ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ||Δελτίο Τύπου για το Δώρο Χριστουγέννων

Η εργοδοσία για ακόμα μία χρονιά προχωρά σε καταχρηστικές και παράνομες συμπεριφορές, όπως τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων ή ακόμα φτάνουν στο σημείο να ζητούν και να παίρνουν πίσω το δώρο από τους εργαζόμενους.

Υπάρχουν αρκετές καταγγελίες που έχουν φτάσει στο σωματείο μας σχετικά με την αυθαιρεσία αυτή της εργοδοσίας, για την οποία η εργοδοσία έχει επιστρατεύσει μια σειρά από δικαιολογίες για την υφιστάμενη καθυστέρηση.

Έχουμε επίσης χρέος να ενημερώσουμε όλους για την νομοθεσία που επιβάλλει αυτό το κατακτημένο δικαίωμα, καθώς δυστυχώς πλέον παρατηρείται ότι η μη γνώση έχει παίξει κι αυτή ρόλο στην επέκταση αυτών των αυθαιρεσιών. Το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται το αργότερο μέχρι 21 Δεκεμβρίου του έτους και δεν υπόκειται σε κρατήσεις.

Οι μισθωτοί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης), δικαιούνται Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Ειδικά για το Δώρο Χριστουγέννων ,για τον αμειβόμενο μισθωτό με μηνιαίο μισθό, αποτελείται από 1 μισθό, εφόσον απασχολήθηκε από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους και από 25 ημερομίσθια στον αμειβόμενο με ημερομίσθιο για το παραπάνω χρονικό διάστημα. Αν η εργασία στον χρόνο που πέρασε ήταν μικρότερης διάρκειας αυτής του Μαΐου – Δεκεμβρίου, τότε ο εργαζόμενος λαμβάνει αναλογία δώρου που υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μισθού ή 2 ημερομίσθια για κάθε 19 μέρες εργασίας. Για διάστημα εργασίας και μικρότερο των 19 ημερών ο εργαζόμενος δικαιούται αναλογία δώρου. Ως χρόνος εργασίας θεωρείται και αυτός που ο εργαζόμενος απουσίαζε νόμιμα από την εργασία του λόγω άδειας, άδειας μητρότητας ή τριήμερη άδεια ασθένειας. Η ενδεχόμενη υπόλοιπη άδεια ασθένειας δεν υπολογίζεται στο χρόνο υπολογισμού του δώρου, εφόσον δεν καταβάλλεται γι’ αυτήν επίδομα ασθένειας από τον εργοδότη, αλλά από τον ασφαλιστικό φορέα.

Ειδικά για φέτος σε συνθήκες πανδημίας και για όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή εργασίας προβλέπεται ότι καταβάλλεται από τον εργοδότη το επίδομα που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών κατά το χρονικό διάστημα από 1/5 έως 31/12/2020. Το ποσό του επιδόματος, που αναλογεί στο διάστημα της αναστολής, καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και υπολογίζεται επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος.

Να σημειώσουμε ότι απαγορεύεται η καταβολή του δώρου σε είδος κάθε μορφής. Εργαζόμενοι και σωματεία μπορούν να υποβάλουν κατευθείαν μήνυση σε Αστυνομικό Τμήμα και να ζητήσουν τη δίωξη του εργοδότη με την αυτόφωρη διαδικασία (μέσα σε 48 ώρες). Συμφωνία για μη

καταβολή δώρου ή παραίτηση του εργαζόμενου από το δικαίωμα δώρου είναι άκυρη.

Όπως κάθε εργατική κατάκτηση ο καλύτερος τρόπος περιφρούρησης κι αυτού του δικαιώματος είναι η συλλογική διεκδίκηση και καταγγελία μέσα από τα εργατικά σωματεία. Μπροστά σε αυτό καλούμε κάθε εργαζόμενο του νησιού να μην φοβηθεί και να καταγγείλει αμέσως την οποιαδήποτε, έστω και απόπειρα κλοπής του Δώρου Χριστουγέννων από την εργοδοσία στο τηλ. 22510-22734 και στο email: [email protected]

23/12/2020

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio