Για την απεργία στη σχολική καθαριότητα

Για την απεργία των σχολικών καθαριστριών

Ο γνωστός εργοδότης-συνδικαλιστής ανακοίνωσε μέσω της παράταξης του ότι προχωρά σε 48ωρη απεργία, στις σχολικές καθαρίστριες δίνοντας κλαδικά χαρακτηριστικά σε μια απεργία που δεν έχει αποφασιστεί συνολικά από τον κλάδο! Στα πιο πολλά σωματεία των καθαριστριών η απόφαση για απεργία πάρθηκε χωρίς συλλογικές διαδικασίες, χωρίς συνελεύσεις, χωρίς αποφάσεις που να προέρχονται από συζήτηση με τους εργαζόμενους. Σε σωματεία που εργαζόμενες ζήτησαν ενημέρωση και να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις, η απάντηση ήταν ότι υπάρχει πανελλαδική απεργία, προφανώς από μια αόρατη αρχή που κάνει παιχνίδια στις πλάτες τους.

Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ προκειμένου να εμφανίσει αγωνιστικό προφίλ μπροστά στο συνέδριο της και αφού δε μπορεί να συσπειρώσει στο δρόμο ούτε τον εαυτό της κάνει παιχνίδια με σφραγίδες και πούλμαν προκειμένου να εμφανίσει αγώνες, πατώντας πάνω στα πραγματικά προβλήματα των εργαζόμενων. Σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση λερώνει τις απεργίες, τους αγώνες και τα αιτήματα των εργαζομένων.

Τα προβλήματα στον κλάδο των καθαριστριών συνολικά, είναι οξυμένα. Σωματεία και εργαζόμενοι αγωνίζονται καθημερινά κόντρα σε θεούς και δαίμονες για τα δεδουλευμένα τους, τις εργασιακές σχέσεις, το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία.

Δε θα επιτρέψουμε κανένα παιχνίδι πάνω στις πλάτες των εργαζομένων από παράγοντες και έκπτωτους «συνδικαλιστές» ούτε βέβαια από την άλλη θα υπονομεύσουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες από πραγματικά και ζωντανά σωματεία που παίρνουν απεργιακές αποφάσεις ανεξαρτήτως αν συμφωνούμε ή όχι μαζί τους.

Η απεργία των σχολικών καθαριστριών όπως και κάθε απεργία για να έχει επιτυχία, πρέπει να είναι αποτέλεσμα μαζικών διαδικασιών, συζήτησης με τους συναδέλφους σε κάθε χώρο δουλειάς. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αττική, σε μια περιοχή που μετρά χιλιάδες εργαζομένους, το αντίστοιχο σωματείο αρνείται να προχωρήσει σε γενική συνέλευση. Το ίδιο ισχύει σε μια σειρά περιοχές. Όσοι κάνουν επίκληση στις δημοκρατικές διαδικασίες και κόπτονται τάχα για αυτές είναι οι ίδιοι που λειτουργούν τα σωματεία σαν τσιφλίκι τους, σαν μηχανισμούς μέσω των ΔΣ, με αποφάσεις για απεργία μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και τηλεδιασκέψεων.

Το ΠΑΜΕ δε διαχωρίζει τα σωματεία με βάση τις δυνάμεις που πλειοψηφούν σε αυτά. Όμως έχει απαράβατη αρχή οι αποφάσεις να παίρνονται στο φως, ανοιχτά, με συλλογικές διαδικασίες που να είναι γνωστές στο σύνολο των εργαζομένων.   Καλούμε τους συναδέλφους στην καθαριότητα έστω και αυτή τη στιγμή, να ζητήσουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις όπου δεν έχουν πραγματοποιηθεί, να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για τις μορφές πάλης που επιλέγονται.

Να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας απέναντι στην κυβέρνηση, στους Δήμους. Να σταματήσει το αίσχος της καθυστέρησης των δεδουλευμένων, η ομηρία με τις συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio