ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ||Κινητοποίηση υπεράσπισης της υγείας και των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων ενάντια στην κρατική καταστολή και στην αστυνομοκρατία

Με συγκέντρωση, την Πέμπτη 18 Μαρτίου, στο Εργατικό Κέντρο και συλλαλητήριο στους δρόμους της Κέρκυρας εργαζόμενοι και νεολαία έστειλαν αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική αναλγησία και καταστολή.«Με καταστολή δε βγαίνει η πανδημία, κάντε προσλήψεις στα νοσοκομεία», «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία, όχι στην καταστολή και την τρομοκρατία» και «Κάτωαπό τις μάσκες έχουμε φωνή, δε θα υποκύψουμε στην καταστολή» ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Στο κάλεσμα των σωματείων μας, ανταποκρίθηκαν Φοιτητικοί Σύλλογοιτου Ιονίου Πανεπιστημίου, η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, η Ένωση Αυτοαπασχολουμένων Κέρκυρας, οι Ομάδες Γυναικών Κέρκυρας της ΟΓΕ ενώ συμμετείχαν με τα πανό τους και μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Κέρκυρας.


Στην ομιλία του ο Σπύρος Κανταρέλης, πρόεδρος του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπάλληλων είπε μεταξύ άλλων: «Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και ο εργαζόμενος λαός καθημερινά παλεύει για την προστασία της υγείας και της ζωής του, μετρώντας πλήγματα σε ανθρώπινες ζωές, στην εργασία του, στο εισόδημα του. Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έχει αφήσει γυμνό το δημόσιο σύστημα υγείας, αδύναμο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, ενώ μπουκώνει με επιδοτήσεις το μεγάλο κεφάλαιο, τους τραπεζίτες, τους καναλάρχες, τους εφοπλιστές και τους κλινικάρχες… Η κυβέρνηση και η εργοδοσία χρησιμοποιούν την πανδημία για να χτυπήσουν τα εργατικά δικαιώματα, το 8ωρο, την Ασφάλιση, την Κυριακάτικη αργία, την οργάνωση των συνδικάτων. Πάντα η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι-χέρι με την καταστολή, την έξαρση της οποίας ζούμε καθημερινά.»


Στην συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό ο Γιάννης Λασθιωτάκης, γραμματέας του Συνδέσμου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων που τόνισε τις ευθύνες της κυβέρνησης: «Γιατί δεν θα μπορούσε, μέσα σε ένα χρόνο, να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις για να λειτουργούν στα σχολεία τμήματα 15 μαθητών; Γιατί δεν μπορούν να προσληφθούν γιατροί και υγειονομικοί, να ανοίξουν ΜΕΘ, να επιταχθεί η ιδιωτική Υγεία; Γιατί δεν μπορούν να πυκνώσουν τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στους χώρους δουλειάς; Γιατί αντί για τα αναγκαία μέτρα προστασίας, λαμβάνονται μέτρα καταστολής; Είναι επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου διαχρονικά να περικόπτουν λεφτά από τις κοινωνικές παροχές και να χρηματοδοτούν το κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Δεν νοιάζονται για μας και τα παιδιά μας. Τοlockdown είναι για να μην μιλάμε, να μην οργανώνουμε την αντίσταση των εργαζομένων! Μας θέλουν με κλειστό το στόμα, υποταγμένους στην κερδοφορία των επιχειρηματιών.Η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων και της νεολαίας απέναντι στην κρατική καταστολή και την αστυνομοκρατία δεν κρύβεται! Υπάρχει ελπίδα! Οργανωμένα, αγωνιστικά, ταξικά ν’ απαντήσουμε»


Χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους των φοιτητών η Νταγιαντά Τερέζα, που δήλωσε ότι «όλη η Πανεπιστημιακή κοινότητα θα φροντίσει να μείνει στα χαρτιά ο νόμος-έκτρωμα της Κεραμέως, ότι οι φοιτητές θέλουν να ξαναρχίσουν με ασφάλεια τα μαθήματα και όχι να έχουν εκπαίδευση εξ αποστάσεως και καταστολή δια ζώσης!»Εκ μέρους των Ομάδων γυναικών Κέρκυρας της ΟΓΕ μίλησε η Τζένη Σκέμπρη που ανέδειξε «την ανάγκη για στήριξη του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό, καθώς και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης για να μην πλήττονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας και όχι 50 ακόμη αστυνομικούς στο νησί, που ανήγγειλε ο Χρυσοχοΐδης στην πρόσφατη επίσκεψή του.»Το λόγο πήρε και ο Μάνθος Γισδάκης, πρόεδρος των Επαγγελματιών Βιβλιοπωλών, που εξέφρασε την αγωνία για την επιβίωση των επαγγελματιών μετά από ένα χρόνο πανδημίας. Τέλος, χαιρετισμό απεύθυνε ο Θανάσης Κάρρας, πρόεδρος του 15μελούς του Εσπερινού ΓΕΛ Κέρκυρας που εξέφρασε την αντίθεση των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων στην καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θέτει μεγάλα εμπόδια στην εισαγωγή των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων, στην τεράστια πλειονότητά τους εργαζόμενοι, με πολλές υποχρεώσεις οικογενειακές και άλλες έρχονται αντιμέτωποι με την ταξική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας.


Στην πορεία στους δρόμους της πόλης, δέσποζαν τα συνθήματα των φοιτητών και των μαθητών, ενώ αγωνιστικό παρόν έδωσαν τα συντεταγμένα μπλοκ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, των Οικοδόμων, των Επαγγελματιών και των Ομάδων γυναικών.

Τα αιτήματα των διαδηλωτών:

  • Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.
  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια.
  • Οργανωμένος έλεγχος σε επιχειρήσεις και στα σούπερ μάρκετ.
  • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, ασφαλιστικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματιών που πλήττονται.
  • Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Κεραμέως και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και στην κρατική καταστολή.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio