173 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο της ΟΙΥΕ από δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα ενημερώνουν τους εργαζόμενους

Για το 38ο Συνέδριο της ΟΙΥΕ

173 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στο συνέδριο της ΟΙΥΕ από δεκάδες σωματεία όλης της χώρας, συνυπογράφουμε το παρακάτω κείμενο.

Τα παρακάτω που καταγγέλλονται δεν αποτελούν ένα ενδοσυνδικαλιστικό γεγονός, δεν είναι μια μάχη για την καρέκλα, όπως επιφανειακά παρουσιάζεται. Είναι το αποτέλεσμα και ο καθρέπτης για τη σήψη που έχουν προκαλέσει οι δυνάμεις που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργοδοσίας, που φέρνουν διευθυντές και εργοδότες να ψηφίζουν αντί για εργαζομένους, που φέρνουν ΜΑΤ και το συνδικαλιστικό της ασφάλειας μέσα στα Εργατικά Κέντρα και εσχάτως πλήρωσαν και έφεραν μέχρι και νονούς της νύχτας στις εργασίες του Συνεδρίου της ΟΙΥΕ, για να τρομοκρατήσουν και να χτυπήσουν εργαζόμενους και συνδικαλιστές.

Αξιοποιούν και πατούν πάνω στη χαμηλή οργάνωση των εργαζομένων, στην εργοδοτική τρομοκρατία και τον εκφοβισμό, στη λογική άγνοια των εργαζομένων γύρω από τις συνδικαλιστικές διαδικασίες και αρχαιρεσίες, ώστε να αναδύονται ερήμην τους ως επικεφαλής του εργατικού κινήματος, να διατηρούν ισχυρούς συσχετισμούς υπέρ τους, όταν την ίδια στιγμή η δυναμική τους συμπυκνώνεται σε μαζώξεις ελάχιστων εργατοπατέρων.

ΩΣ ΕΔΩ! Έξω οι μπράβοι και η εργοδοσία από τα σωματεία!

Ποιοι δεν ήθελαν να γίνει το Συνέδριο της ΟΙΥΕ;

Οι δυνάμεις που προσπαθούν να πιαστούν από τα μαλλιά τους για να μην πνιγούν και κάνοντας τις τελευταίες προσπάθειες ανάνηψης των εργοδοτικών μηχανισμών που κατακλύζουν σημαντικό μέρος της ΟΙΥΕ και των δυνάμεων τους, με αποτυχημένα στο περιεχόμενο δελτία τύπου και ανακοινώσεις προσπαθούν ανεπιτυχώς να δημιουργήσουν μια άλλη εικόνα για τις αθλιότητες και τη βρωμιά που έχουν φέρει στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα και στα σωματεία.

Δυστυχώς για αυτούς η εικόνα που συγκεντρώνεται είναι αδιάψευστος μάρτυρας για τα αίσχη, τις απειλές, την τρομοκρατία, το χτύπημα συναδέλφων, εκλεγμένων συνδικαλιστών από μπράβους και νονούς της νύχτας που οι ίδιοι έφεραν.

Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ομάδα Βασιλόπουλου-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) έχει ευθύνη να πει ξεχωριστά για τον κάθε ένα από τους μπράβους που έφεραν στο συνέδριο και αποτυπώνεται σε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, που τους βρήκαν, πόσα τους πλήρωσαν, από που κρατά η σκούφια τους, αν είναι όλοι έτσι όπως λένε από εταιρεία.

Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους και όλους τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου πως σε καμία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΙΥΕ που ασχολήθηκε με τις τεχνικές πλευρές του Συνεδρίου (19/2 και 21/2) αλλά ούτε και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 19/1, δεν αναφέρθηκε οτιδήποτε για ομάδες «φύλαξης» του συνεδρίου, χρηματοδοτήσεις τέτοιων ενεργειών. Επικαλούμαστε και εφόσον χρειαστεί ζητάμε το ακουστικό υλικό των συνεδριάσεων.

Οι συγκεκριμένοι φουσκωτοί βρίσκονταν σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου εντός και εκτός της συνεδριακής αίθουσας, από το γκαράζ ως τις σκάλες κάθε ορόφου, με επιδεικτική και προκλητική παρουσία, κάνοντας face control σε οποίον αντιπρόσωπο επιθυμούσε να μπει μέσα, σε συνεννόηση όπως φαίνεται και αποκαλύπτεται με τον πρόεδρο της ΟΙΥΕ.

Ο τραυματισμός του συναδέλφου Νίκου Μαυροκέφαλου μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ από μπράβους που ήταν σταθερά γύρω από τον πρόεδρο της ΟΙΥΕ και ο οποίος αποτυπώνεται σε πλήθος οπτικοακουστικού υλικού, απαιτεί άμεσες απαντήσεις! Η παρουσία του συγκεκριμένου εργοδότη-συνδικαλιστή που έρχεται στο συνέδριο με οπλισμένους μπράβους, δε μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα. Ήδη για αυτό το ζήτημα έχει κατατεθεί μήνυση.

Δεκάδες εκλεγμένοι αντιπρόσωποι βρίσκονταν από νωρίς στο χώρο του Συνεδρίου προκειμένου να λάβουν τις κάρτες αντιπροσώπου, έτσι όπως είχε οριστεί με βάση τον κανονισμό και το χρονοδιάγραμμα του Συνεδρίου. Εκεί διαπιστώθηκε πως αρκετές κάρτες αντιπροσώπων έλειπαν καθώς είχαν ληφθεί από την προηγούμενη μέρα, σε άγνωστο σημείο, άγνωστη ώρα και είχαν πάει σε άγνωστο κόσμο ως προς το σώμα του συνεδρίου.

Είναι προφανές πως αυτό αποτελούσε στοιχειώδη παράβαση συνολικά της διαδικασίας, καθώς δε μπορούσε να γίνει καμία ταυτοποίηση αντιπροσώπου εφόσον έλειπε ένα σημαντικό μέρος των καρτών που πιστοποιούσε την παρουσία συνέδρων. «Συμπτωματικά» οι κάρτες αντιπροσώπων που έλειπαν ήταν από τα σωματεία-εργοδοτικούς μηχανισμούς ανάμεσα στα οποία και το σωματείο του εργοδότη-συνδικαλιστή προέδρου της ΟΙΥΕ. Για το συγκεκριμένο γεγονός και επειδή οι παρατάξεις της ομάδας Βασιλόπουλου και της ΠΑΣΚΕ προσπαθούν να κάνουν τη νύχτα-μέρα, υπάρχει βίντεο που καταγράφεται με δηλώσεις πως λείπουν κάρτες. Οι ίδιοι αναγνωρίζουν αυτό το γεγονός αφού κατά λέξη αναφέρεται από επικεφαλής αυτών των δυνάμεων «ότι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα οι ίδιοι» για αυτό το ζήτημα, με βάση την ευθύνη τους για το συνέδριο.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Δεν ήθελαν να γίνει Συνέδριο! Στο χρονοδιάγραμμα του Συνεδρίου είχαν προβλέψει συνολικό χρόνο ομιλίας 2 ώρες, δηλαδή περίπου 30 δευτερόλεπτα στο κάθε σωματείο, από τα 220 περίπου που θα λάμβαναν μέρος. Δεν ήθελαν να γίνει συζήτηση πάνω στα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, στην πείρα, στις διεκδικήσεις, να γίνει ουσιαστικός διάλογος, αντιπαράθεση. Το μάτι τους βρίσκεται καθαρά στην κάλπη, στη διαμόρφωσή των συσχετισμών. Συσχετισμοί που διαμορφώνονται σε πρώτη και τελική ανάλυση, σε κλειστά γραφεία και σε γραφεία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ήθελαν ένα συνέδριο που το πάνω χέρι θα έχει η εργοδοσία. Η συμμετοχή της ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς πάνω από 400 διευθυντικά στελέχη συμμετείχαν στις καταστάσεις ψηφισάντων, ήταν αντιπρόσωποι στο συνέδριο, εκλέγονταν σε ΔΣ. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν εργοδότες σε επιχειρήσεις ΑΕ και σε επιχειρηματικούς ομίλους, εξέχοντες διευθυντές με επιτελική ευθύνη σε super market, ναυτιλιακές εταιρείες και σε άλλες ΑΕ. Με τη φυσική παρουσία όλου αυτού του μηχανισμού οι παρατάξεις της ομάδας Βασιλόπουλου, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ήθελαν να νομιμοποιήσουν οι ίδιοι οι εργοδότες την παρουσία τους, ως αντιπρόσωποι στο συνέδριο.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα να οργανωθούν στα σωματεία, να ανέβει ο διεκδικητικός αγώνας, ώστε όλοι αυτοί που σήμερα κάθονται στο σβέρκο μας με την ιδιότητα των συνδικαλιστών, να πάρουν πόδι από τις γραμμές του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι ίδιοι που αναφέρονται σε αντιδημοκρατικές διαδικασίες, στην προστασία των συνδικάτων και σε τραμπούκους είναι αυτοί που έχουν φέρει τους μπράβους μέσα στα σωματεία, τους ίδιους τους εργοδότες. Γι’ αυτό και πρέπει να αποβληθούν δημοκρατικά από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, από τα ζωντανά και πραγματικά εργατικά σωματεία.

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες,

Μας γνωρίζετε! Μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια και να μας κοιτάτε κι εσείς! Μας βλέπετε σταθερά στους χώρους δουλειάς σας, σε περιοδείες, πάνω στα καθημερινά και οξυμένα προβλήματα, στις γενικές συνελεύσεις, σε κινητοποιήσεις και απεργίες.

Καλούμε κάθε έντιμο συνδικαλιστή-αντιπρόσωπο που είδε με τα μάτια του, τί έγινε στο Συνέδριο, να βγάλει τα συμπεράσματα του. Να κατανοήσει βαθιά το μέγεθος των αλλαγών που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, στην ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών ώστε τα σωματεία να αποκτήσουν αίγλη, δύναμη, ταξικό προσανατολισμό, να έχουν καθαρό μέτωπο απέναντι στα αφεντικά και το πολιτικό προσωπικό τους. Με τις δυνάμεις που φέρνουν τους εργοδότες, τους μπράβους μέσα στα σωματεία δε μπορεί να υπάρχει καμία ταύτιση και σχέση.

Καλούμε τα συνδικάτα από σήμερα να φτάσουν σε κάθε χώρο δουλειάς, να μη μείνει εργαζόμενος που δε θα μάθει για τα αίσχη και τις αθλιότητες τους!

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio