ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: ΑΡΝΕΙΤΑΙ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1917                                                           ΓΡΑΦΕΙΑ: κτίριο Ε.Κ.Η. – 2 όροφος

ΑΡΙΘ. ΕΓΚΡ. ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΗΡ.  45                                   Λ. Δημοκρατίας 10, ΤΚ 71306, Ηράκλειο

ΤΜΗΜ Α: Ε.Κ.Η. – Ο.Ι.Υ.Ε. – Γ.Σ.Ε.Ε.                                                τηλ-fax:2810283787, Καθημερινά 7- 9μμ

15/04/2021

 

ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΠΟΥ ΚΡΙΝΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΚΥΡΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.

 

Ανενόχλητος συνεχίζει το αντεργατικό του κρεσέντο ο εργολάβος ( Creta Recycling ) στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου, με την Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηρακλείου να μην έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των απολυμένων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών  δικαιωμάτων ενώ ΕΣΔΑΚ και  ΕΕΑΑ σφυρίζουν αδιάφορα για την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας.

Έπεσε και το τελευταίο φύλο συκής για τον νέο «καλό και άγιο» εργολάβο (Creta Recycling) που διαχειρίζεται το ΚΔΑΥ Ηρακλείου στη ΒΙΠΕΗ.

Πρώτα μετακύλησε το κόστος των Covid Test έπειτα από 2 επιβεβαιωμένα κρούσματα στους εργαζόμενους, αναγκάζοντας τους να πληρώσουν 16€ ανά άτομο για να συνεχίσουν να εργάζονται. Έπειτα απείλησε με αναστολή σύμβασης και απόλυση όποιον εξέφρασε αντίθετη άποψη. Έπειτα προχώρησε σε παράνομες και εκδικητικές ομαδικές απολύσεις 7 εργαζομένων παραβλέποντας επιδεικτικά την εργατική νομοθεσία και το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων. Τώρα δεν εφαρμόζει την απόφαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Ηρακλείου που όρισε ως άκυρες τις απολύσεις αυτές επιβεβαιώνοντας το προφανές.       

Αλήθεια σε τι εργασιακό αιώνα μπορούμε να πούμε ότι ζούμε όταν γινόμαστε μάρτυρες να καταπατούνται επιδεικτικά :

  • Η υποχρέωση του εργοδότη στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στο χώρο του.
  • Η υποχρέωση του εργοδότη να σέβεται την ελευθερία της έκφρασης και της άσκησης συνδικαλιστικής δράσης και οργάνωσης των εργατών.
  • Η υποχρέωση του εργοδότη να πειθαρχεί στις αποφάσεις του αρμόδιου κρατικού φορέα που έχει ήδη κρίνει τις ενέργειες του παράνομες.

Η απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας και η απροκάλυπτη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα μονάχα με ένα τρόπο μπορεί να εξηγηθεί. Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο ωμής επέμβασης και διάλυσης της οργάνωσης των εργαζομένων με την ανοχή της κυβέρνησης ΕΕΑΑ, ΕΣΔΑΚ και Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ηρακλείου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου δεν έχουν κάνει το παραμικρό για ένα θέμα που επηρεάζει άμεσα τη διαδικασία ανακύκλωσης του μισού νησιού. Ακόμα και η απόφαση στήριξης που υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου δεν έχει εκδοθεί εδώ και μία εβδομάδα ενώ ο εργολάβος συνεχίζει ανενόχλητος το παράνομο και αντεργατικό του κρεσέντο.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η ΕΕΑΑ που έχει την ευθύνη λειτουργείας του εργοστασίου μεταθέτει τη λειτουργεία του ΚΔΑΥ σε εργολάβους που επιβεβαιωμένα καταπατούν την εργατική νομοθεσία. Υπενθυμίζουμε ότι είναι ο τρίτος στη σειρά εργολάβος στο εν λόγω εργοστάσιο που μετρά επιβεβαιωμένες παραβάσεις και η  ΕΕΑΑ παρά το αντίθετο των όρων σύμβασης αρνείται επιδεικτικά να πάρει θέση.

Ενημερώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δε  θα κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματα μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας μεταφέρει εργασιακά αιώνες πίσω. Όπως και κάθε άλλη φορά, το σωματείο θα δώσει τη μάχη με κάθε τρόπο και θα κερδίσει.

Απαιτούμε :

  • Την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣΕΠΕ που εναρμονίζεται με το αυτονόητο και να επιστρέψουν αύριο κιόλας στη δουλειά τους οι απολυμένοι εργάτες.
  • Την άμεση επιστροφή των χρημάτων για κάθε εργαζόμενο που πλήρωσε από την τσέπη του τα Test Covid 19 έπειτα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο εργοστάσιο. Δεν θα νοσούμε και θα πεθαίνουμε για τα κέρδη τους και θα πληρώνουμε και από πάνω για την υγεία μας.
  • Την άμεση και ουσιώδη τοποθέτηση του ΕΣΔΑΚ, Δήμου Ηρακλείου και ΕΕΑΑ στις προαναφερθείσες ενέργειες.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio