ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ||ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

Οι σχολικές καθαρίστριες που όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται ακόμη κι άρρωστες, χωρίς να δικαιούνται αναρρωτική άδεια και χωρίς ωράριο καλούνται εν μέσω πανδημίας να εργαστούνε παίζοντας κορώνα-γράμματα τις ζωές τους, μένοντας απροστάτευτες, χωρίς κανένα μέσο ατομικής προστασίας, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η κυβέρνηση και οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν στα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν.

Αλήθεια, πόσους εργαζόμενους έχουν οι Δήμοι στο νομό μας για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά μας θα βρίσκονται σε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον; Σε τι συνθήκες εργάζονται αυτοί οι συνάδελφοι;

Σήμερα, υπάρχουν ελάχιστοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων με μόνιμες θέσεις εργασίας. Στην πλειονότητά τους δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς των ατομικών τετράωρων συμβάσεων εργασίας και με ελάχιστες αποδοχές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της Παιδείας και της πολιτικής της αδιοριστίας που έχουν επιλέξει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Λόγω της σύμβασής τους, πολλοί πιάνουν δουλειά μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου ή στην καλύτερη περίπτωση γύρω στις 12:00. Πάγια θέση του Σωματείου μας, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι η σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με δικαιώματα. 

Υπό κανονικές συνθήκες, αλλά πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ο αριθμός τους δεν επαρκεί για τον καθαρισμό των σχολείων και αναγκάζονται να εργάζονται περισσότερες ώρες από αυτές που προβλέπει η σύμβασή τους.

Ειδικά στις συνθήκες πανδημίας, είναι απαραίτητο μετά από κάθε διάλειμμα να καθαρίζονται όλα τα σημεία επαφής – μετάδοσης του κορωνοϊού (π.χ. θρανία, πόμολα, κουπαστές, τουαλέτες κ.λπ.)

Η σχέση εργασίας της πλειονότητας των συναδέλφων καθιστά απαγορευτικό το συνεχές καθάρισμα των σχολείων και καθιστά απαγορευτικό ακόμα και αυτό το ανεπαρκές “2 φορές την ημέρα” του Υπουργείου.

Τα “μπαλώματα” της μεταφοράς καθαριστριών από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν το πρόβλημα.

Ιδιαίτερα τώρα, αφού από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν οι εγγραφές για τα παιδιά που θα φοιτήσουν στην Α’ Δημοτικού, με αυτοπρόσωπη παρουσία των γονέων, ώστε να υποβάλουν τις αιτήσεις εγγραφής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ωστόσο απουσιάζει από τα δημοτικά σχολεία το προσωπικό καθαριότητας, αφού με απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, όλο το προσωπικό καθαριότητας των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει διατεθεί και εργάζεται στις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας όλων των Δήμων της χώρας, για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης των σχολικών μονάδων Λυκείων και Γυμνασίων.

Δημιουργείται λοιπόν το ερώτημα για το πώς εξασφαλίζονται οι όροι υγιεινής και καθαριότητας που απαιτούνται για την προστασία εκπαιδευτικών και γονιών την περίοδο των εγγραφών.

Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και στους τρεις Δήμους(Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών) του Νομού μας.

Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτο το γεγονός αυτό και καλούμε την κυβέρνηση και τους Δήμους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αναφορικά με την καθαριότητα των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης την περίοδο των εγγραφών.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καθαριστριών εργάζονται με συμβάσεις έργου.

  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών σε αορίστου χρόνου με πλήρεις αποδοχές, ένταξη σε βαρέα και ανθυγιεινά.

  • Το κράτος να προμηθεύσει τώρα τους συναδέλφους με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. 

  • Πρωινή και απογευματινή βάρδια καθαριστριών με 6,5 ώρες εργασία με προσωπικό με βάση τις πραγματικές ανάγκες που μας διασφαλίζει η εγκύκλιος για την πρόληψη κατά του κορονοϊού και με δεδομένο ότι όλοι οι χώροι πρέπει να απολυμαίνονται δύο φορές την ημέρα σε όλα τα σχολεία. Απαιτείται τώρα το τριπλάσιο προσωπικό σε κάθε σχολική μονάδα. Δηλαδή αν ένα σχολείο έχει μία καθαρίστρια μερικής απασχόλησης θα μετατραπεί σε πλήρη απασχόληση η σύμβαση της και απαιτούνται άλλες δύο σχολικές καθαρίστριες. Για σχολείο που έχει τώρα τρεις καθαρίστριες εν μέσω πανδημίας απαιτούνται 9 σχολικές καθαρίστριες…

Επίσης απαιτούμε:

  • Χορήγηση στολής εργασίας και κατάλληλα παπούτσια για να αλλάζουνε ρούχα στο σχολείο και να φοράνε μιας χρήσης στολές πάνω από τη φόρμα εργασίας

  • Γάντια μιας χρήσης από νιτρίλιο

  • Μάσκα ημίσεως προσώπου

  • Μάσκα με φίλτρα και άνθρακα( κατάλληλη για τα τοξικά απολυμαντικά)

  • Γαλότσες

  • Παπούτσια αντιολισθητικά

  • Φόρμα εργασίας

  • Φόρμα μιας χρήσης, όπως φοράνε υγειονομικοί, έτσι ώστε μετά το πέρας της εργασίας να μη μεταφέρουμε τα μικρόβια στο σπίτι μας..

  • Σύγχρονα και αποτελεσματικά μέσα καθαρισμού απολύμανσης με ατμό, όχι τοξικά καθαριστικά που προκαλούν δύσπνοια, άσθμα, πονόλαιμο, πονοκεφάλους, ξηροφθαλμία, που είναι εξίσου επικίνδυνα και για την υγεία των εκπαιδευτικών και μαθητών.

  • Γιατρό εργασίας για όποια ζητήματα υπάρχουν και σε συνεργασία με τον τεχνικό ασφαλείας να μας δείξει τι πρέπει να προσέχουμε μέσα στους χώρους που καθαρίζουμε ώστε να συμβάλλουμε στην ολόπλευρη υγεία καθαριστριών, εκπαιδευτικών και παιδιών. Ιδιαίτερες οδηγίες για τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία για το πώς πρέπει να απολυμαίνουν οι καθαρίστριες.

  • Ειδικός διαμορφωμένος χώρος όπου θα παραμένουν τα παιδιά που δεν νιώθουν καλά.

  • Να ανακατασκευαστούν όλες οι σχολικές τουαλέτες, η κατάσταση είναι τραγική και στην Πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, άμεσα να φτιαχτούν όλα τα καζανάκια και οι βρύσες.

  • Διαμόρφωση όλων των προαύλιων χώρων με σταθερά καλαθάκια για την αξιοπρεπή ζωή των παιδιών μας.

  • Να διαμορφωθούν κιόσκια στις αυλές, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις άσχημες καιρικές συνθήκες.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio