Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας||Στο έλεος της πανδημίας εργαζόμενοι και πρόσφυγες στη Δομή Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτούντων Ασύλου Σκαραμαγκά

Με το τρίτο κύμα πανδημίας να κορυφώνεται, οφειλόμενο στην ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στους χώρους εργασίας και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ασφυκτιά και να παραμένει υποστελεχωμένο, κυβέρνηση και ΕΟΔΥ με την εγκληματική τους αδιαφορία αφήνουν απροστάτευτους από τον κορονόϊο τους πρόσφυγες και τους εργαζόμενους στις δομές «φιλοξενίας».

Στην «Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτούντων Ασύλου Σκαραμαγκά», μια δομή με υποστελεχωμένα ιατρεία από γιατρούς και νοσηλευτές, με ιατροφαρμακευτικές ελλείψεις με ιατρεία χωρίς βάρδια τα Σαββατοκύριακα, οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας δεν μπορούν να κρυφτούν. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα covid-19 πληθαίνουν, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κωλυσιεργούν και δεν λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, οδηγώντας πρακτικά στην ευρεία διασπορά του ιού και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή προσφύγων και εργαζομένων. Χιλιάδες άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι και βρίσκονται σοβαρά εκτεθειμένοι στον ιό, ανάμεσά τους ασυνόδευτοι ανήλικοι, υπερήλικες, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα.

Στην «Ασφαλή Ζώνη» της Δομής Σκαραμαγκά, όπου φιλοξενούνται ασυνόδευτοι ανήλικοι, από την περασμένη εβδομάδα μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 5 θετικά κρούσματα covid-19. Καθώς οι χώροι καραντίνας είναι γεμάτοι, (τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη Δομή σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τα 30) την ευθύνη της καραντίνας των ανηλίκων ανέλαβε η ΜΚΟ Terre des Hommes που διαχειρίζεται την «Ασφαλή Ζώνη». Η MKO υπό τις οδηγίες της διοίκησης της Δομής Σκαραμαγκά, διαμόρφωσε ως χώρο καραντίνας για τους 5 ανηλίκους έναν οικίσκο που χρησιμοποιούνταν ως θερμοκήπιο και βρίσκεται μέσα στην περίφραξη της «Ασφαλούς Ζώνης», ο οποίος όμως δεν πληροί για κανένα λόγο τις προϋποθέσεις για τέτοια χρήση. Οι ανάγκες φροντίδας των θετικών στον ιό ανηλίκων δεν καλύπτονται, ενώ δεν εξασφαλίζεται και η αποτελεσματική απομόνωσή τους από τα υπόλοιπα παιδιά.

Τα τελευταία 24ωρα, και ενώ εκκρεμεί η επίσημη απάντηση του ΕΟΔΥ για τον τρόπο ουσιαστικής αντιμετώπισης του ζητήματος, η πρόχειρη λύση που έχει επιλεγεί θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανηλίκων, τόσο των θετικών στον ιό όσο και των υπολοίπων, καθώς και των εργαζομένων. Όσο ο ΕΟΔΥ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, όσο το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τις αρμόδιες γραμματείες του κωφεύει, οι συνάδελφοι στην «Ασφαλή Ζώνη» υποχρεώνονται να αναλάβουν την ευθύνη της καραντίνας των ανηλίκων σε συνθήκες αντίξοες και επικίνδυνες. Ένας αριθμός εργαζομένων που αναγνωρίστηκαν ως πρώτες επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τέθηκαν σε καθεστώς καραντίνας από τη διοίκηση της ΜΚΟ και μέχρι τώρα ένας από αυτούς διαγνώσθηκε θετικός στον covid-19.

Οι συνάδελφοι επισημαίνουν πως η πρόχειρη λύση που δόθηκε, με τη μετατροπή σε χώρο καραντίνας ενός οικίσκου ακατάλληλου για την ασφαλή παραμονή των ασθενών ανηλίκων, χωρίς καμία πρόβλεψη για καθημερινή ιατρική παρακολούθηση, για νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, μόνο λύση δεν είναι. Αντίθετα, κάθε ώρα που περνάει παρουσιάζονται και νέα προβλήματα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του συνόλου των ανηλίκων και όσων συναδέλφων συνεχίζουν να προσέρχονται στις βάρδιές τους.

Κανένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ δεν επισκέφτηκε μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές την «Ασφαλή Ζώνη». Δεν έγιναν μοριακά τεστ στο σύνολο των ανηλίκων και στους εργαζόμενους. Δεν δόθηκαν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα αν η «Ασφαλής Ζώνη» βρίσκεται σε καθεστώς καραντίνας στο σύνολό της.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι συνάδελφοι στη συγκεκριμένη ΜΚΟ αναλαμβάνουν ευθύνες και υποχρεώσεις που δεν έχουν ούτε τα μέσα ούτε την αρμοδιότητα να διεκπεραιώσουν, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την υγεία τους όσο και των ανηλίκων.

Ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι οι δομές «φιλοξενίας» αποτελούν υγειονομικές βόμβες, “αποθήκες ψυχών”, όπου άνθρωποι «παρκάρονται» χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς καμία προφύλαξη, ειδικά τώρα, σε συνθήκες πανδημίας. Πρόσφυγες και εργαζόμενοι στις δομές είναι τα θύματα της απάνθρωπης πολιτικής της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων και των διάφορων «ανθρωπιστικών οργανώσεων» που αναλαμβάνουν εργολαβικά τη διαχείριση του προσφυγικού.

Καλούμε τις διοικήσεις της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Σκαραμαγκά, τον ΕΟΔΥ τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και των ΜΚΟ να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής μεταναστών και προσφύγων, αλλά και των εργαζομένων. Ταυτόχρονα διεκδικούμε να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε όλοι οι αιτούντες άσυλο να διαμένουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και όχι σε συνθήκες υπερπληθυσμού, συνωστισμού και εκτεθειμένοι στην πανδημία και σε καιρικά φαινόμενα.

Απαιτούμε:

– Μαζικά – επαναλαμβανόμενα τεστ σε αιτούντες άσυλο και εργαζόμενους

– Διαμόρφωση κατάλληλων χώρων για να απομονωθούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

– Συχνές απολυμάνσεις όλων των χώρων στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών

– Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε όλους τους διαμένοντες

– Να δοθούν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας σε πρόσφυγες και εργαζόμενους

– Ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.

– Κατάργηση των συμφωνιών της ΕΕ και των συμμάχων της που εγκλωβίζουν τους ξεριζωμένους στη χώρα μας. Ταχύτερες διαδικασίες ασύλου ώστε να μεταβούν οι άνθρωποι στις χώρες προορισμού τους

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio