Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»|| ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021 – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ!

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021 – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ!

Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!

γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά με ΑΠΕΡΓΙΑ στις 6 ΜΑΗ

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10:00 π.μ. στο πάρκο Ανεξαρτησίας.

Συνάδελφοι –συναδέλφισσες,

Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και ενώ στην χώρα μας μετράμε πάνω από 10.000 νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους, η κυβέρνηση δεν έκανε ούτε τα αυτονόητα, δηλ. μονιμοποιήσεις όλου του επικουρικού προσωπικού, ούτε μαζικές προσλήψεις, ούτε ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, ούτε μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, ούτε …, ούτε …. , ο κατάλογος είναι μεγάλος.

Με την πλήρη εργοδοτική ασυδοσία στους χώρους δουλειάς, που είναι οι βασικοί χώροι εστίας και μετάδοσης του κορωνοϊού. Με χιλιάδες εργαζόμενους σε αναστολή, να παλεύουν να επιβιώσουν με 534 ευρώ το μήνα, ενώ μεγάλο κομμάτι ανέργων, που δεν έπαιρναν ταμείο, να είναι στην κυριολεξία στα αζήτητα, χωρίς κανένα μέτρο στήριξης. Και φυσικά, κανένας σχεδιασμός για άλλες βασικές ανάγκες του λαού, όπως αντιπλημμυρικά έργα, με συνέπιες που πρόσφατα βιώσαμε και στην περιοχή μας, με τις πλημμύρες σε Λουτρά και  Απαλό.

Η κυβέρνηση άφησε επίσης τα παιδιά μας ακάλυπτα παιδαγωγικά και υγειονομικά, με το ανοιγοκλείσιμο των σχολείων, την ανύπαρκτη αναβάθμιση των σχολείων, χωρίς μέτρα αποσυμφόρησης για ασφαλή λειτουργία και χωρίς κάποιο σχεδιασμό για να καλυφθούν τα κενά στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση φέρνει ένα αντεργατικό νομοσχέδιο, που συμπληρώνει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις ζωές μας. Στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκεται η καθιέρωση 10ωρης δουλειάς, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Οι δύο τουλάχιστον επιπλέον ώρες εργασίας δεν θα πληρώνονται αλλά υποτίθεται ότι θα δίνονται σε είδος (ρεπό) σε βάθος 6μήνου ή έτους. Η μεγαλοεργοδοσία θα έχει το ελεύθερο δηλαδή να κάνει τα ωράρια και τη ζωή των εργαζομένων ακορντεόν, απογειώνοντας την εκμετάλλευση.

Η 10ωρη δουλειά θα επιβάλλεται με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας. Επιδιώκουν με την επιβολή της ατομικής σύμβασης εργασίας, την “ελεύθερη” όπως λένε συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, να σπάσουν τον πιο ισχυρό δεσμό που δένει τους εργαζόμενους με τα συνδικάτα. Και όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, και έχουμε σημαντική πείρα, τι σημαίνει ένας εργαζόμενος μόνος απέναντι στην εργοδοσία, πόσο ευάλωτος και ανυπεράσπιστος είναι απέναντι σε κάθε αξίωση του εργοδότη, μετατρέπει τον εργαζόμενο σε μόνιμο θύμα εκβιασμού και εκμετάλλευσης.

Επιπλέον, καταργεί περαιτέρω την Κυριακάτικη αργία και μονιμοποιεί την τηλεργασία, η οποία σβήνει τα όρια ανάμεσα στον εργάσιμο και τον μη εργάσιμο χρόνο, τα όρια ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική-οικογενειακή ζωή.

Τα αντεργατικά μέτρα όμως πάνε χέρι-χέρι με την καταστολή.

Με τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νομό στο στόχαστρο μπαίνει το πρωτοβάθμιο σωματείο, που είναι ο πυρήνας της οργάνωσης των εργαζομένων, καθώς είναι δίπλα του στο χώρο δουλειάς. Θέλουν να του πάρουν και το παραμικρό αποκούμπι, να σπάσουν κάθε προσπάθεια συλλογικής δράσης. Πλήρης απομόνωση του κάθε εργαζόμενου απέναντι στην εργοδοσία.

Εκτός αυτών, οι εργαζόμενοι στη χώρα μας έχουν και άλλο μεγάλο μέτωπο, που είναι οι κίνδυνοι για το λαό μας από τις πρόβες πολέμου μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι για την παρουσία ξένων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην πόλη μας και η στοχοποίησή της από τους ανταγωνιστές τους.

Ιδίως η Πρωτομαγιά, παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης, αποτελεί σημαντική ευκαιρία να εκφραστεί η διεθνιστική μας αλληλεγγύη προς όλους τους εργαζόμενους του κόσμου.

Συνάδελφοι,

Η Πρωτομαγιά να είναι σύμβολο αγώνα και ζωντανή πραγματικότητα ταυτόχρονα για εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Αντέχει και εμπνέει και για αυτό προσπαθούν να την αποχρωματίσουν και να γίνει απλά μια αργία.

 

Τελικά, στις 4 Μάη κυβέρνηση και καλοθελητές εργατοπατέρες (ηγεσία ΓΣΕΕ) θα γιορτάσουν την κατάργηση του 8ωρου και στις 6 Μάη σωματεία και εργαζόμενοι, με απεργία και σκληρή μάχη, θα γιορτάσουν την υπεράσπιση του 8ωρου. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Στις 6 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και διεκδικούμε:

  • Άμεση στελέχωση των νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου και των Κέντρων Υγείας του Νομού μας. Με πλήρη λειτουργία όλων των κλινικών και άμεση επαναφορά της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων (εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία).
  • Ενίσχυση του Δημοσίου συστήματος υγείας, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού. Καμία απόλυση επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων, μονιμοποίησή τους εδώ και τώρα. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας για τις ανάγκες της υγείας του λαού.
  • Μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με μέτρα προστασίας για την υγεία μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και κατάργηση της τράπεζας θεμάτων.
  • Έργα προστασίας της ζωής του λαού: αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά. Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του Απαλού και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Γιατρός εργασίας σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο.
  • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας – Επίσπευση των εμβολιασμών.
  • Οι απώλειες των συναδέλφων μας από κορωνοϊό να αναγνωριστούν ως εργατικά ατυχήματα, καθώς υπάρχει δεδομένος επαγγελματικός κίνδυνος.
  • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καμία απόλυση.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Καμία απόλυση εργαζόμενου στη κοινωφελή εργασία. Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας. Να μην συγκροτηθούν αναπτυξιακοί οργανισμοί.
  • Σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής με δικαιώματα. Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και μείωση του εργάσιμου χρόνου. Όχι στην κατάργηση του 8ωρου.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς εμπλοκή του κράτους και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.
  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα! Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών. Το κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν έχουν καμία δουλειά να παρεμβαίνουν στα συνδικάτα.
  • Καμία επέκταση στο ΚΥΤ Φυλακίου. Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Προσωρινή φιλοξενία τους σε ανθρώπινους χώρους στην ενδοχώρα, άμεση προμήθεια με ταξιδιωτικά έγγραφα και μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους. Ειδική μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και τη χρήση του για στρατιωτικούς σκοπούς ξένους με την άμυνα της χώρας. Καμία εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας στις πρόβες πολέμου μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, που κάνουν τα σπίτια και τα παιδιά μας στόχους.
  • Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και τους λαούς της περιοχής για ειρήνη, δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio