Ανακοίνωση της Γραμματείας για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ

Αθήνα, 30/09/2019

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σταθερά όμηροι όλων των κυβερνήσεων!

Η επιστροφή των εργολάβων!

Με την παρακάτω εσωτερική ενημέρωση ο ΟΑΕΔ, αφού ταλαιπώρησε, κορόιδεψε και κράτησε όμηρους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα 1.5 χρόνο, τους πετάει εκτός του Οργανισμού ανοίγοντας ξανά το δρόμο των εργολαβιών.

Η ίδια κατάσταση αρχίζει να ανοίγει παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς που οι εργαζόμενοι υπέγραψαν 8μηνες συμβάσεις που τάχα θα άλλαζαν συνολικά την κατάσταση όσον αφορά τη ζωή τους και τη μονιμότητα τους στην εργασία! Αγγίζει αρκετούς κλάδους που η συντριπτική πλειοψηφία αποτελείται από εργαζόμενους με όλων των ειδών τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με προγράμματα απασχόλησης κοκ. Από την καθαριότητα και τη φύλαξη ως την πυροπροστασία και τη σίτιση.

Αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με μεσοβέζικες ενέργειες και με συμβάσεις που δεν εξασφάλιζαν δικαιώματα και κυρίως τη μόνιμη και σταθερή εργασία δηλαδή το κατ’ εξοχήν πάγιο αίτημα όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα, αφού τους άφηνε απλήρωτους για μήνες και «έπαιζε» στη συνέχεια με 3μηνες και μηνιαίες παρατάσεις, ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ να πατήσει πάνω σε αυτή την ομηρία και να τελειώσει μια και καλή την εκκρεμότητα.

Από την πρώτη στιγμή τα σωματεία καθαριστριών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καλέσαμε τους εργαζόμενους να μην υιοθετήσουν τα ψέματα της προηγούμενης κυβέρνησης και της απερχόμενης Διοίκησης του ΟΑΕΔ, που κέρδιζαν χρόνο μπροστά στις εκλογές, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια. Παράλληλα μέσω των γνωστών απαράδεκτων ενεργειών που βάζουν πάγο στους διεκδικητικούς αγώνες και καλλιεργούν την ελπίδα, εργατολόγοι και δικηγόροι μπήκαν στο παιχνίδι, παίρνοντας από το υστέρημα των εργαζόμενων προμήθεια για μελλοντικές δικαστικές επιτυχίες που θα έφερναν τη νομιμότητα.

Σήμερα και με την εναλλαγή στην κυβέρνηση, φτάσαμε για μια ακόμα φορά να βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Οι εργαζόμενοι να πετιούνται εκτός εργασίας σαν στυμμένες λεμονόκουπες και οι ανανεώσεις στις συμβάσεις καθαριότητας να γίνονται με απευθείας 10μερες αναθέσεις, βάζοντας ξανά στους Οργανισμούς τους εργολάβους που παρά τις διακηρύξεις της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν έφυγαν ποτέ!

Η επιτροπή αγώνα στην καθαριότητα που συγκροτήθηκε πέρσι το καλοκαίρι και μπροστά στην 4μηνη απληρωσιά, έβαλε από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο τα πραγματικά αιτήματα των εργαζομένων, χωρίς να παρεκκλίνει από αυτά, χωρίς να υιοθετήσει τις ψευτουποσχέσεις για νομιμότητα, χωρίς να γίνει πιόνι σε κυβερνητικά παιχνίδια και χωρίς να διαχυθεί σε παράκεντρα οργάνωσης που στήνονταν στα social media πλάι στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ. Ήρθε σε επαφή με τα σωματεία στην καθαριότητα προσπαθώντας να ενοποιήσει τον αγώνα που δίνουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα.

Από το νέο ΔΣ του ΟΑΕΔ και κυρίως από την πλευρά που υποτίθεται πως εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, δεν υπάρχει ούτε φωνή ούτε ακρόαση, όπως δεν υπάρχει αντίστοιχα για μια σειρά άμεσα προβλήματα που έχουν προκύψει στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης. Δεν υπήρχε αμφιβολία άλλωστε καθώς οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που βρίσκονται στον ΟΑΕΔ εκ μέρους της ΓΣΕΕ έχουν συμφωνήσει σε όλα με τη νέα κυβέρνηση, είναι λερωμένες μέχρι το μεδούλι φέρνοντας τους εργοδότες μέσα στα σωματεία.

Με βάση τις αρνητικές εξελίξεις και την άμεση απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων από την κυβέρνηση της ΝΔ, η Γραμματεία Εμπορίου-Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία στην καθαριότητα να πάρουν πρωτοβουλίες συζήτησης με τους εργαζόμενους, διεκδίκησης και αγώνα.

Να μην περάσει η διαρκής ομηρία των εργαζομένων στην καθαριότητα.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio