E.I.Y.H Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου: Για τις σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Γορτυνας

07/10/2019

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΑΣ :  ΚΙΝΔΥΝΕΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΘΩΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΥΣ «ΕΦΑΓΕ» ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ 5 ΜΗΝΩΝ, ΤΩΡΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ…

Δεν έχει προηγούμενο η ασυδοσία της πρώην και νυν δημοτικής αρχής στο δήμο Γόρτυνας με θύματα για ακόμη μια φορά τις σχολικές καθαρίστριες.

Με την αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας ανακάλυψαν οι σχολικές καθαρίστριες στο δήμο Γόρτυνας ότι δεν τους έχουν καταβληθεί τα ένσημα για το μήνα Οκτώβρη 2018 και τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Μάιο κ Ιούνιο 2019 και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται έστω και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης βέβαια είναι ότι τα χρήματα για την ασφάλιση και τη μισθοδοσία των καθαριστριών έχουν καταβληθεί κανονικότατα στις σχολικές επιτροπές. Αλήθεια που πήγαν αυτά τα χρήματα αφού δεν πήγαν στις συναδέλφισσες καθαρίστριες;

Το ακόμα πιο τραγελαφικό είναι ότι τώρα που χρειάστηκε να υπογράψουν τις συμβάσεις τους για τη νέα σχολική χρονιά και την ανάληψη καθηκόντων, διαπίστωσαν ότι είναι λάθος!, δεν συνάδουν ούτε σε μορφή ούτε σε οικονομικούς όρους με την ισχύουσα νομοθεσία. Κινδυνεύουν δηλαδή  αν δεν κατατεθούν εγκαίρως και ορθά να μείνουν άνεργες για ολόκληρο το έτος!! Στην ενόχληση για την άμεση διόρθωση και υποβολή τους, η Δημοτική Αρχή μέσω του λογιστή Κ. Σπυριδάκη απάντησε « εγώ  έκανα την δουλειά μου, από τη στιγμή που δεν υπογράφετε δεν με ενδιαφέρει »

Η στάση της Δημοτικής αρχής (νυν και πρώην) να λειτουργεί σαν τυχοδιώκτης, εργοδότης είναι απαράδεκτη και πρέπει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορούν και δεν πρέπει οι καθαρίστριες να γίνονται εργατολόγοι και λογιστές και να υποδεικνύουν στους αρμόδιους του δήμου και των σχολικών επιτροπών πώς θα καταρτίζονται οι συμβάσεις τους.

Πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση κατάθεση των σωστών συμβάσεων εργασίας με τους προβλεπόμενους οικονομικούς όρους και την πλήρη εξόφληση των υποχρεώσεων του δήμου προς τις συναδέλφισσες καθαρίστριες, είτε αυτές αφορούν οφειλόμενα ένσημα, είτε υπόλοιπα μισθοδοσίας, είτε τα ΜΑΠ του 2018 & 2019 που δεν έχουν καταβληθεί.

Η Δημοτική αρχή και η σχολική επιτροπή έχουν την κύρια και αποκλειστική ευθύνη να κατατεθούν εγκαίρως και ορθά οι συμβάσεις των καθαριστριών, διαφορετικά να αναλάβουν οικονομικά και πολιτικά την ευθύνη των οικογενειών που θα μείνουν χωρίς δουλειά και των σχολικών κτηρίων που θα μείνουν χωρίς καθαριότητα.

Η εξέλιξη αυτή δυστυχώς επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του σωματείου μας και διαψεύδει κάποιους τσαρλατάνους του συνδικαλισμού που έτρεξαν στο πρόσφατο παρελθόν να χαρακτηρίσουν τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών ως «υποδειγματικές».

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio