ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΑΘΗΝΑ 5/4/21

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ

Σα να μην πέρασε μια μέρα, τη Δευτέρα 5 Απρίλιου ανοίγει το λιανεμπόριο μετά από ένα ακόμα lockdown!Το μόνο σίγουρο είναι ότι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι θα καλεστούμε να εργαστούμε με ακόμα χειρότερους όρους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας και με μοναδικό μας “όπλο την ατομική ευθύνη και την αυτοδιάγνωση (selftests)”! Με τα αδιέξοδα για το πως θα τα φέρουμε βόλτα με τις υποχρεώσεις μας,  τι θα κάνουμε οι χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες στο εμπόριο με τα παιδιά μας αφού τα σχολεία παραμένουν κλειστά,  την ανασφάλεια και το φόβο αν θα έχουμε δουλειά,  μην τυχόν και νοσήσουμε και χρειαστούμε νοσηλεία στα γονατισμένα δημόσια νοσοκομεία, να μας πνίγουν.

Η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο έχει δώσει γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους ενισχύοντας τους  με 100άδες αντεργατικούς νόμους και πακτωλό χρημάτων. Άφησε συνειδητά το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρεύσει και να έχουμε φτάσει στο σημείο να πεθαίνει κόσμος στα ράντζα των δημόσιων νοσοκομείων όταν τα μεγαθήρια της ιδιωτικής υγείας απολαμβάνουν την ασυλία της. Με δική της ευθύνη οι εργασιακοί χώροι έχουν μετατραπεί σε χώροι διασποράς του κορονοϊού. Τώρα ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος των δικαιωμάτων μας δίνοντας τη χαριστική βολή στο 8ωρο, νομοθετώντας την 10ωρη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα ξήλωμα της Κυριακάτικης Αργίας. Ετοιμάζεται να βάλει χέρι ακόμα και στα σωματεία μας. Όλα αυτά με ενίσχυση και ένταση της καταστολής.

Η εργοδοσία είναι έτοιμη για τη μεγάλη σφαγή!Mε τις πλάτες της κυβέρνησης τσακίζει ωράρια εργασίας, ρεπό, άδειες, κάθε εργασιακό μας δικαίωμα και δε δίνει δεκάρα τσακιστή για την υγεία και την ασφάλεια μας.

Με μοναδικό κριτήριο το κέρδος εργοδότες του κλάδου μας ενημερώνουν:

“…..το ανθρώπινο δυναμικό της(επιχείρησης) να σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια ώστε να ξεπεραστούν οι συνέπειες της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, αλλά και στην περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξή της…”. Δηλαδή μας καλούν να βάλουμε για ακόμα μια φορά πλάτη και να πληρώσουμε εμείς την κρίση τους.

” …. η επιχείρηση θα δουλέψει με ένα ευέλικτο σύστημα όπου δε θα έχουμε όλους τους εργαζομένους την ίδια στιγμή. Συγκεκριμένα θα δουλεύει κάθε εβδομάδα το μισό προσωπικό και την άλλη εβδομάδα το άλλο μισό και εναλλάξ…” Δηλαδή απογείωση της ευελιξίας.

Τις προηγούμενες μέρες αρκετοί καλεστήκαμε να εργαστούμε για να προετοιμάσουμε τα καταστήματα ενώ είμαστε σε αναστολή, άλλους μας έβγαλαν από την αναστολή για 2-3  ημέρες λιώνοντας μας στη δουλειά και πάλι αναστολή. Μας πίεσαν να πάρουμε τις άδειες μας για να είμαστε από δω και πέρα διαθέσιμοι και να μας ξεζουμίζουν δίχως αύριο.

Οι εργαζόμενοι έχουμε μια και μόνο επιλογή να δυναμώσουμε τον αγώνα μας με κριτήριο τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Να μη δεχτούμε να πληρώσουμε για ακόμα μια φορά τη δική τους οικονομική κρίση. Να οργανωθούμε στο σωματείο μας και να ενισχύσουμε την συλλογική μας δράση. Να γίνουν κινητήρια δύναμη για τους μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας η οργή και η αγανάκτηση που νιώθουμε για όλα αυτά που σήμερα κυβέρνηση και εργοδοσία μας στερούν.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio