΕΥ για το 38ο Συνέδριο της ΟΙΥΕ-Έξω από τα σωματεία η εργοδοσία!

Για το 38ο Συνέδριο της ΟΙΥΕ
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ!

Στις 23-24 Φλεβάρη πραγματοποιείται στην Αθήνα, το 38ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). Η ΟΙΥΕ είναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που περιλαμβάνει στην ευθύνη της ένα πολύ σημαντικό εύρος κλάδων και χώρων δουλειάς κυρίως στο εμπόριο, τους υπαλλήλους γραφείου, στην καθαριότητα, στις αποθήκες, στους ναυτιλιακούς κλπ.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη που αφορά όλους μας. Ιδιαίτερα στα μεγάλα σουπερμάρκετ η εργοδοσία προσπαθεί να βάλει βαθιά το χέρι της, στις γραμμές των σωματείων. Δεν επιδιώκει απλά να επηρεάσει και να παρέμβει μέσω ξεπουλημένων και εργοδοτικών συνδικαλιστών αλλά επιχειρεί να μπει απευθείας η ίδια μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να καθορίζει αυτή τις θέσεις των σωματείων, να λειτουργεί μέσα σε αυτά με βάση τα συμφέροντα της και την κερδοφορία της, να βάζει φρένο στις διεκδικήσεις και στους αγώνες απέναντι της.

Χιλιάδες από εσάς έχετε εμπειρία από τις υποτιθέμενες εκλογές στο κλαδικό σωματείο τροφίμων τον Σεπτέμβριο του 2017, τις εκλογές σε διάφορα επιχειρησιακά σωματεία, τις πρόσφατες εκλογές στο σωματείο-μηχανισμό του ΠΑΣΥΕ.

Οι περισσότεροι γνωρίζετε πως ενημερωθήκατε και με ποιον τρόπο για αυτές τις εκλογές μέσα σε κάθε κατάστημα του Σκλαβενίτη, του Α-Β Βασιλόπουλου, των Μy Μarket, της ISS, στους ναυτιλιακούς κλπ. Η συμμετοχή στις εκλογές επιβλήθηκε και παροτρύνθηκε από την εργοδοσία, από κεντρικά διευθυντικά στελέχη, από διευθυντές καταστημάτων, επόπτες, προσωπάρχες, περιφερειακούς διευθυντές. Πολλοί από αυτούς όχι απλά παρότρυναν σε συμμετοχή, πίεσαν και απείλησαν, όχι απλά είχαν το θράσος να έρθουν και να ψηφίσουν αλλά μπήκαν στη μαρκίζα, στα ψηφοδέλτια συγκεκριμένης παράταξης που μέχρι το 2015 ήταν παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ομάδα Βασιλόπουλου) ενώ σήμερα καταγράφεται ως τάχα ανεξάρτητη. Τη συγκεκριμένη παράταξη η εργοδοσία καλούσε τους εργαζόμενους να στηρίξουν άρα είχε παράλληλα σαφή θέση. Με λίγα λόγια μέσω αυτής της παράταξης η εργοδοσία επιχειρεί να μπει στα σωματεία, επιδιώκει στο συνέδριο της ΟΙΥΕ να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος των εργαζομένων. Όλος αυτός ο μηχανισμός μαζί με τον πρόεδρο της ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ) που είναι πρόεδρος σε εταιρεία ΑΕ, συνθέτουν το προεδρείο στην ΟΙΥΕ.

Είναι καθήκον των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου, των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, να μην επιτρέψουν την ωμή εργοδοτική παρέμβαση στις γραμμές μας. Οι εργαζόμενοι έχουν τα σωματεία τους και η εργοδοσία τις εργοδοτικές ενώσεις.
Δεν έχουμε την ίδια θέση με αυτούς!

Τα διευθυντικά στελέχη και οι προσωπάρχες δεν νοιώθουν και δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, τα ίδια άγχη, τις ίδιες ανάγκες με τους εργαζόμενους στους μισθούς, στην εντατικοποίηση, στις εργασιακές σχέσεις. Έχουν σαφή και ξεκάθαρη θέση στη διεύθυνση της επιχείρησης, διαμορφώνουν είτε λίγο είτε πολύ τη ζωή των εργαζόμενων μέσα στο χώρο δουλειάς που μπορεί να ξεκινά από το μισθό και το ωράριο ως τις βάρδιες εργασίας και τις μεταθέσεις, κάνουν απολύσεις, προχωρούν σε αξιολογήσεις εργαζόμενων, είναι η ραχοκοκαλιά της εργοδοσίας.

Δε θα ανεχτούμε το όργιο των εργοδοτικών-διευθυντικών πιέσεων που αλλοιώνουν την πραγματική θέληση των εργαζομένων, των πραγματικών συσχετισμών. Η συμμετοχή στη δράση, στα σωματεία πρέπει να είναι αποτέλεσμα ελεύθερης απόφασης, εθελοντική! Δε μπορεί να υπάρξει αποδοχή των άθλιων διευθυντικών παρεμβάσεων, των εκβιασμών και απειλών για κυρώσεις αξιοποιώντας από mail, ανακοινώσεις, SMS μέχρι κάθε είδους ανοιχτή πίεση από πλήθος διευθυντικών στελεχών προς εργαζόμενους, προκειμένου να συμμετέχουν σε εκλογές.

Δεκάδες κεντρικά διευθυντικά στελέχη συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες αυτών των μηχανισμών, ψήφισαν και εκλέχτηκαν, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις πιέσεις και στις απειλές απέναντι σε εργαζόμενους. Αναρίθμητοι διευθυντές σε καταστήματα, περιφερειακοί διευθυντές, υπεύθυνοι σε αποθήκες, λογιστήρια, τμήματα ασφαλείας, επόπτες και προσωπάρχες μέχρι υπευθύνους από τα τμήματα μισθοδοσίας, εξυπηρέτησης πελατών και πληροφορικής αποτελούν τον πυρήνα της εργοδοτικής παρέμβασης, την καρδιά της λειτουργίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ενδεικτικά και μόνο: Δ.Α, Φ.Κ, Ζ.Σ, Σ.Β, Λ.Κ, Σ.Γ, Λ.Γ, Μ.Θ, Κ.Ν, Τ.Κ, Κ.Β, Δ.Π, Κ.Γ, Σ.Σ, Γ.Δ, Μ.Κ, Ξ.Σ, Κ.Ν, Λ.Α, Π.Α, Λ.ΙΩ, Μ.Α, Κ.Θ, Δ.Γ, Φ.Κ, Π.Γ, Σ.Αν, Σ.Δ, Γ.Κ, Τ.Ε, Κ.Κ, Χ.Ε, Φ.Τ, Σ.Ν, Β.Ι.

Στη διάθεση όλων των αντιπροσώπων του Συνεδρίου θα είναι όλα τα στοιχεία, ώστε να κατανοηθεί το μέγεθος της εργοδοτικής παρέμβασης. Οι εργαζόμενοι άλλωστε στους χώρους αυτούς, τους γνωρίζουν! Όλοι αυτοί και ακόμα περισσότεροι που βρίσκονται στις καταστάσεις ψηφισάντων επιχειρούν να αλώσουν τα σωματεία και το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα.

Να μην το επιτρέψουμε!
Κανένας διευθυντής δε θα ψηφίσει για εμάς!
Καμία αποδοχή των εργοδοτικών μηχανισμών!

Καλούμε τους συναδέλφους στο εμπόριο, στα super market, τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες και σε κάθε κλάδο να έρθουν να δουν με τα ίδια τους τα μάτια πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί, πως εκλέγονται τάχα δημοκρατικά, οι ηγεσίες σε ΟΙΥΕ και ΓΣΕΕ. Για όσους δε γνωρίζουν το Συνέδριο της ΟΙΥΕ εκλέγει με τη σειρά του, αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ. Με βάση την εργοδοτική παρέμβαση που ξεκινά στους πρωτοβάθμιους εργοδοτικούς μηχανισμούς εκλέγονται στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, όλοι αυτοί που μας έχουν κάτσει στο σβέρκο, βρίσκονται απέναντι από τα συμφέροντα μας, λειτουργούν με άξονα τον κοινωνικό εταιρισμό και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Καλούμε τους συναδέλφους, να έρθουν να δουν με τη δική τους ματιά τους αντιπροσώπους που τους εκπροσωπούν, στις 23 και 24 Φλεβάρη στο Novotel. Να δουν πώς ξαφνικά η ΟΙΥΕ που δε μπορεί να οργανώσει μια απεργία με πραγματικούς εργαζόμενους και απεργούς, παρουσιάζει μεγαλειώδη αύξηση στον βαθμό οργάνωσης στον κλάδο, όταν τα σωματεία που εμφανίζουν δεκάδες αντιπροσώπους είναι κυριολεκτικά φαντομάδες, ανύπαρκτα, χωρίς δράση και εμφάνιση, χωρίς έδρα, χωρίς συλλογικές διαδικασίες, site και mail ώστε να μπορεί κάποιος να τους συναντήσει και να επικοινωνήσει. Ο μοναδικός λόγος της τυπικής ύπαρξης τους είναι ως εργοστάσιο παραγωγής αντιπροσώπων.

Απέναντι σε αυτή την αθλιότητα υπήρξαν εκατοντάδες εργαζόμενοι που στάθηκαν με αξιοπρέπεια και με σθένος. Έδειξαν το δρόμο κόντρα σε όλες τις προκλητικές προσπάθειες των διευθυντικών στελεχών και των ξεπουλημένων συνδικαλιστών ώστε να μπει η εργοδοσία συντεταγμένα στα σωματεία και να εκλεγεί. Έκαναν το βήμα και αντιστάθηκαν σε πιέσεις, στις εκλογές-παρωδία, παρά την οξυμένη τρομοκρατία, τις σκιώδεις διαδικασίες με προσπάθεια πραγματοποίησης εκλογών στα κρυφά, σε κλειστές αίθουσες ξενοδοχείων, με αόρατες γενικές συνελεύσεις ή σκορπομαζώματα λίγων και εκλεκτών.

Κάθε εργαζόμενος, κάθε συνδικαλιστής, κάθε αντιπρόσωπος στο Συνέδριο, δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποδεχτεί την εργοδοτική παρέμβαση. Να μην ταυτιστεί με αυτούς!

Καλούμε κάθε αντιπρόσωπο στο συνέδριο να πάρει θέση για αυτό το αίσχος, κρίνοντας μέσα από τη θέση του ως εργαζόμενος. Δε μπορεί να υπάρχει καμία ταλάντευση στην προσπάθεια της εξόφθαλμης εισόδου διευθυντικών στελεχών και της εργοδοσίας στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αντιπρόσωποι που βρίσκονται σε θέση μειοψηφίας αλλά υιοθετούν τις θέσεις του ταξικού κινήματος καθώς και συνδικαλιστές που διατηρούν διαφωνίες και προβληματισμούς με το ΠΑΜΕ αλλά δεν ανέχονται τις αθλιότητες και την ωμή εργοδοτική παρέμβαση, θα δώσουμε από κοινού τη μάχη για ένα εργατικό συνέδριο ανοιχτό, από εργαζόμενους για εργαζόμενους.

Για να μπουν μπροστά οι ανάγκες μας και όχι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio