ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ|| ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ. ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.

Φαίνεται πως για την κυβέρνηση η λύση για την πανδημία είναι… το ξήλωμα κάθε εργατικού δικαιώματος. Έναν χρόνο τώρα, δεν περνάει μέρα που να μην έρχεται μπροστά στους εργαζόμενους άλλος ένας νόμος που καταργεί κάποια κατάκτηση μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε αληθινά κάτεργα.

Με την γνωστή συνταγή των «έκτακτων μέτρων», όπως εμφανίστηκαν στην περίοδο των μνημονίων, αυτή τη φορά με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση μετατρέπει σε νόμο κάθε όνειρο των εργοδοτών.

Τελευταίο παράδειγμα το περαιτέρω ξήλωμα της Κυριακής αργίας. Συγκεκριμένα, το άρθρο 72 του νέου νομοσχεδίου το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή αναφέρει πως στις εξαιρέσεις για την Κυριακή αργία περιλαμβάνονται τα “Κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πωλήσεως’’. Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως κέντρα διανομής θεωρούνται και τα φυσικά καταστήματα που ετοιμάζουν παραγγελίες. Με λίγα λόγια, όλος ο κλάδος του Εμπορίου μπορεί να λειτουργεί 7 μέρες την εβδομάδα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, σαν να μην έφταναν οι 7 Κυριακές το χρόνο που τα καταστήματα έτσι κι αλλιώς μπορούν να μείνουν ανοιχτά, οι οποίες σε κάποιες περιοχές έχουν αυξηθεί σε 32, η κυβέρνηση προτίθεται να επιτρέψει την λειτουργία των καταστημάτων και την επόμενη Κυριακή 31/1.

Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην εξωφρενική εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς. Με τις εκατοντάδες απολύσεις, το πρόγραμμα Συν-εργασία (έκτακτο μέτρο που ψηφίστηκε να ισχύει μέχρι το 2022!!) την εκ περιτροπής εργασία, οι εργοδότες θέλουν να συνεχίζουν να κερδίζουν έχοντας στη δουλειά όσο το δυνατό λιγότερους εργαζόμενους.

Έχει γίνει κανόνας στα εμπορικά πολυκαταστήματα η αναλογία ένας εργαζόμενος ανά όροφο, η εργασία ενός εργαζόμενου σε 2 ή 3 πόστα. Με το νόμο που φέρνει η κυβέρνηση κατοχυρώνεται η 10ωρη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, η τζάμπα δουλειά όλη τη μέρα.

Οι επιδιώξεις όλων των εργοδοτών, τις οποίες εξέφρασε ο Βακάκης των JUMBO εκπληρώνονται μια προς μια, όλες για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους

Και μέσα σε όλο αυτό τον χαμό, η κυβέρνηση τολμά να κουνά το δάχτυλο στους εργαζόμενους για την τήρηση των ανύπαρκτων μέτρων ενάντια στην πανδημία. Για ακόμα μια φορά προσπαθούν να μας πείσουν πως φταίμε εμείς για την πορεία της πανδημίας, ενώ πρακτικά δεν έχουν κάνει τίποτα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, για την ενίσχυση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ, για πραγματικά μέτρα στους χώρους δουλειάς.

Γνωρίζουν πολύ καλά πως οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουν με το κεφάλι σκυμμένο. Πως η αγανάκτηση, η οργή, ακόμα και ο φόβος μπορούν να γίνουν οργανωμένη αντίδραση, ενάντια στα σύγχρονα κάτεργα που ετοιμάζουν. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουν να χτυπήσουν με νόμους και καταστολή τα συνδικάτα, το δικαίωμα στην διαδήλωση, στόχος τους είναι η καρδιά της εργατικής τάξης, τα σωματεία. Αποδεικνύεται πως μας φοβούνται.

Ας κάνουμε τους φόβους κυβέρνησης και εργοδοσίας πραγματικότητα! Να μην μείνει χώρος δουλειάς και στο Εμπόριο χωρίς οργανωμένες δυνάμεις. Να μην κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας, από τα δικαιώματά μας. Έχουμε πλέον μπόλικη πείρα. Όλοι αυτοί οι μήνες μας έδειξαν πιο καθαρά από ποτέ πως μόνο οργανωμένα μπορούμε να αποσπούμε κατακτήσεις, δικαιώματα. Όπου είχε πόδια το σωματείο, όπου οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν, κατάφεραν να κερδίσουν επιπρόσθετα μέτρα, όπως τεστ για όλους, περισσότερα μέτρα ατομικής προστασίας. Το σωματείο μας, πλάι με δεκάδες άλλα σωματεία διεκδίκησε και πέτυχε να μην κοπεί το ρεύμα σε άνεργους συναδέλφους μας. Σταθήκαμε στο πλάι των αγωνιζόμενων γιατρών και υγειονομικών που ζητούν εδώ και τώρα ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά.

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ!

• Να κατοχυρωθεί νομοθετικά το δικαίωμα στην Κυριακή αργία
• Να παρθούν έστω και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας μας, ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς
• 7ωρο πενθήμερο 35ωρο
• Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, καμία απόλυση
• Περισσότερα δρομολόγια των αστικών του ΟΑΣΘ

Τηλ. 6987697179, 6986075810
Email: [email protected]

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio