Για τον αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης του Ηρακλείου Κρήτης

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης του Ηρακλείου Κρήτης δίνουν έναν αγώνα για τη δουλειά και τα δικαιώματα τους, ενάντια σε θεούς και δαίμονες, ενάντια σε πλήθος εκβιασμών.

Ο αγώνας αυτός αφορά κάθε περιοχή που έχει εργοστάσιο ανακύκλωσης καθώς φαίνεται πως υπάρχει ενιαία στάση της εργοδοσίας.

Καλούμε κάθε σωματείο να συζητήσει το παρακάτω κείμενο στο Διοικητικό Συμβούλιο, σε Γενικές συνελεύσεις, να συμπαρασταθεί ουσιαστικά και να δυναμώσει την αλληλεγγύη του.

Τα ψηφίσματα μπορούν να κοινοποιούνται στο mail της Γραμματείας αλλά και στα παρακάτω:

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Το σωματείο ………………………………………………………………………………………. συμπαραστέκεται στον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοι στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο Κρήτης.

Από το 2012 δίνουν παλικαρίσια τον αγώνα για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών κεκτημένων. Αγώνας που ξεκίνησε ενάντια στην εφαρμογή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) Αρ.6 και τη μείωση του 22% στα βασικό μισθό, αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Απέναντι τους, όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν σε ενιαίο μέτωπο εργολάβοι, η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), ο Δήμος Ηρακλείου και διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις. Τοπική διοίκηση και κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια χτυπούν φιλικά στην πλάτη τους εργαζόμενους ενώ στην πράξη έκαναν πλάτη στην ΕΕΑΑ και τους εργολάβους να συνεχίζουν ανενόχλητοι το αντεργατικό τους κρεσέντο.

Αυτά που έχουν βιώσει οι εργαζόμενοι στο εν λόγω εργοστάσιο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της «δίκαιης ανάπτυξης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή της «ανάπτυξης για όλους» που η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ υπόσχεται, δίνοντας όμως παραπάνω αέρα στα πανιά της εργοδοσίας (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο «αναπτυξιακό νομοσχέδιο»):

– 14 εργατικά ατυχήματα μέσα σε 1,5 χρόνο έχουν συμβεί στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, δυο εξ αυτών πολύ σοβαρά, ενώ επανειλημμένα έχουν καταγγελθεί στο Δημοτικό συμβούλιο και στην τεχνική επιθεώρηση εργασίας. Σε ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο έχουν καταγραφεί απενεργοποιημένα button ασφαλείας, παρόλα αυτά ο εργολάβος εξακολουθεί να λειτουργεί ανενόχλητος,
– Οι εργαζόμενοι εργάζονται καθημερινά μια ώρα υπερωρία την ημέρα απλήρωτοι, ενώ τους τελευταίους μήνες οι καταβολές μισθού γίνονται καθυστερημένα και σε 4 δόσεις,
– Κατά παράβαση της νομοθεσίας, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν κυριολεκτικά μέσα στα σκουπίδια, με σύριγγες και ιατρικά απόβλητα να τους τρυπούν, με νεκρά ζώα, οβίδες κ.α που περνούν καθημερινά από τα χέρια τους, δεν ασφαλίζονται στα ΒΑΕ!!!

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης ΝΔ, που συνεχίζει στα χνάρια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που αφήνει την ΕΕΑΑ και τον εργολάβο να συντηρούν ανενόχλητοι αυτό τον εργασιακό μεσαίωνα, παρά τις δυο συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Υπ. Εργασίας και τις δεκάδες καταγγελίες στο Σώμα Τεχνικής Επιθεώρησης Ηρακλείου, ακόμη και μετά τους ελέγχους και τις καταγεγραμμένες παραβάσεις των μέτρων ασφαλείας.

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες του Δήμου Ηρακλείου και του ΕΣΔΑΚ, που ενώ γνωρίζει αναλυτικά τι συμβαίνει στο εργοστάσιο, σφυρίζει αδιάφορα δηλώνοντας αναρμόδιος, εμφανιζόμενος πάντα «στο πλάι του αγώνα των εργατών» ενώ όμως παράλληλα κάνει πλάτες στον εργολάβο, πετώντας τα ανακυκλώσιμα στο ΧΥΤΑ των «Πέρα Γαλήνων» κάθε φορά που δεν λειτουργεί το εργοστάσιο με ευθύνη του εργολάβου. Πρακτικά δηλαδή οι δημότες της μισής Κρήτης πληρώνουν τρείς φορές ανακύκλωση (μια στο προϊόν, μια για τη αποκομιδή των υλικών αλλά και πρόστιμο για κάθε τόνο που πετιέται και δεν ανακυκλώνεται) χωρίς να γίνεται ανακύκλωση κι έτσι ΕΕΑΑ και εργολάβος να λειτουργούν εις βάρος των εργαζομένων και των δημοτών.

Οι εργαζόμενοι της Ανακύκλωσης αλλά και ο λαός που πληρώνει αδρά για την ανακύκλωση των σκουπιδιών βρίσκονται σήμερα μπροστά σε μία νέα κατάσταση άνευ προηγουμένου.

Είναι στον αέρα και με την ευθύνη όλων των συναρμόδιων φορέων (κυβέρνηση-Δήμος Ηρακλείου-ΕΣΔΑΚ-ΕΕΑΑ) η ανακύκλωση στο νομό Ηρακλείου καθώς η σύμβαση της τωρινής εταιρίας λήγει, δεν έχει κηρυχτεί διαγωνισμός από την ΕΕΑΑ ώστε να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση ανακύκλωσης και η λειτουργία του εργοστασίου όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό έχει συνέπεια 50 εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους πιθανά από αύριο να βρίσκονται στο δρόμο χωρίς εξηγήσεις από κανέναν , ενώ είναι εμφανής ο κίνδυνος να διακοπεί η διαδικασία της αποκομιδής και διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στον 4ο μεγαλύτερο Δήμο της Ελλάδας και στο σύνολο των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου!

Την Πέμπτη 26/09/2019 η εταιρία Waste Solutions ενημέρωσε εγγράφως το ΣΕΠΕ Ηρακλείου στην τριμερή συνάντηση ότι «δεν έχει νόημα (να παραβρεθεί) καθώς δεν γνωρίζει αν θα λειτουργεί το ΚΔΑΥ Ηρακλείου από 01/10/2019». Εξέλιξη που έρχεται 1,5 χρόνο μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και του ΕΣΔΑΚ να τροποποιηθεί η σύμβαση που δεσμεύει τον εκάστοτε διαχειριστή – εργολάβο να διατηρεί το προσωπικό και τις εργασιακές σχέσεις κατά την ανάληψη του έργου. Τροποποίηση που ουδέποτε δέχτηκε να υπογράψει η ΕΕΑΑ!

– Καλούμε την κυβέρνηση, το υπουργείο εσωτερικών και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), που έχει την ευθύνη επίβλεψης της ΕΕΑΑ, άμεσα να πάρουν μέτρα ώστε να συνεχίσει αδιάκοπα η λειτουργία του εργοστασίου και της διαλογής του ανακυκλώσιμου υλικού διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά κεκτημένα των εργαζομένων του εργοστασίου της ανακύκλωσης.
– Καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας να εξασφαλίσουν πως οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν όλα χρωστούμενα δεδουλευμένα χωρίς άλλη καθυστέρηση καθώς και το επίδομα αδείας. Να διασφαλιστούν οι προβλεπόμενοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο, να αναληφθούν άμεσα ευθύνες για τα όσα έχουν συμβεί στο εργοστάσιο. Άμεσα και αναδρομικά να ενταχτούν οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ.
– Να αναλάβει τις ευθύνες του ο Δήμος Ηρακλείου, που συμμετέχει κατά 40% στην μετοχική σύνθεση της ΕΕΑΑ μέσω της ΚΕΔΕ, και ο ΕΣΔΑΚ και να παρέμβουν ουσιαστικά και όχι με ευχολόγια για το αν θα υπάρχει ανακύκλωση από 01/10/2019 διασφαλίζοντας την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων.

Επιβεβαιώνεται ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην καθαριότητα και την ανακύκλωση δεν έχει στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών αλλά αντιμετωπίζεται ως πεδίο κερδοφορίας από κυβερνήσεις-ΕΕ-Περιφέρειες-Δήμους-επιχειρηματικούς ομίλους.

Τώρα όσο ποτέ επανέρχεται στο επίκεντρο η ανάγκη ενός ενιαίου κρατικού φορέα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, μακριά από εργολάβους και μεσάζοντες και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην καθαριότητα και την ανακύκλωση.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio