Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου||ΕΠΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ-

ΕΠΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΗΡΘΑΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου βρεθήκαμε τις προηγούμενες μέρες κοντά στους συναδέλφους στα super market. Τους ενημερώσαμε για τις θέσεις και τα αιτήματα που χρειάζεται να βάλουν στον καθημερινό τους αγώνα για να φέρουν στο τραπέζι τους υγιείς το ψωμί της οικογένειάς τους.

Με πάταγο καταρρίπτεται η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ΝΔ περί ατομικής ευθύνης, που στην πραγματικότητα έχει την κύρια και μοναδική ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της πανδημίας. Στρώνοντας το χαλί στην εργοδοσία να αυθαιρετεί, αφήνοντας τους εργαζόμενους απροστάτευτους με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς χωρίς προσωπικό, αλλά και με νόμους που ουσιαστικά τους έχουν δέσει τα χέρια.

Είναι φανερό και από τις ίδιες τις εξελίξεις ότι οι εργοδότες έχουν κάνει «νταντέλα» τα υγειονομικά μέτρα, με αποτέλεσμα εργασιακοί χώροι να μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες βάζοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές.

Φτάσαμε τα επτά νέα κρούσματα στο κατάστημα super market στα Θυμιανά, παρά τα μέτρα που υποτίθεται είχαν παρθεί. Ενώ αν και το κλείσιμο του καταστήματος θα έμοιαζε επιβεβλημένο για να προστατευτεί η δημόσια υγεία, εν τούτης πληροφορούμαστε ότι όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά μετακινούνται εργαζόμενοι από το άλλο κατάστημα. Άλλη μια απόδειξη ότι στο βωμό του κέρδους όλα θυσιάζονται.

Καλούμε τους συναδέλφους σε όλους τους χώρους δουλειάς που λειτουργούν, αλλά και σ αυτούς που φημολογείται ότι θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα, να μη βάζουν σε κίνδυνο τη υγεία και τη ζωή εκείνων και των οικογενειών τους και κατ’ επέκταση όλων μας για να αυγατίζουν τα κέρδη λίγων. Να μη φοβηθούν, να σηκώσουν το ανάστημά τους και να μπουν μπροστά για να προστατευτεί η υγεία μας. Συμπαραστάτη και σ’ αυτή τη μάχη θα έχουν το Σωματείο μας. Να βρίσκονται συνεχώς σε επαφή μαζί μας, καταγγέλλοντας κάθε τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς ακόμα κι αν είναι νομικά κατοχυρωμένοι οι εργοδότες, όπως η μετακίνηση συναδέλφων στο κατάστημα- «κορονοϊοφωλιά» που σύμφωνα με την κοινή λογική θα έπρεπε να είναι κλειστό.

Απαιτούμε:

· Να κλείσει τώρα το κατάστημα που βρέθηκαν τα επτά νέα κρούσματα

· Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενοι και τις οικογένειές τους με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

· Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ covid -19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.

· Να ανακοινώνονται όλα τα κρούσματα και να παίρνονται αυστηρά μέτρα προστασίας όσων έρχονται σε επαφή με κρούσμα

· Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και της επιθεώρηση εργασίας να πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους

· Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών από εξειδικευμένα συνεργεία.

· Καθαριότητα καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων.

· Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα.

· Αυστηρή τήρηση του αριθμού πελατών ανά τ.μ.

· Να δοθεί άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.

Εμείς δεν θα μείνουμε θεατές να μετράμε καθημερινά απώλειες συνανθρώπων μας ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής τους. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια να μας πετσοκόβουν ότι έχει κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες. Δεν είμαστε στο ίδιο μετερίζι με τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους.

Εμείς έχουμε μια και μόνο ευθύνη. Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί και με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα να παλέψουμε συλλογικά, μέσα από τα σωματεία μας για να γίνουν πράξη όλα τα δίκαια αιτήματα μας. Για να σπάσει ο φόβος, η απογοήτευση, το κλίμα τρομοκρατίας και η αγανάκτηση που δικαιολογημένα νιώθουμε να γίνει κινητήρια δύναμη για μαζικούς, συλλογικούς αγώνες. Για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας που θέλουν να νομοθετήσουν με την κατάργηση του 8ώρου, την επιβολή 10ώρης εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες, την φίμωση των σωματείων

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio