Koινή ανακοίνωση σωματείων καθαριότητας-25 Ιούνη στο Υπουργείο Παιδείας

«Ήρωες» στα λόγια, κόστος στην πράξη!

Μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστριών τώρα!

Με το πρώτο άνοιγμα των σχολείων μετά την καραντίνα, ήρθαν να επιβεβαιωθούν οι σοβαρές ελλείψεις στην καθαριότητα, στην ασφάλεια και την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τον κορονοϊό.

Η μεταφορά των καθαριστριών από τα κτίρια της πρωτοβάθμιας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έλυσε προσωρινά το πρόβλημα που υπήρχε. Όμως με το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων το πρόβλημα μεγάλωσε, αναδείχτηκαν μέσα στην πανδημία τα κενά που υπάρχουν διαχρονικά στον τομέα της σχολικής καθαριότητας, πως αυτά δεν λύνονται με μπαλώματα και μετακινήσεις.

9500 καθαρίστριες σε όλη τη χώρα, εργαζόμενοι των εξευτελιστικών μισθών που ξεκινούν από 80 ευρώ το μήνα, βρισκόμαστε ξανά στον αέρα. Μας τάζουν ισότητα αλλά μας αντιμετωπίζουν ως κόστος.

Οι συμβάσεις μας λήγουν 30 Ιουνίου και δεν γνωρίζουμε μέχρι αυτή τη στιγμή αν θα έχουμε δουλειά από την 1η Σεπτέμβρη, με τι όρους θα είναι οι συμβάσεις που «ακούγονται» δεξιά και αριστερά, για πόσο χρονικό διάστημα και για πόσους. Για πάνω από 15 χρόνια  βρισκόμαστε σε συνεχή ομηρία με παρατάσεις ανά ένα ή δύο σχολικά έτη. Οι κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν μέσα από γενικές συνελεύσεις σε υπουργείο εσωτερικών και δήμους, οι κοινές πρωτοβουλίες με συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών απέδειξαν την αναγκαιότητα τα σωματεία να ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις στον κλάδο, να αποφασίζουν συλλογικά τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Το κάλεσμα της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ για σύσκεψη προέδρων των σωματείων της καθαριότητας στις 20-21 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποδείχτηκε φιάσκο. Οι δυνάμεις που κλείνουν σε όλες τις πτώσεις υποκριτικά την ανάγκη οργάνωσης αγώνων από την ΟΙΥΕ, υπονομεύουν σε αυτήν την καθοριστική φάση κάθε δυνατότητα οργάνωσης αγώνα του  κλάδου. Αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως κουκιά, τορπιλίζοντας το αίτημα για τη μονιμοποίηση μας.

Δε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων!

Εμείς δε μπορούμε να περιμένουμε! Με όσες δυνάμεις έχουμε, καλούμε τα σωματεία καθαριστριών και τις επιτροπές αγώνα σε όλη τη χώρα, να βγουν μπροστά. Καλούμε τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών σε στήριξη. Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία να κάνουν το αίτημα μας και δικό τους.

Δε θα επιτρέψουμε να παίξει κανείς με τη δουλειά μας και τους όρους που θα εργαζόμαστε ούτε φυσικά με την υγιεινή και την ασφάλεια όλης της σχολικής κοινότητας.

Με πανδημία ή χωρίς πανδημία η καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία καθημερινά, πριν και μετά το μάθημα, σε κάθε διάλειμμα. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών. Είναι ευθύνη του κράτους, είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να δικαιώσουν άμεσα το πάγιο αίτημα μας, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καλούμε τους συναδέλφους στις 25 Ιούνη σε κινητοποιήσεις-παρεμβάσεις σε υπουργεία, Δήμους, σχολικές επιτροπές. Μαζί με τους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων, στην Αθήνα, στις 2μμ στο Υπουργείο Παιδείας!

Σωματείο καθαριστών-καθαριστριών Πειραιά και νήσων

Σωματείο καθαριστών-καθαριστριών Ν. Λάρισας

Σωματείου  Καθαριστριών-ών Ν. Μαγνησίας

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio