ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ |ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ S.MARKETS

Να εξασφαλιστούν από την κυβέρνηση και την εργοδοσία στο σύνολο τους οι μισθοί, η ασφαλιστική κάλυψη και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων. σε όσες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν.

ΚΑΙ

Για το ωράριο των supermarket

«Με απόφαση της κυβέρνησης, από το Σάββατο 14 Μαρτίου, τα εμπορικά κέντρα και σχεδόν όλα τα πολυκαταστήματα παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μέχρι νεωτέρας. Σήμερα στο σύνολο τους όλα τα εμπορικά μαγαζιά . Κλείνουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι μένουν κυριολεκτικά στον αέρα, χωρίς να γνωρίζουν πότε, πόσο και με τι όρους θα πληρωθούν, αν θα πληρωθούν, αν η απουσία τους χαρακτηρίζεται ως άδεια, αν είναι κανονική ή άνευ αποδοχών.

Οι εργοδότες επικαλούνται το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, που έχουν δημιουργήσει και διατηρήσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα, που αναφέρει ότι “εάν αποφασιστεί από δημόσια αρχή η αναστολή της λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζόμενούς του”.

Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες. Ανακοινώνει συνεχώς μέτρα-καραντίνα, χωρίς να συνοδεύονται από μέτρα πραγματικής στήριξης του συστήματος υγείας και ανακούφισης-στήριξης των εργαζομένων. Οι δηλώσεις των υπουργών όσον αφορά τις αποδοχές, τους μισθούς και τα μεροκάματα, είναι γενικές. Μιλούν για κάποια αόριστη επιδότηση, χωρίς να αναφέρονται ποσά και διάρκεια, όταν ήδη τα καταστήματα είναι κλειστά. Ενώ γενικά οι επιχειρήσεις γνωρίζουν τις απαλλαγές τους, οι εργαζόμενοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί μείωση των αποδοχών του. Εδώ και τώρα, ουσιαστική-πραγματική στήριξη των εργαζομένων στην προστασία και στις αποδοχές τους, για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα λόγω της πανδημίας. Δεν μπορούμε να ζούμε με την αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με τους μισθούς μας, τις θέσεις εργασίας, μας έχουν στην αναμονή για το αν θα πάρουμε κάποιο επίδομα, δεν ξέρουμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα.

• Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

• Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος! Καμία μείωση στις αποδοχές. Να σταματήσει το αίσχος της εργοδοσίας που ανά περίπτωση αξιοποιεί τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες άνευ αποδοχών, τις κανονικές άδειες των εργαζομένων.

• Να σταματήσουν οι μονομερείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Για το ωράριο των supermarket

Την ίδια στιγμή που οι συνάδελφοι μας στα super market, στις αποθήκες και στα γραφεία αυτών, εργάζονται καθημερινά με αυτοθυσία, χωρίς ρεπό, πέραν του ωραρίου τους και με αίσθημα ευθύνης για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι, οι μεγαλέμποροι βγάζουν τα πιο άγρια ένστικτα τους, για να ματώσουν εργαζόμενους και καταναλωτές.

Είναι αυτοί που έχουν θησαυρίσει τις τελευταίες μέρες, που σε αρκετές περιπτώσεις αισχροκερδούν και έχουν ανεβάσει τις τιμές, με την κάλυψη της κυβέρνησης. Είναι αυτοί που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη διασπορά του ίου με τα φαινόμενα που αντικρίσαμε όλοι τις προηγούμενες μέρες, με την απόκρυψη κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς, με το άνοιγμα των καταστημάτων χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και προφύλαξης.

Δε θα θησαυρίσουν αξιοποιώντας τις έκτακτες συνθήκες και τις ανάγκες του λάου για προφύλαξη, πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, καταπατώντας κάθε είδους εργατικό δικαίωμα.

Εδώ και τώρα:

Συμβάσεις αόριστου χρόνου με πλήρες ωράριο και πλήρη δικαιώματα, με αυστηρό οκτάωρο-πενθήμερο για όλους τους εργαζόμενους. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στα super market εργάζεται part time, με 4ωρα-6ωρα και κακοπληρωμένοι σε συνθήκες μεγάλης έντασης της εργασίας, δουλεύοντας συνεχώς κάτω από διαφορετικά πόστα.

Με αυτό το άμεσο μέτρο, με τη μετατροπή των συμβάσεων στους εργαζόμενους που ήδη εργάζονται σκληρά, μπορούν να καλυφτούν άνετα οι 2 βάρδιες, να βελτιωθούν οι άγριες συνθήκες εργασίας, να αποσυμφορηθούν τα super market από το συνωστισμό με βάση τις συνολικές υποδείξεις του ΕΟΔΥ για τα μέτρα πρόληψης.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να προφυλαχτούν, να έχουν τα ρεπό τους για να ξεκουράζονται και για να μην αφήσουν τα κόκκαλα τους πάνω στα ράφια, στις ταμειακές μηχανές και τους πάγκους.

Γιατί η κυβέρνηση δε δεσμεύει τις εργοδοσίες των super market με αυτό το τόσο ξεκάθαρο και απλό μέτρο; Διότι το μυαλό της βρίσκεται στα κέρδη των μεγαλεμπόρων, γι αυτό και αναφέρεται συνεχώς στην εφαρμογή του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αναλγησίας ότι σε συνθήκες πανδημίας, τα λόγια που βγαίνουν από τον Υπουργό Ανάπτυξης, αφορούν τους νόμους της αγοράς.

Ως σήμερα έχουν καταγγελθεί δεκάδες κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας στα super market που αφορούν τους κανόνες προστασίας, τις εργασιακές σχέσεις, τις άδειες (ειδικά στις ευπαθείς ομάδες) και την ίδια στιγμή οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί, είναι απόντες.

Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι μπροστά στην εξάντληση και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, δε μπορούν να αντιδράσουν.

Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, εδώ και τώρα, να παρθούν άμεσα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους στα super market.

Απαιτούμε :

-Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών.

Να μετατρέπουν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Εδώ και τώρα να μπουν δύο 8ωρες βάρδιες. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.

Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market. Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

-Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό–πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κοκ)

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio