ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡ/ΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ|ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, τα λόγια και  η υποκρισία κυβέρνησης και εργοδοσίας  πλέον περισσεύουν. Η πραγματικότητα μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και τη νέα οικονομική κρίση είναι ότι οι εμποροϋπάλληλοι εργαζόμαστε  σε  εργασιακούς χώρους  –  υγειονομικές βόμβες και με ότι όρους θέλει η εργοδοσία.

Καθημερινά μεγαλώνει ο κατάλογος καταστημάτων, εμπορικών κέντρων, super market και αποθηκών που έχουν κρούσματα με την εργοδοσία να τα αποσιωπά ή να εφαρμόζει τα δικά της υγειονομικά πρωτοκόλλα.

ΑΒ Πετράλωνα, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Ψυχικό, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Εξάρχεια, LIDL Πατήσια, LIDL Αμπελοκήπους, My Market πλ. Κολιάτσου, JUMBO Αλίμου, JUMBO Φαλήρου, Gallery de beaute Athens Mall,  Stradivarius Ερμού είναι μόνο μερικοί από τους εργασιακούς χώρους που προστίθενται στο μακρύ κατάλογο καταστημάτων με επιβεβαιωμένα κρούσματα τo τελευταίο διάστημα.

Διαθέτουν  λέει  πιστοποίηση covid shield ( εγγύηση ιδιωτικού φορέα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών) και διαφημίζουν ότι στέκονται με “αίσθημα ευθύνης” απέναντι σε καταναλωτές και εργαζόμενους.   Όταν στην πραγματικότητα αποκρύπτονται κρούσματα, δεν τηρούνται βασικά μέτρα υγιεινής, οι εργαζόμενοι πολλές φορές αναγκάζονται να χρησιμοποιούν  τα ίδια μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια, ποδιές, μπουφάν, καπέλα), η καθαριότητα περιορίζεται μόνο σε 2 – 3 ώρες κατά τη λειτουργία του καταστήματος, όταν  οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου εργάζονται κανονικά μέσα στα καταστήματα χωρίς καμία μέριμνα.

Όσα  βραβεία και πιστοποιήσεις και να πάρουν, για το πόσο  ¨καλοί εργοδότες¨ είναι και  πώς αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό, εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσο εκτεθειμένοι είμαστε και με τι όρους δουλεύουμε

Δεν  μπορούμε  πλέον να ζούμε με τα  ψίχουλα των διάφορων προγραμμάτων – πείνας , εκ περιτροπής, ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, με αναστολές των συμβάσεων μας, κάτω από την έντονη εργοδοτική τρομοκρατία και με την απειλή της απόλυσης ή στην καλύτερη των περιπτώσεων την αποδοχή χειρότερων όρων εργασίας. Λόγω αυτών των συνθηκών, μόνο στο πολυκατάστημα ATTICA ήδη έχουν οδηγηθεί σε παραίτηση 11 συναδέλφισσες με την εργοδοσία να δηλώνει ότι από Οκτώβρη  οι εργαζόμενοι του πολυκαταστήματος που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  θα δουλεύουν 24 ώρες εβδομαδιαίως  και πιο συγκεκριμένα τρία 8ώρα και ένα ρεπό! Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουνε να δουλεύουν με ακόμα χειρότερους όρους,  με μειωμένους μισθούς, με σμπαραλιασμένα ωράρια.

Στον όμιλο Inditex (Zara, Bershka, Pull&Bear, Massimo Dutti, Stradivarius)  οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξουθενωτικά για να πάρουν χαρτζιλίκι και όταν η εργοδοσία κρίνει ότι δεν έχει κίνηση  εξαναγκάζονται σε άδεια άνευ αποδοχών.

Αμέτρητα τα παραδείγματα σε κάθε χώρο δουλειάς, μα μία και μοναδική η λύση τους. Ενίσχυση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, όπου θα πούμε τα προβλήματα μας, θα συζητήσουμε για τη διέξοδο και τι μπορούμε να κάνουμε και συλλογικά θα δράσουμε. Γιατί πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά.

Τώρα είναι η ώρα όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου να συσπειρωθούμε στο κλαδικό μας σωματείο , να το μαζικοποιήσουμε και να το ισχυροποιήσουμε , όχι μόνο για να αποκρούσουμε τα βάρβαρα μέτρα που ζούμε και προετοιμάζουν, αλλά για να διεκδικήσουμε ζωή με αξιοπρέπεια,  βάσει των υψηλών δυνατοτήτων της εποχής μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, 10.30π.μ., πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως στο Περιστέρι

(έναντι ΟΤΕ),  (πλησίον μετρό Αγ. Αντωνίου)

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio