ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ –ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ –ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»||Πολιτιστικό δελτίο

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με χαρά σας παρουσιάζουμε το πρώτο πολιτιστικό δελτίο του σωματείου μας, καθώς η φίλη μας και αξιόλογη συγγραφέας και δημοσιογράφος, Μαραγκοζάκη Σωτηρία, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας.

Μας προτείνει λοιπόν να πάμε Θέατρο, να πάμε Κινηματογράφο, να ταξιδέψουμε παρέα με το βιβλίο.

Μας καλεί να αναρωτηθούμε ποιος έχτισε τη Θήβα και τη χιλιοκαταστραμμένη Βαβυλώνα; Ποιος έχτισε το σινικό τείχος; Ποιος έστησε τις αψίδες του θριάμβου; Το Βυζάντιο το χιλιοτραγουδισμένο μόνο παλάτια είχε για τους κατοίκους του;

Αξιοποιούμε το χρόνο μας.

Με σύνθημα «Η Γνώση είναι Δύναμη», το σωματείο μας σας καλεί σε μια δημιουργική προσπάθεια, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών.

Και κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή και επιμένουμε δημιουργικά.

Καλή δύναμη

1ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Νοέμβριος – Δεκέμβριος: μήνες καραντίνας, εγκλεισμού, απομόνωσης, αλλά εμείς επιμένουμε να αξιοποιούμε δημιουργικά τον χρόνο μας. Πως;

ΠΑΜΕ θέατρο

Μπορούμε να παρακολουθήσουμε στο YOUTUBE εξαιρετικές παραστάσεις από το Θέατρο της Δευτέρας, έναν αξιομνημόνευτο κύκλο της κρατικής τηλεόρασης, που έδωσε παλαιότερα την ευκαιρία στο κοινό να δει θέατρο με σπουδαία έργα και ηθοποιούς. Έργα όπως :

Οι μικροαστοί του Μαξίμ Γκόργκι, https://www.youtube.com/watch?v=hRgdtlHlrfs

Οι παίκτες του Νικολάι Γκόγκολ, https://www.youtube.com/watch?v=fWS0100K2us

Πρόσωπο με πρόσωπο του Αλεξάντρ Γκέλμαν, https://www.youtube.com/watch?v=Lkk6Dqh1lPs

Ο γλάρος του Αντον Τσέχωφ, https://www.youtube.com/watch?v=ZeDnilVAgFc

και πολλά άλλα.

ΠΑΜΕ κινηματογράφο

Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τα Χριστούγεννα (The man who invented christmas (2017)

Η ταινία περιγράφει πώς γράφτηκαν τα «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» του Κάρολου Ντίκενς, από τα δημοφιλέστερα βιβλία του βρετανού συγγραφέα, το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην καθιέρωση του εορτασμού των Χριστουγέννων στη Δύση από τα μέσα του 19ου αιώνα. Αφορμή για τη συγγραφή του μυθιστορήματος ήταν η επίσκεψη του Ντίκενς στις γειτονιές του βιομηχανικού Μάντσεστερ, όπου οι εργάτες ζούσαν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Διότι ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» τα Χριστούγεννα έκανε επίσης γνωστά μέσα από τα βιβλία του τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της Βικτωριανής Αγγλίας.

ΠΑΜΕ βιβλιοθήκη

Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ερωτήσεις ενός εργάτη που διαβάζει

Ποιος έχτισε τη Θήβα την εφτάπυλη;

Στα βιβλία δεν βρίσκεις παρά των βασιλιάδων τα ονόματα.

Οι βασιλιάδες κουβάλησαν τ’ αγκωνάρια;

Και τη χιλιοκαταστραμμένη Βαβυλώνα,

ποιος την ξανάχτισε τόσες φορές; Σε τι χαμόσπιτα

της Λίμας της χρυσόλαμπρης ζούσαν οι οικοδόμοι;

Τη νύχτα που το Σινικό τείχος αποτέλειωσαν

που πήγανε οι χτίστες; Η μεγάλη Ρώμη

είναι γεμάτη αψίδες θριάμβου. Ποιος τις έστησε; Πάνω σε ποιους

θριαμβεύσανε οι Καίσαρες; Το Βυζάντιο το χιλιοτραγουδισμένο

μόνο παλάτια είχε για τους κατοίκους του;

Ακόμη και στη μυθική Ατλαντίδα,

τη νύχτα που την ρούφηξε η θάλασσα,

τ’ αφεντικά βουλιάζοντας, με ουρλιαχτά τους σκλάβους τους καλούσαν.

…………… (βρίσκουμε και διαβάζουμε τη συνέχεια του ποιήματος)

ΠΑΜΕ βιβλιοπωλείο

Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, του Θέμου Κορνάρου, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Ο Κορνάρος αφιερώνει σημαντικό μέρος του συγκεκριμένου βιβλίου του στην εκτέλεση των 200 έγκλειστων κομμουνιστών από τους Ναζί κατακτητές την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, αναδεικνύοντας μια άγνωστη πτυχή στο ευρύ κοινό: Το πώς έγινε η ανακοίνωση από μέρους του διοικητή του στρατοπέδου, τη στάση των 200 κομμουνιστών με προεξάρχοντα τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη και το πώς αντέδρασαν οι υπόλοιποι φυλακισμένοι στην ανακοίνωση, και στη συνέχεια στα νέα που τους ήρθαν σε σχέση με το πώς εξελίχτηκε η εκτέλεση στο μαρτυρικό τόπο του Σκοπευτηρίου. Εκεί, που μέχρι και οι ίδιοι οι Ες-Ες αναγκάστηκαν να υποκλιθούν στην αξιοπρέπεια με την οποία οι 200 αντίκρισαν το θάνατο.

ΠΑΜΕ δημιουργικά

Γενικά φροντίζουμε να περνάμε δημιουργικά το χρόνο μας με την τηλεόραση κλειστή. Για παράδειγμα λύνουμε σταυρόλεξα, παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια που οξύνουν τη μνήμη μαζί με την οικογένεια μας ή μαθαίνουμε να παίζουμε π.χ. σκάκι.

Τέλος ας μη ξεχνάμε πως στις φυλακές και στην εξορία οι κρατούμενοι αγωνιστές του εργατικού κινήματος μαζί με τη διαφωτιστική δουλειά θεωρούσαν εξίσου σημαντική τη μόρφωση και την άνοδο του πολιτιστικού τους επιπέδου. Το παράδειγμά τους εξακολουθεί να εμπνέει και να ενδυναμώνει έως στις μέρες μας. Καλή αγωνιστική και δημιουργική συνέχεια.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio