ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Να εξασφαλιστούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα και τα μέτρα υγείας στο πολυκατάστημα «Attica»

Παρέμβαση στο πολυκατάστημα «Attica» στην Πανεπιστημίου πραγματοποίησε την Παρασκευή ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μετά από δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων. Σε υπόμνημά του στο υπουργείο Εργασίας, ο Σύλλογος σημειώνει ότι «σύμφωνα με τις καταγγελίες των συναδέλφων, ενώ η διοίκηση του πολυκαταστήματος είχε επίσημα ανακοινώσει τους καταναλωτές για την επαναλειτουργία του το Σάββατο 16 Μάη, η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν είχε μέχρι την Παρασκευή το πρωί 15 Μάη καμία ενημέρωση για το αν θα εργαστούν, ή αν θα επεκταθεί η αναστολή των συμβάσεών τους. Επίσης, κάποιοι συνάδελφοι καλέστηκαν να εργαστούν από της 11 Μάη στο χώρο του πολυκαταστήματος για να προετοιμάσουν το άνοιγμά του, χωρίς να έχουν ενημερωθεί αν έχει γίνει άρση της αναστολής της σύμβασής τους. Έντονη ανησυχία υπάρχει για το αν και ποια μέτρα θα πάρει η εργοδοσία για να εξασφαλιστεί η υγεία όλων των εργαζόμενων και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Η διοίκηση της εταιρείας, αφού όλη την εβδομάδα προκλητικά αγνόησε τις παρεμβάσεις μελών της διοίκησης του σωματείου, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο πολυκατάστημα, στην παρέμβαση του σωματείου την Παρασκευή 15 Μάη ήταν ιδιαίτερα προκλητική. Στο ερώτημα, για ποιο λόγο δεν έχει ενημερώσει το σύνολο των εργαζόμενων για την επανέναρξη της λειτουργίας του πολυκαταστήματος, τι μέλλει γενέσθαι για το καθεστώς αναστολής των συμβάσεων και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, είπε ότι “όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί και αν κάποιος δεν έχει ενημερωθεί, είναι γιατί μπορεί λόγω απόρρητου των προσωπικών δεδομένων να μην έχει δώσει στην εταιρεία στοιχεία επικοινωνίας”! Έφτασε μάλιστα στο σημείο να επικαλεστεί ότι οι συνάδελφοι ψεύδονται! Για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, δήλωσε γενικά ότι η εταιρεία έχει μεριμνήσει.

Αυτή τη “μέριμνα”, τη διαπίστωσαν τόσο τα μέλη της διοίκησης του σωματείου κατά τη διάρκεια της παρέμβασής τους, όταν είδαν εργαζόμενους να εισέρχονται στο χώρο από τη ράμπα της αποθήκης όπου κανονικά γίνονται παραλαβές και επιστροφές εμπορευμάτων, ενώ ήταν κατεβασμένα τα ρολά και κλειστές οι θύρες εξόδου – εισόδου. Όσο και οι συνάδελφοι, από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας του πολυκαταστήματος, που αναγκάζονται να κάνουν διάλειμμα και να τρώνε στο πεζοδρόμιο, να μην υπάρχουν τζάμια και γάντια στα ταμεία και γενικά η τήρηση των μέτρων υγείας επαφίεται κυρίως στην ευθύνη του εργαζόμενου. Ενώ, εκατοντάδες καταναλωτές και εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να εξυπηρετούνται από δυο τουαλέτες.

Ζητάμε από όλους τους αρμόδιους φορείς και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να πάρουν θέση και να προβούν άμεσα σε ελέγχους τόσο για την εξασφάλιση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, όσο και για την εξασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Απαιτούμε από τη εργοδοσία του “Attica”:

  • Να μη γίνει καμία απόλυση και να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.
  • Να γίνεται καθημερινός και τακτικός καθαρισμός του πολυκαταστήματος και των εμπορευμάτων από ειδικά συνεργεία.
  • Να γίνει εφοδιασμός των εργαζομένων με μάσκες, γάντια και αντισηπτικά.
  • Να εξασφαλιστεί ο φυσικός αερισμός του χώρου.
  • Να εξασφαλιστεί χώρος διαλείμματος που να τηρεί όλα όσα προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία.
  • Να υπάρχει ιδιαίτερη φροντίδα για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Να υπάρχει παρουσία του ιατρού εργασίας στο χώρο του πολυκαταστήματος σε μόνιμη βάση

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio