ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ-ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ|ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΜΙΣΘΟΙ, ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

πό το Σάββατο 14 Μαρτίου, με απόφαση της κυβέρνησης τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα της χώρας πρέπει να παραμείνουν κλειστά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Στην πόλη της Λάρισας, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, πολλά πολυκαταστήματα με ευρεία γκάμα προϊόντων, παραμένουν ανοιχτά χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, προσπερνώντας τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Αλλά και όπου ακολούθησαν την κυβερνητική απόφαση, όπως το κλειστό εμπορικό κέντρο Fashion Outlet, οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πότε, πόσο και με τι όρους θα πληρωθούν, αν θα πληρωθούν, αν η απουσία τους χαρακτηρίζεται ως άδεια, αν είναι κανονική ή άνευ αποδοχών. Πολλοί γονείς δεν έκαναν χρήση της ειδικής άδειας που δικαιούνταν μετά την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία, γιατί όπως μας είπαν φοβήθηκαν ότι μετά θα ακολουθούσε η απόλυση.

Δεκάδες καταγγελίες φτάνουν στο σωματείο μας καθημερινά, για το τι επικρατεί στους χώρους εργασίας του εμπορίου, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι όλη αυτή η κατάσταση που επικρατεί, επιτρέπει την παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, με ακανόνιστα ωράρια και ωράρια λάστιχο, με τρομοκρατία και φόβο, με ανασφάλεια και κάτω από την πίεση του τι θα γίνει αν ζητήσω τα αυτονόητα μέτρα προστασίας που ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν δεν υπάρχουν.

Στον όμιλο Inditex ενημερώνουν τους εργαζόμενους ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν υποχρεούνται σε καταβολή των μισθών για όσο διάστημα η επιχείρηση παραμείνει κλειστή και τους προτρέπουν σε άδειες άνευ αποδοχών. Πολλές συναδέλφισσες προτίμησαν να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών για να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι και να μην αναγκαστούν να τα αφήσουν στους γονείς τους.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικά γεγονότα που αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται για ακόμη μία φορά απέναντι στην εργοδοσία που αξιοποιεί το φόβο και την ανασφάλειά τους, καθώς και ότι δεν υπάρχει ουσιαστική προστασία για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του.           

Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες. Ανακοινώνει συνεχώς μέτρα-καραντίνα χωρίς να συνοδεύονται από μέτρα πραγματικής στήριξης του συστήματος υγείας και ανακούφισης-στήριξης των εργαζομένων. Οι δηλώσεις των υπουργών όσον αφορά τις αποδοχές, τους μισθούς και τα μεροκάματα είναι γενικές, μιλούν για κάποια αόριστη επιδότηση χωρίς να αναφέρονται ποσά και διάρκεια, όταν ήδη τα καταστήματα είναι κλειστά.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να μη δεχτούν να πάρουν την κανονική τους άδεια, να μη δεχτούν να μείνουν απλήρωτοι, να μη δεχτούν να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών.

Εδώ και τώρα, ουσιαστική-πραγματική στήριξη των εργαζομένων στην προστασία και στις αποδοχές τους, για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα λόγω της πανδημίας. Δε μπορούμε να ζούμε με την αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με τους μισθούς μας, τις θέσεις εργασίας, μας έχουν στην αναμονή για το αν θα πάρουμε κάποιο επίδομα, δεν ξέρουμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα.

Είναι εξωφρενικό και παράλληλα προκλητικό να πετάνε το μπαλάκι σε εμάς μέσα από διαδικτυακές καμπάνιες τύπου #menoume spiti, καλλιεργώντας μαζί με την κυβέρνηση την ατομική ευθύνη. Η επιμονή στην ατομική ευθύνη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν αφορά τα αυτονόητα μέτρα ατομικής υγιεινής, την ευθύνη που έχει ο καθένας για μέτρα προστασίας του ίδιου, της οικογένειάς του και του κοινωνικού συνόλου.

Αντίθετα, η επίκληση στην ατομική ευθύνη γίνεται για να κρύψει κάτω από το χαλί τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, σε προσωπικό και εξοπλισμό, τις αθλιότητες που εμφανίζονται σε πολλούς εργασιακούς χώρους. Αντί λοιπόν οι εργοδότες να ποστάρουν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μας λένε να μείνουμε σπίτι, να μας ενημερώσουν για το τι πρόκειται να γίνει με την καταβολή μισθών και ασφάλισης!

Η πανδημία και τα μέτρα προστασίας αφορούν όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαιρέσεις και απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν συγκεκριμένα από την κυβέρνηση μέτρα για τους εργαζόμενους στα πολυκαταστήματα:

  • Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας
  • Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος! Καμία μείωση στις αποδοχές. Να σταματήσει το αίσχος της εργοδοσίας που ανά περίπτωση αξιοποιεί τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες άνευ αποδοχών, τις κανονικές άδειες των εργαζομένων.
  • Να σταματήσουν οι μονομερείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Για όσα καταστήματα παραμένουν ακόμα ανοιχτά, να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων:

  • Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των καταστημάτων. Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
  • Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών, για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό–πελάτες, αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές,  κοκ)
  • Να δοθούν άδειες ασθενείας σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλα τα καταστήματα.

Καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους,  το Σύλλογο Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας και να καταγγείλουν οποιαδήποτε κίνηση της εργοδοσίας θίγει τα δικαιώματά τους και την υγεία τους στα τηλέφωνα 2410-250708, 6973310923, 6986515432 και στο email : [email protected]

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio