ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ|| Για τη συρροή κρουσμάτωνσε super market της Χίου και για την ανεπάρκειατων ελεγκτικών μηχανισμών

Η αύξηση των κρουσμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας στην πολυεθνική LIDL στη Χίο, φέρνει στο προσκήνιο και πάλι ότι στους μεγάλους χώρους δουλειάς ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται φύλλο και φτερό από την εργοδοσίας. Η κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν την ευθύνη για την διασπορά του ιού, μιας και έχει αφήσει απροστάτευτους εργαζόμενους και καταναλωτές βάζοντας πλάτη να γίνονται λάστιχο τα όποια μέτρα προστασίας προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ καταγράφηκε από τα τοπικά ΜΜΕ ότι έκλεισε το κατάστημα, σήμερα το πρωί το κατάστημα ήταν και πάλι ανοικτό, σκίζοντας στην ουσία τα υγειονομικά πρωτόκολλα που υπάρχουν βάζοντας σε κίνδυνο την προστασία της ζωής εργαζομένων, καταναλωτών και προμηθευτών! Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η εταιρία ότι ενήργησε γρήγορα. Το Σωματείο μας πραγματοποίησε παρέμβαση, σήμερα Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021 στον υπεύθυνο του καταστήματος και το κατάστημα έκλεισε για το κοινό.

Οι καταγγελίες που έρχονται στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, αλλά και απ’ αυτά που γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά, είναι ότι στην πλειοψηφία τους δεν αποφεύγεται ο συνωστισμός στα ταμεία και στους χώρους των super market γενικά, αλλά και ότι η καθαριότητα είναι ελλιπέστατη. Το κύριο όμως είναι ότι το πάγιο αίτημα για επαναληπτικά τεστ στους εργαζόμενους στα super market δεν τηρείται ούτε στο ελάχιστο. Όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη εργαζομένων για να καλύψουν συναδέλφους που έχουν πάρει άδεια ειδικού σκοπού, (που κι αυτές δίνονται με το σταγονόμετρο μιας και οι συνάδελφοι φοβούνται να τη ζητήσουν) ή για να καλύψει τους συναδέλφους που έχουν υποκείμενο νόσημα ή για τις ανάγκες της καθαριότητας που τη συγκεκριμένη περίοδο έπρεπε να είναι αυξημένες.

Τα κρούσματα δεν περιορίζονται μόνο στο κατάστημα του LIDL, αλλά υπάρχουν συνάδελφοι και σε άλλα καταστήματα super market του νησιού.

Η κατάσταση αυτή, δεν είναι χιώτικο φαινόμενο αλλά πανελλαδικό. Η  αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζεται στους μεγάλους εργασιακούς χώρους κυρίως σουπερμάρκετ –  αποθήκες -εργοστάσια.   Επιβεβαιώνεται ότι όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς θα συνεχίζεται ένα “πινγκ πονγκ” του κορονοϊού από το χώρο εργασίας στον τόπο κατοικίας των εργαζομένων.

Την στιγμή μάλιστα που ο κλάδος του εμπορίου μετράει εκατοντάδες κρούσματα και έναν νεκρό συνάδελφό μας, τα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και εργοδοσία παραμένουν: τι μέτρα παίρνονται σε όλα τα super market προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, να προστατεύονται με δωρεάν μέσα οι εργαζόμενοι (μάσκες, αντισηπτικά, προστατευτικά πλέξιγκλας, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ κ.α.); Ποιοι έλεγχοι γίνονται; Μπορούν να δοθούν επίσημα στοιχεία από το κράτος και την εργοδοσία;

Όσο και αν προσπαθούν, «κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία δεν μπορούν να κρύψουν ότι με δική τους ευθύνη οι χώροι δουλειάς παραμένουν υγειονομικές βόμβες εξάπλωσης της πανδημίας. Έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση που έχει αφήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς χωρίς προσωπικό και οι έλεγχοι γίνονται με καθυστέρηση ή και καθόλου.

Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς!

– Να γίνουν τώρα τα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους . Δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.

– Καταβολή των μισθών και των επιδομάτων (ασθενείας, ειδικού σκοπού κ.ά.) χωρίς καμία καθυστέρηση.

– Άμεση καταγραφή και δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Διασφάλιση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.

– Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι.

– Επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε χώρο δουλειάς που θα λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων κάθε επιχείρησης (πανδημία και άλλοι κίνδυνοι) και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, καθώς και έλεγχοι για την ουσιαστική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

– Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με εξοπλισμό, ΜΕΘ και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.

Να ευχηθούμε καλή ανάρρωση στους συναδέλφους.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, δυναμώνουμε το σωματείο μας! Διεκδικούμε μέτρα προστασίας για την υγεία μας, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να σπάσουν το φόβο της σιωπής, να οργανωθούν στο σωματείο μας και να καταγγείλουν οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio