Για τις αυξανόμενες πιέσεις και αξιώσεις της εργοδοσίας μπροστά στον κορονοϊό. Άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας όλων των εργαζομένων!

10/03/2020

Όσο προχωρούν οι μέρες και δυναμώνει η ανάγκη ευρύτερης προστασίας μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς με βάση την εξάπλωση του κορονοϊού, τόσο περισσότερες είναι οι καταγγελίες εργαζομένων για πρωτοφανείς εργοδοτικές πιέσεις, για εργοδοτική ασυδοσία και για έλλειψη μέσων προστασίας.

Στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις, στην προστασία του τζίρου και των κερδών τους, απουσιάζουν εντελώς μέτρα που προστατεύουν τους εργαζόμενους και συνολικά την εργατική οικογένεια.

Στον κλάδο του εμπορίου οι εμποροϋπάλληλοι που έρχονται σε άμεση και κοντινή επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους, στην ουσία διώκονται από την εργοδοσία με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι τα γάντια ή οι μάσκες, «τρομάζουν το καταναλωτικό κοινό». Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες δείχνουν το πιο ανάλγητο πρόσωπο. Ομολογούν ότι τα κέρδη και το image της επιχείρησης είναι ανώτερο από την υγεία και την προστασία τόσο των εργαζομένων στην επιχείρηση όσο και των εργαζόμενων-πελατών. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να επιβάλουμε μέτρα προστασίας, να «τραβήξουμε» την επιθεώρηση εργασίας από το χέρι και να βρεθεί μέσα στους χώρους δουλειάς που υπάρχουν καταγγελίες.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα πού απασχολούνται σε όλους τους κλάδους και πιο ειδικά στα νοσοκομεία, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και στις μεταφορές, βρίσκονται σε διαρκή έκθεση και χρειάζονται άμεσα μέτρα ουσιαστικής ατομικής προστασίας, ανθρώπινο ωράριο ώστε να μην καταπονείται ο οργανισμός. Οι απολυμάνσεις που πραγματοποιούνται σε σχολεία, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες, είναι μέτρο που απαιτεί καθημερινή στήριξη από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Αποδεικνύεται στην πράξη η πραγματική γύμνια που υπάρχει σε εργατικό δυναμικό όσον αφορά τις υπηρεσίες καθαριότητας. Εδώ και τώρα να προσληφθούν εργαζόμενοι στον κλάδο με σταθερή και μόνιμη εργασία, να καλυφθούν τα κενά. Τα ίδια, όσον αφορά τα ατομικά μέτρα προστασίας ισχύουν για τους εργαζόμενους φύλακες, τους εργαζόμενους από εταιρείες security που εργάζονται σε όλους τους παραπάνω χώρους δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι που έχουν παιδιά στα σχολεία και αυτά κλείνουν ύστερα από αποφάσεις  των αντίστοιχων φορέων και υπουργείων προκειμένου να αποφευχθεί τυχούσα διασπορά του ιού ή οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που εμφανίζονται κρούσματα και πρέπει να μπαίνουν προληπτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό, δε θα πρέπει να γίνονται στόχος παραβίασης των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Όλες αυτές τις μέρες πυκνώνουν κάθε είδους εργοδοτικές πιέσεις που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και τις άδειες των εργαζομένων. Από τη μία έχουμε απολύσεις, εργασία από το σπίτι, εκ περιτροπής εργασία και παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και από την άλλη οργιάζει η εντατικοποίηση της εργασίας, ειδικά στα super market. Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο έμμεσος ή άμεσος εξαναγκασμός σε άδειες άνευ αποδοχών ή εξάντληση της κανονικής άδειας.

«Θύμα» σε κάθε περίπτωση είναι ο εργαζόμενος και αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί!

Καλούμε τους εργαζόμενους να απευθύνονται στα σωματεία  ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα (http://ey-pamehellas.gr/wp/356-2), στο ΠΑΜΕ ([email protected]/210.3301847,) για οποιαδήποτε μονομερή κίνηση της εργοδοσίας που θίγει τα δικαιώματα τους. Να μην υιοθετήσουν την εργοδοτική θέση που αναφέρεται σε «έκτακτη ανάγκη» ώστε να κάνουν πίσω σε αξιώσεις της. Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας!

Για όσους εργαζόμενους επιβάλλεται για διάφορους λόγους να απέχουν από την εργασία τους λόγω του κορονοϊού, να εξασφαλίζεται επιπλέον άδεια της κανονικής, με αποδοχές και ασφάλιση. Για τους εργαζόμενους γονείς που κλείνουν τα σχολεία των παιδιών τους να εξασφαλίζεται γονική άδεια με αποζημίωση για όσο διάστημα μένει το σχολείο, κλειστό.

Τα αναγκαία μέτρα πρόληψης που παίρνονται πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα προστασίας συνολικά των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Δε θα πληρώσουμε εμείς το μάρμαρο, δε θα πάμε σαν πρόβατα στη σφαγή!

Για τις αυξανόμενες πιέσεις και αξιώσεις της εργοδοσίας μπροστά στον κορονοϊό. Άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας όλων των εργαζομένων!

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio