ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ||Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Η αύξηση των κρουσμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας φέρνει στο προσκήνιο και πάλι ότι στους χώρους δουλειάς δεν ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γίνονται φύλλο και φτερό από την εργοδοσία. Η κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν την ευθύνη για την διασπορά του ιού, μιας και έχει αφήσει απροστάτευτους εργαζόμενους και καταναλωτές βάζοντας πλάτη να γίνονται λάστιχο τα όποια μέτρα προστασίας προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ. 

Ιδιαιτερα, στην πλειοψηφία των super market δεν αποφεύγεται ο συνωστισμός στα ταμεία και στους χώρους των super market γενικά. Το κύριο όμως είναι ότι το πάγιο αίτημα για επαναληπτικά τεστ στους εργαζόμενους στα super market δεν τηρείται ούτε στο ελάχιστο. Όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη εργαζομένων για να καλύψουν συναδέλφους που έχουν πάρει άδεια ειδικού σκοπού, (που κι αυτές δίνονται με το σταγονόμετρο μιας και οι συνάδελφοι φοβούνται να τη ζητήσουν) ή για να καλύψει τους συναδέλφους που έχουν υποκείμενο νόσημα ή για τις ανάγκες της καθαριότητας που τη συγκεκριμένη περίοδο έπρεπε να είναι αυξημένες.

Τα κρούσματα, δεν περιορίζονται μόνο σε έναν εργασιακό χώρο.  Η  αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζεται. Επιβεβαιώνεται ότι όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς θα συνεχίζεται ένα “πινγκ πονγκ” του κορονοϊού από το χώρο εργασίας στον τόπο κατοικίας των εργαζομένων.

Την στιγμή μάλιστα που ο κλάδος του εμπορίου, μετράει εκατοντάδες κρούσματα και έναν νεκρό συνάδελφό μας, τα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και εργοδοσία παραμένουν: τι μέτρα παίρνονται σε όλα τα super market προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, να προστατεύονται με δωρεάν μέσα οι εργαζόμενοι (μάσκες, αντισηπτικά, προστατευτικά πλέξιγκλας, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ κ.α.); Ποιοι έλεγχοι γίνονται; Μπορούν να δοθούν επίσημα στοιχεία από το κράτος και την εργοδοσία;».

Όσο και αν προσπαθούν κυβέρνηση και εργοδοσία δεν μπορούν να κρύψουν ότι με δική τους ευθύνη οι χώροι δουλειάς παραμένουν υγειονομικές βόμβες εξάπλωσης της πανδημίας. Έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση που έχει αφήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς χωρίς προσωπικό και οι έλεγχοι γίνονται με καθυστέρηση ή και καθόλου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

 • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
 • Κατάλληλος φυσικός εξαερισμός μέσα στους εργασιακούς χώρους.
 • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους από εξειδικευμένα συνεργεία.
 • Καθαριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων.
 • Αυστηρή τήρηση του αριθμού πελατών ανά τ.μ.
 • Να δοθεί άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
 • Καταβολή των μισθών και των επιδομάτων (ασθενείας, ανεργίας, ειδικού σκοπού κ.ά.) χωρίς καμία καθυστέρηση και γραφειοκρατική διαδικασία.
 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με εξοπλισμό, ΜΕΘ και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.
 • Άμεση καταγραφή και δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Διασφάλιση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.
 • Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι.
 • Επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε χώρο δουλειάς που θα λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων κάθε επιχείρησης (πανδημία και άλλοι κίνδυνοι) και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, καθώς και έλεγχοι για την ουσιαστική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, δυναμώνουμε το σωματείο μας! Διεκδικούμε μέτρα προστασίας για την υγεία μας, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να σπάσουν το φόβο της σιωπής, να οργανωθούν στο σωματείο μας και να καταγγείλουν οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio