ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Δε θα πληρώσουμε πάλι εμείς την κρίση τους – Αγώνας τώρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι, στα εμπορομάγαζα, τις αποθήκες, τα γραφεία των super market.

Κοντά τρεις μήνες τώρα δίνουμε τη μάχη απέναντι στον “αόρατο εχθρό”, έχουμε αναλάβει την ατομική ευθύνη για την οποία έχει γίνει τόσος ντόρος, εργαζόμαστε με αυτοθυσία για να μη λείψει τίποτα από κάθε λαϊκό νοικοκυριό.

Οι εργαζόμενοι στα Σούπερ Μάρκετ εργάζονται στην πρώτη γραμμή αφού έρχονται καθημερινά σε επαφή εκατοντάδες, άτομα. Στα eshop και τις ταχυμεταφορές οι εργαζόμενοι δουλεύουν ολημερίς χωρίς υπερωρίες, Κυριακές, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ρεπό. Χιλιάδες συνάδελφοι μας που εργάζονται σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν δραστηριότητα ή επηρεάστηκαν από την πανδημία (αεροδρόμιο, τουριστικά γραφεία, rent a car κλπ) καθώς και τα εμπορικά καταστήματα βγήκαν σε αναστολή σύμβασης, απολύθηκαν, κ.ά.

Το άνοιγμα των καταστημάτων και η “επανεκκίνηση της οικονομίας” όπως διαφημίζει η κυβέρνηση όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά ήρθε ως ταφόπλακα στην υγεία και τις εργασιακές μας σχέσεις και κατακτήσεις.

Ενώ η μάχη με τον “αόρατο εχθρό” εξελίσσεται, η μεγαλοεργοδοσία συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεσή της στα δικαιώματά μας. Είναι πολλά τα παραδείγματα σε όλη τη χώρα για το πώς οι ζωές των εργαζομένων περνάνε σε δεύτερη μοίρα πίσω από τα κέρδη των ομίλων.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα στο Νομό μας:

 • Στις περισσότερες courier του Νομού δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο προστασίας. Εργαζόμενοι που ακουμπούσαν καθημερινά χιλιάδες δέματα αγνώστου προέλευσης ήταν αναγκασμένοι να δουλεύουν χωρίς γάντια, μάσκες, αντισηπτικά.
 • Στα μεγαλύτερα eshop του νομού οι εργαζόμενοι δούλευαν στοιβαγμένοι πίσω από κλειστές πόρτες καταστημάτων και αποθηκών. Χωρίς να πληρωθούν υπερωρίες και σε αρκετές περιπτώσεις ενώ βρισκόντουσαν σε αναστολή…
 • Τα Jumbo εξάντλησαν όλα τα περιθώρια να παραμείνουν ανοικτά ενώ επιχείρησαν να ακυρώσουν την αναστολή των συμβάσεων μια εβδομάδα νωρίτερα, να στήσουν τα μαγαζιά με τους προϊσταμένους και βγάλουν όλο το υπόλοιπο προσωπικό σε αναγκαστική άδεια!

Η αναστολή λειτουργίας αλλά και τώρα το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, έβαλε σε εφαρμογή όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που χάρισε απλόχερα η κυβέρνηση της ΝΔ με τις δεκάδες ΠΝΠ και ΚΥΑ.

Εκατοντάδες συνάδελφοι μας βρίσκονται ακόμα σε αναστολή σύμβασης ή εκ περιτροπής εργασία με το πρόσχημα του μέτρου ατόμων ανά τετραγωνικά ή της μειωμένης κίνησης. Αυτοί οι εργαζόμενοι μου μετρούν ένα ένα τα ευρώ των μειωμένων αποδοχών για να καλύψουν τα έξοδα τους είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που το προηγούμενο διάστημα δούλευαν νυχθημερόν σε περιόδους εορτών, εκπτώσεων, Blackfriday, Back 2 School λόγω αυξημένης κίνησης.

Η κρίση και οι επιπτώσεις της δεν επηρέασαν όλους το ίδιο. Όσο οι εργαζόμενοι δέχονται επίθεση στην υγεία, το εισόδημα και τα δικαιώματα του, οι μεγαλοεργοδότες γεμίζουν τις τσέπες τους αξιοποιώντας την πανδημία.

Αυτά που εμείς θεωρούμε δίκαια και αυτονόητα, το κεφάλαιο τα βλέπει ως κόστος, άρα λιγότερα εκατομμύρια για την τσέπη τους. Για αυτούς ο κορονοϊός είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο στις πλάτες μας. Ο τζίρος των την περίοδο 24/02/2020- 5/4/2020 ανήλθε σε 884 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι εργαζόμενοι εργάστηκαν χιλιάδες ώρες απλήρωτες υπερωρίες. Στις courier το ίδιο την ίδια στιγμή που τα έσοδα τους σχεδόν διπλασιάστηκαν. Είναι φανερό ότι ποσώς τους ενδιαφέρει για το αν θα νοσήσουμε, αν θα μεταφέρουμε τον ιό στις οικογένειές μας, αν λιποθυμήσουμε από την κούραση αρκεί να συνεχίσουν την κερδοφορία τους.

Στις 15, στις 28 Απρίλη και την 1η Μάη πανελλαδικά, συντονισμένα σε όλη τη χώρα, σε δύσκολες συνθήκες ακούστηκαν δυνατά η φωνή τα προβλήματα και οι ανάγκες μας. Πήραμε κουράγιο και δύναμη από τις απεργιακές συγκεντρώσεις των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Δώσαμε φωνή στους συναδέλφους μας που σε συνθήκες πανδημίας δουλεύουν κάτω από εξαντλητικούς ρυθμούς, πλήρως εκτεθειμένοι στον ιό, με ωράρια λάστιχο τα οποία αλλάζουν ακόμα και στη διάρκεια της βάρδιας.

Συνεχίζουμε, ακόμα πιο δυναμικά, μην μείνει κανένας εμποροϋπάλληλος μόνος του στην πανδημία και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Να μην δεχτούμε να πληρώσουμε για ακόμα μια φορά τα σπασμένα. Να μην επιτρέψουμε, με αφορμή την πανδημία, το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης μέσα στους εργασιακούς χώρους! Δεν πρέπει να γίνουμε ξανά τα θύματα στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στην ανάπτυξη που οραματίζονται.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει να πληρώσουμε ξανά!

Ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση. Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, εδώ και τώρα, να παρθούν άμεσα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς:

 • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος – Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Να μην υπάρξει καμία δυσμενής αλλαγή στις συμβάσεις.
 • Να μετατραπούν οι συμβάσεις μερικής σε πλήρους / 40ώρο-8ώρο-5ήμερο για όλους.
 • Να τηρούνται τα ωράρια εργασίας και να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης.
 • Να καταργηθούν τα σπαστά ωράρια. Να εξασφαλίζεται σταθερό μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης Αργίας
 • Μέτρα προστασίας της υγείας μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Με ευθύνη της εργοδοσίας να παρέχονται σε όλους τους εργαζόμενους τα απαραίτητα (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά).
 • Να γίνεται καθαρισμός των καταστημάτων και των εμπορευμάτων από ειδικά συνεργεία καθαριότητας σε καθημερινή βάση.
 • Να παρθούν έγκαιρα μέτρα στη διαμόρφωση των χώρων στα μεγάλα καταστήματα ώστε να εξασφαλιστεί ο τακτικός φυσικός αερισμός,
 • Στην άδεια ειδικού σκοπού που πήραν οι εργαζόμενοι γονείς να μην χρεωθεί καμία μέρα από την κανονική τους άδεια.
 • Να δοθούν σε όλους τους εργαζόμενους οι καλοκαιρινές άδειες τους κανονικά όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία.
 • Να δοθούν σε όλους τους εργαζομένους, το δώρο Πάσχα, όπου δεν έχει δοθεί και το επίδομα αδείας.
 • Δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία, δωρεάν προγράμματα δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης, πρόβλεψη για δωρεάν κατασκηνώσεις για τους μαθητές που λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας δεν θα πάνε διακοπές.
 • Κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio