ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μέρα παρεμβάσεων στο εμπόριο στις 22 Απρίλη

Τα κέρδη των καπιταλιστών,

οι ζωές μας

Πέμπτη 22 Απρίλη. Ημέρα δράσης των εργαζομένων στο Εμπόριο

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Κυβέρνηση και εργοδοσία έχοντας ως μοναδικό κριτήριο την αύξηση των ρυθμών κερδοφορίας, συνειδητά εγκληματούν σε βάρος τη ζωής της υγείας και των δικαιωμάτων μας και στον κλάδο του Εμπορίου.

Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο λέμε ως εδώ! Δε θα το επιτρέψουμε!

Την ίδια στιγμή που στο Εμπόριο μετράμε νεκρούς συναδέλφους και δεκάδες ασθενείς σε νοσοκομεία και στα σπίτια τους, την ώρα που τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποδείχτηκαν ότι ήταν πρωτόκολλα προστασίας της κερδοφορίας των εργοδοτών μας, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεση στα δικαιώματά μας. Αυτή τη φορά ετοιμάζεται να φέρει τις ανατροπές του αιώνα, τη διάλυση της ζωής μας, των μισθών μας, του εργάσιμου χρόνου. Μεταφέρει στην ατομική ευθύνη των self test, την ανάγκη για ουσιαστική πρόληψη, περίθαλψη, που σημαίνει πρακτικά ολοκληρωμένη ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο που έδωσε ώθηση στην πάλη για την καθιέρωση του 8ωρου και έναν αιώνα μετά την πρώτη του εφαρμογή στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει το αποφασιστικό χτύπημα και να το καταργήσει, να νομιμοποιήσει την 10ωρη υπερωριακή απασχόληση.

Τους το ξεκαθαρίζουμε: Θα μείνουν με την όρεξη! Δε θα δεχτούμε τον νέο εργασιακό μεσαίωνα! Δε θα ανεχτούμε σε έναν ήδη επιβαρυμένο από τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, όπως είναι ο κλάδος του Εμπορίου, να γίνουν το 8ωρο και η Κυριακάτικη Αργία παρελθόν!

Έχουμε πλέον εμπειρία

Αν και οι εργαζόμενοι είχαν ήδη αρκετή εμπειρία για το τι σημαίνει για τη ζωή τους η καπιταλιστική συσσώρευση κερδών, ο ένας χρόνος πανδημίας ήταν αρκετός για να πέσουν και οι τελευταίες μάσκες. Τα κύρια αφηγήματα κυβέρνησης και εργοδοσίας το ένα μετά το άλλο δέχονται πλήγματα από τη σκληρή πραγματικότητα…

Οι εργαζόμενοι και εργοδότες δεν είμαστε μια οικογένεια όπου τα οφέλη, αν και άνισα κατανεμημένα, είναι αμοιβαία. Οι εργαζόμενοι των Σούπερ Μάρκετ με τη σκληρή δουλειά μας ήμασταν αυτοί που σηκώσαμε τη λειτουργία των καταστημάτων και των αποθηκών. Η αμοιβή μας ποια ήταν; Μερικές δωροεπιταγές, άντε και κάποια προσωρινά πριμ. Οι εργοδότες μας από την άλλη, σημείωσαν ρεκόρ κερδών, φτάνοντας μισό δις τζίρο.

Η κερδοφορία του εργοδότη μας δεν εξασφαλίζει την υγεία και τη ζωή μας. Τα ρεκόρ κερδών δεν μεταφράστηκαν για τους εργαζόμενους σε μέτρα προστασίας της υγείας τους, σε διαγνωστικά τεστ. Δε σήμαινε ούτε καν την εξασφάλιση θέσεων εργασίας για τους συμβασιούχους που προσελήφθησαν τον καιρό της πανδημίας σε Μασούτη, Σκλαβενίτη και ΑΒ Βασιλόπουλο.

Από την άλλη μεριά, στο λιανικό εμπόριο χιλιάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν να ζουν με τα ψίχουλα της κυβέρνησης, που θα πληρωθούν διπλά και τριπλά από τον ίδιο το λαό. Σε μεγάλες πολυεθνικές, όπως τα Attica, που επιδοτήθηκαν και επιδοτούνται με εκατομμύρια, και που όλα τα προηγούμενα χρόνια έσπαγαν το ένα ρεκόρ κερδών μετά το άλλο, ήδη έχουν ξεκινήσει απολύσεις, περικοπές, απειλές, για να μεταφερθεί στις πλάτες μας το βάρος της κρίσης τους.

Ο «καλός εργοδότης» είναι πλάσμα του παραμυθιού, όπως ο κακός λύκος, οι μάγισσες κι οι δράκοι. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι δυο νεκροί από κορωνοϊό σε Μασούτη και Σκλαβενίτη στην περιοχή μας, το γεγονός ότι στο 95% των καταστημάτων του Σκλαβενίτη στη Θεσσαλονίκη έχουν σημειωθεί κρούσματα κορωνοϊού.

Τώρα κυβέρνηση και εργοδοσία δείχνουν για άλλη μια φορά το πιο αποκρουστικό τους πρόσωπο, ξεσαλώνοντας σε βάρος της ζωής και των δικαιωμάτων μας, προσπαθώντας να μετατρέψουν τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα, όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν μέχρι εξαντλήσεως.

Μόνο η οργάνωση μας σε κάθε χώρο δουλειάς, η μετατροπή κάθε καταστήματος, κάθε αποθήκης, σε κάστρο αγώνα, ο αγώνας μας σε ταξική κατεύθυνση μπορεί να βάλει εμπόδια, να συμβάλλει στη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Οργανώνουμε το πλατύ μας άνοιγμα στις 22 Απρίλη, συγκεντρώνουμε δυνάμεις για τον ταξικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη.

Διεκδικούμε:

  • Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημιώσεις. Ενίσχυση του Δημοσίου συστήματος υγείας, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
  • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας- Επίσπευση των εμβολιασμών.
  • Γιατρός εργασίας σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο.
  • Οι απώλειες των συναδέλφων μας από κορωνοϊό να αναγνωριστούν ως εργατικά ατυχήματα, καθώς υπάρχει δεδομένος επαγγελματικός κίνδυνος
  • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καμία απόλυση.
  • Σταθερό ωράριο εργασίας: 8ωρο-5ήμερο- 40ωρο. Όχι στα διακεκομμένα ωράρια και τις ευέλικτες μορφές εργασίας.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
  • Να δοθεί χωρίς καμία καθυστέρηση όλο το δώρο Πάσχα.
  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio