ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ –ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ –ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»|15 AΠΡΙΛΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ SUPER MARKET

Το ΔΣ του σωματείου μας στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε τη συμμετοχή μας στην πανελλαδική μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα super market στις 15 Απρίλη.

Οι συνάδελφοί μας στα  super market όλο αυτό το διάστημα δουλεύουν κάτω από έντονες συνθήκες, πολλές φορές απροστάτευτοι, με το φόβο να μην αρρωστήσουν οι ίδιοι αλλά και να μην μεταφέρουν τον ιό στην οικογένειά τους. Είναι εργαζόμενοι που σε αρκετές περιπτώσεις δουλεύουν με συμβάσεις 4ωρες, 6ωρες, με χαμηλούς μισθούς.

Το σωματείο μας από την πρώτη στιγμή ενώνοντας τη φωνή του και με άλλα σωματεία πανελλαδικά απαίτησε την προστασία των συναδέλφων με αποτέλεσμα να παρθούν από την εργοδοσία ορισμένα μέτρα που όμως ακόμα παραμένουν ελλιπή. Απαίτησε να μην καταπατώνται τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων σε ρεπό, αναγκαίο χρόνο ξεκούρασης μεταξύ των βαρδιών, στο δικαίωμα χρήσης ειδικών αδειών, στην προστασία των ευπαθών ομάδων, κτλ.

Την ίδια στιγμή, οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου βρήκαν ευκαιρία να μπουκώσουν με ακόμα περισσότερα κέρδη (αύξησαν τα κέρδη τους 30%), βρήκαν αφορμή να επιτεθούν σε όσα από τα δικαιώματα μας είχαν απομείνει. Διαφημίζουν το «ευχαριστώ» τους την ίδια ώρα που αρνούνται να χορηγήσουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, να μετατρέψουν τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου πενθήμερο, οχτάωρο, με πλήρη δικαιώματα, να σταματήσει η δουλειά τις Κυριακές, να σταματήσει το αίσχος με τους μισθούς των 300 και 400 ευρώ.

Δεν υποτιμάμε την αξία που έχει στις μέρες μας οποιασδήποτε προσθήκη που ενισχύει το μισθό μας αλλά κανένα μπόνους δεν μπορεί να βρεθεί πάνω από την προστασία της ζωής, να ισοφαρίσει ή να προσπεράσει την απουσία μέσων προστασίας, την έκθεση στον ιό. Δεν φτάνει να μας δίνουν έκτακτα μπόνους-δωροεπιταγές, τα οποία μάλιστα υπερπροβάλλουν με στόχο να δείξουν κοινωνικό πρόσωπο, εξασφαλίζοντας έμμεσα απλήρωτη διαφήμιση. Στη Γαλλία και στο Βέλγιο αυτά τα μπόνους ονομάστηκαν «bonus θανάτου».

Γιατί ήδη σε Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Αμερική συνάδελφοι μας εργαζόμενοι σε μεγάλα super market μετράνε νεκρούς, ενώ οι εργοδότες μετράνε εκατομμύρια. Για αυτό σε Γαλλία και Βέλγιο εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, ακόμα και σε απεργία διεκδικώντας την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Καλούμε τους συναδέλφους μας στα super market να έρθουν σε επαφή με το σωματείο μας ακόμα πιο μαζικά.  Να συμβάλουν στην αντίσταση, στη διεκδίκηση. Να υψώσουν ανάστημα και γροθιά για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους. Να βάλουν μπροστά τα ζητήματα προστασίας, της υγείας τους, των δικαιωμάτων τους. Τους καλούμε να κάνουν και δική τους υπόθεση την πανελλαδική μέρα δράσης στις 15 Απρίλη, να ενισχύσουν τις δράσεις του σωματείου που προγραμματίζονται.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 

  • Να γίνετε το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη
  • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market. Να καθαρίζονται διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας τα καταστήματα, οι αποθήκες.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. 

ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio