ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ –ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ –ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»|

Με ευθύνη εργοδοσίας – κυβέρνησης να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στους χώρους δουλειάς ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού. Να γίνουν απολυμάνσεις, να χορηγούνται τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας, κτλ. Σε πολλές βιομηχανικές μονάδες, που καθαρίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, να προσληφθούν καθαρίστριες/ες άμεσα για να διατηρούν αποδυτήρια, χώρους διαλείμματος και τουαλέτες σε άριστη κατάσταση. Όπου δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι ή είναι σε άθλια κατάσταση, να φτιαχτούν – επισκευαστούν άμεσα. Να υπάρξει πρόβλεψη ώστε το διάλειμμα να μην είναι κοινό για όλους τους εργαζόμενους καθώς και να μην προσέρχονται, ειδικά στα εργοστάσια που δουλεύουν πολλοί εργαζόμενοι, όλοι την ίδια ώρα.

Να μην μπει κανένα εμπόδιο στη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού που προβλέπονται:

 Για γονείς που εργάζονται και οι δύο. Χορηγούνται έως και τις 10 Απριλίου 2020 με αίτηση – υπεύθυνη δήλωση στον εργοδότη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον έναν ή και τους δύο γονείς αλλά όχι το ίδιο χρονικό διάστημα. Κανένας μην διακινδυνεύσει την υγεία ηλικιωμένων γιατί δεν έχει που να αφήσει τα παιδιά.

 Για ευπαθείς ομάδες. Χορηγούνται έως και τις 10 Απριλίου 2020.

Να δηλώνονται οι υπερωρίες και η 6η ημέρα εργασίας που με ευθύνη της κυβέρνησης η δήλωσή τους έγινε προαιρετική αλλά όχι απαγορευτική. Όχι στα εξαντλητικά ωράρια που εξασθενούν τον οργανισμό και τον κάνουν πιο ευάλωτο στις ιώσεις, όπως στον κορονοϊό.

Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις στα νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ, κτλ ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους. Να μονιμοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό. Επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας.

Τονίζουμε ότι είναι εγκληματικό να αποκρύβονται ύποπτα κρούσματα, να μην ενημερώνονται άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι, να παίρνονται όλα τα αναγκαία μέτρα απολύμανσης και καραντίνας σε όσους ήρθαν σε επαφή με το πιθανό κρούσμα.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και επιβάρυνση του κράτους και της εργοδοσίας:

 Να εξασφαλιστεί πλήρης μισθοδοσία όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα εάν η επιχείρηση λειτουργεί ή διακόψει τη λειτουργία της και να απαγορευτούν οι απολύσεις.

  • Έκτακτη οικονομική στήριξη.

 Για όσους απουσιάζουν να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια με πλήρης αποδοχές και ασφάλιση, να μην χρησιμοποιείται η κανονική άδεια. Να απουσιάζουν: α) όσοι αρρωστήσουν ή έχουν άρρωστο κάποιο μέλος της οικογένειας, β) οι ευπαθείς ομάδες, γ) οι μεγαλύτερες ηλικίες καθώς σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας το 57,5% των κρουσμάτων ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών.

 Ιδιαίτερα μέτρα για τους μετανάστες εργάτες, που πολλές φορές ζουν μέσα στους χώρους δουλειάς σε άθλιες συνθήκες και δεν έχουν ούτε ενημέρωση.

 Να πυκνώσουν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς για να σταματήσει η αυθαιρεσία.

 Να ανασταλούν πλειστηριασμοί, κατασχέσεις και κάθε αναγκαστική είσπραξη.

 Ανάλογα μέτρα για όλη την εργατική τάξη και το λαό.

Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες η οργάνωσή μας μπορεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, παρότι ζούμε στο 2020. Καλούμε τους συναδέλφους για όποιο πρόβλημα να ενημερώνεται άμεσα το σωματείο μας. Είμαστε δίπλα σας.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας που με τεράστιες ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό δίνουν αυτήν την τεράστια μάχη.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio