Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδα: Μέρα δράσης στο εμπόριο στις 22 Απρίλη

Συναδέλφισσα-συνάδελφε,

Όταν το μοναδικό μέλημα της Κυβέρνησης και φυσικά των εργοδοτών μας είναι η προστασία και την αύξηση της κερδοφορίας τους, τότε τα εγκλήματα σε βάρος της ζωής μας, της υγείας και των δικαιωμάτων μας είναι μονόδρομος!
Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο λέμε ως ΕΔΩ! Δεν αντέχουμε άλλο!
Δε θα το επιτρέψουμε!

Την ίδια στιγμή που σε μεγάλες πόλεις στο εμπόριο μετράμε νεκρούς συναδέλφους (π.χ. στο Σκλαβενίτη στον Πειραιά) αλλά και δεκάδες ασθενείς σε νοσοκομεία και στα σπίτια τους, την ώρα που στα μάτια όλων μας φάνηκε ξεκάθαρα πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς ήταν ένα μεγάλο ψέμα, η κυβέρνηση δρομολογεί νέα μεγάλη σφαγή, ετοιμάζεται να φέρει τις ανατροπές του αιώνα, τη διάλυση της ζωής μας, των μισθών μας, του εργάσιμου χρόνου.

135 χρόνια μετά τον αιματοβαμμένο Μάη στο Σικάγο που καθιέρωσε το 8ωρο και έναν αιώνα από την πρώτη εφαρμογή του στη χώρα μας, η κυβέρνηση επιδιώκει να το καταργήσει και να του δώσει τη χαριστική βολή, να νομιμοποιήσει την υπερωριακή 10ωρη απλήρωτη εργασία.

Δε θα δεχτούμε τον νέο εργασιακό μεσαίωνα! Δε θα ανεχτούμε σε έναν ήδη επιβαρυμένο κλάδο από τις ελαστικές μορφές εργασίας να γίνει το 8ωρο μας 10ωρο και η Κυριακάτικη Αργία παρελθόν.

Από τη μία οι εργαζόμενοι στα supermarket που εργαζόμαστε βρέξει-χιονίσει, χωρίς ρεπό, με φουλ τις μηχανές της εντατικοποίησης, άρρωστοι, μεταφερόμενοι από κατάστημα σε κατάστημα ακόμα και με τρακτέρ από τα χιονισμένα χωριά μας για να μη χάσει η εργοδοσία όπως έγινε τις μέρες της Μήδειας στην περιοχή της Χαλκίδας. Μετράμε καθημερινά κρούσματα από τον κορωνοϊό και δυστυχώς το τελευταίο τρίμηνο μετράμε και νεκρούς συναδέλφους. Μετράμε εργατικά ατυχήματα που όπως και για τα κρούσματα του κορωνοϊού, η εργοδοσία συνολικά κάνει συντεταγμένη προσπάθεια για να τα θάψει.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα του θανάτου

Στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ της περιοχής τα κρούσματα πάνε σύννεφο! Και ξέρουμε καλά περιπτώσεις συναδέλφων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που “προτρέπονται ευγενικά” από την εργοδοσία, να βάλουν πλάτη, να μην κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, να βάζου σε καθημερινό κίνδυνο τη ζωή τους. Χώρους δουλειάς που όχι μόνο δεν κλείνουν για απολύμανση μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα αλλά και που επιδιώκεται να μην ακούγεται κιχ αδιαφορώντας για τον κίνδυνο διασποράς.

Από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο είναι αντιμέτωποι με όλες τις μορφές εξαθλίωσης. Άλλοι συνάδελφοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης για μήνες, άλλοι σε προγράμματα μείωσης των μισθών, άλλοι στην ανεργία. Οι συνάδελφοι μας όλους αυτούς τους μήνες ζουν με ελάχιστα ευρώ προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τους και των οικογενειών τους. Η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης τσακίζει τα ωράρια, τα ρεπό, τις άδειες, επιβάλει δουλειά για όσο θέλει, όπου θέλει και όπως θέλει.

Αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση που ισχύει σε όλον τον κλάδο του εμπορίου, η κυβέρνηση προσπαθεί να την καμουφλάρει, να την ενισχύσει και μας την πλασάρει ως πρόοδο! Στο νομοσχέδιο που τινάζει την ζωή μας στον αέρα έχουμε μια και μόνο επιλογή, να δυναμώσουμε τον αγώνα με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες
ΤΩΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!
Οργανωμένα, ταξικά, αγωνιστικά είναι ανάγκη και καθήκον μας να απαντήσουμε σε ότι μας γυρνάει σε μαύρες εποχές για τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα μας, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει κάθε φωνή που αγωνίζεται για τις σύγχρονες ανάγκες, που διεκδικεί ζωή και δουλειά με δικαιώματα.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
 Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημιώσεις. Ενίσχυση του Δημοσίου συστήματος υγείας, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού.
 Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
 Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας- Επίσπευση των εμβολιασμών.
 Γιατρός εργασίας σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο.
 Οι απώλειες των συναδέλφων μας από κορωνοϊό να αναγνωριστούν ως εργατικά ατυχήματα καθώς υπάρχει δεδομένος επαγγελματικός κίνδυνος
 Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καμία απόλυση.
 Σταθερό ωράριο εργασίας: 8ωρο-5ήμερο- 40ωρο. Όχι στα διακεκομμένα ωράρια και τις ευέλικτες μορφές εργασίας.
 Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
 Να δοθεί χωρίς καμία καθυστέρηση όλο το δώρο Πάσχα.
 Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Δίνουμε αγωνιστική απάντηση με τη συμμετοχή μας στον αγωνιστικό εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς στις 6 του Μάη! Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας! Απεργούμε! Συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις!
Όλοι για έναν και ένας για όλους!

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio