Δελτίο τύπου για το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κυριακή αργία και τις δηλώσεις Βακάκη

“Ήλιε μου για χαμήλωσε και μη πολυαργήσεις σε καταριέται η εργατιά..”

Οι εργαζόμενοι πολύ πριν τους μεγάλους εργατικούς αγώνες που κατοχύρωσαν το οκτάωρο, μέσω των Δημοτικών τραγουδιών καταριόντουσαν τον ήλιο για την καθυστέρηση της λήξης της βάρδιας τους.

Αυτό το διήμερο υπήρξε τζακ ποτ στην επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στο ωράριο και στην Κυριακή αργία. Από τη μία οι δηλώσεις του μεγαλομετόχου των Jυmbo που προτείνει να δουλεύουν οι εργαζόμενοι συνολικά στον κλάδο του εμπορίου επτά μέρες την εβδομάδα και 12ωρες τη μέρα με εκ περιτροπής άνοιγμα των καταστημάτων και από την άλλη έρχεται η κυβέρνηση ξαφνικά χθες βράδυ να προσθέσει ακόμα μια εξαίρεση πάνω στην Κυριακή αργία.

Τι λέει στο άρθρο 72 του νέου νομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή; Αναφέρει πως στις εξαιρέσεις για την Κυριακή αργία περιλαμβάνονται τα «Κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πωλήσεως».

Για να μην υπάρχουν όμως παρανοήσεις και για να ανοίξουν πλήρως οι πόρτες για την πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας διασαφηνίζεται το εξής: Πως για “την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής και παράδοσης θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και οι αποθήκες του”.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα φυσικά καταστήματα λιανικής πώλησης όπως και οι αποθήκες τους θεωρούνται κέντρα διανομής άρα και θα μπορούν να είναι ανοιχτά τις Κυριακές ακόμα αν και φαινομενικά προς τα έξω θα έχουν τα ρολά κλειστά. Εφόσον λοιπόν το κατάστημα θα είναι ανοιχτό σημαίνει ότι θα υπάρχει παράλληλα και εργασία τόσο για την τροφοδότηση των παραγγελιών όσο και για τη μεταφορά τους.

Αυτοί που με ευκολία καταγγέλλουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ότι δεν ακολουθεί το ρυθμό της εποχής, ότι τάχα είναι προσκολλημένο στο παρελθόν, μας γυρνούν αιώνες πίσω. Προφανώς εκσυγχρονισμός για τους εκμεταλλευτές δεν είναι οι αγώνες που θίγουν την κερδοφορία τους αλλά η ένταση της εκμετάλλευσης με συνθήκες εργασίας περασμένων αιώνων. Εκσυγχρονισμός είναι η 12ωρη εργασία που προτείνει ο κ. Βακάκης καθώς η 10ωρη εργασία που έφερε η κυβέρνηση δεν αρκεί, εκσυγχρονισμός είναι και οι μισθοί των 200 ευρώ.

Για όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση έχει την απαίτηση οι εργαζόμενοι να τα δέχονται στα μουγκά στο όνομα της έκτακτης ανάγκης. Φυσικά το ξήλωμα στην Κυριακή αργία έχει ξεκινήσει σε μη έκτακτες συνθήκες, σε βαθμό που σήμερα ψάχνουμε ποιες Κυριακές είναι τα μαγαζιά κλειστά.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μη δεχτούν τα συνεχή πλήγματα που προσπαθεί η κυβέρνηση και η εργοδοσία να φέρουν στο ωράριο και συνολικά στον εργάσιμο χρόνο. Τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων ιδιαίτερα μπροστά στις γιορτές να μην αφήσουν εμπορικό χώρο δουλειάς και αποθήκη που να μη φτάσουν με την ανακοίνωση, που δε θα παρέμβουν, που δε θα συζητήσουν με τους συναδέλφους, που δε θα πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Παράλληλα να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς που αποτελούν τις πιο μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Σε συνθήκες γενικών και τοπικών lockdown θα έχουμε την πρωτοτυπία να είναι κλειστά τα εμπορικά μαγαζιά με τους εργαζόμενους να εργάζονται μέσα σε αυτά, 7 μέρες την εβδομάδα.

Δε θα επιτρέψουμε την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Δε θα επιτρέψουμε οι απαιτήσεις της εργοδοσίας να γίνονται νόμοι!

Δε θα κάνουμε πίσω από το αίτημα για τη νομοθετική κατοχύρωση της Kυριακής Aργίας!

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio