ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ|| Καταγγελία για κρούσματα στα JUMBO στη Λαμία

Είναι αρκετά πλέον τα παραδείγματα στην περιοχή της Φθιώτιδας, που μέσα στους εργασιακούς χώρους σε μεγάλες αλυσίδες, το ένα κρούσμα φέρνει το άλλο. Σε αυτή τη λίστα έρχονται να προστεθούν και τα JUMBO στη Λαμία, που μέσα σε λίγες μόλις ημέρες απαριθμεί 8 κρούσματα σε εργαζόμενους.


Από την πλευρά της επιχείρησης ωστόσο δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση για να προφυλάξει εργαζόμενους και καταναλωτές. Δε βρισκόμαστε απλά εκτεθειμένοι στο ιό, αλλά είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι στην ακόρεστη δίψα των επιχειρηματικών ομίλων για κέρδος.


Το τροπάριο γνωστό. Θα μας πουν ότι ακολουθούν όλα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ! Πρωτόκολλα λάστιχο, κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των επιχειρήσεων για να μη θίγονται τα κέρδη τους. Είναι γνωστή η φρασεολογία και η τακτική όλων των μεγαλοδιευθυντάδων και του κράτους για να καλύψουν τη γύμνια τους. Ρίχνει ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλο και στο τέλος καλείται να την πληρώσει ο κάθε εργαζόμενος και ο κάθε πολίτης γιατί δεν επέδειξε… ατομική ευθύνη!


Ενώ αποδειγμένα πλέον οι μαζικοί χώροι δουλειάς αποτελούν το βασικότερο μέρος υπερμετάδοσης του κορονοϊου, τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων δεν εφαρμόζονται γιατί θεωρούνται κόστος για τους εργοδότες. Τα εφαρμόζουν όπως κι όποτε τους συμφέρει, ώστε να έχουν την λιγότερη δυνατή χασούρα. Σε μια σειρά εργασιακούς χώρους βλέπουμε να βγάζουν σε αναγκαστικές άδειες συναδέλφους, να μην γίνονται απολυμάνσεις στους κοινόχρηστους χώρους, η πρόληψη και η διάγνωση για να δούμε αν έχουμε κολλήσει μας λένε ότι αποτελεί κι αυτή ατομική μας ευθύνη. Στην καλύτερη μας υποχρεώνουν να γίνουμε όλοι γιατροί για να κάνουμε μόνοι μας τα self test. Στη χειρότερη καλούμαστε να πληρώνουμε οι ίδιοι μοριακά και ράπιντ τεστ για να είμαστε σίγουροι.


Καμιά ευθύνη για τις επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν όλα τα απαραίτητα – ουσιαστικά μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία. Καμία ευθύνη για την κυβέρνηση που δεν ελέγχει τις επιχειρήσεις αν τηρούν τα μέτρα προστασίας. Καμία ευθύνη για την κυβέρνηση που παραμένουν δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, μη έχοντας την πρέπουσα εντατική παρακολούθηση. Καμία ευθύνη για την κυβέρνηση που δεν αυξάνει τα δρομολόγια στα ΜΜΜ για να αποφεύγετε ο συνωστισμός.


Η μόνη ευθύνη που έχουμε είναι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
Όσο τους αφήνουμε τόσο θα μας πατάνε. Οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο είμαστε αντιμέτωποι με όλες τις μορφές εξαθλίωσης. Άλλοι συνάδελφοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης για μήνες, άλλοι σε προγράμματα μείωσης των μισθών, άλλοι οδηγούνται στην ανεργία. Οι συνάδελφοι μας όλους αυτούς τους μήνες ζουν με ελάχιστα ευρώ προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τους και των οικογενειών τους. Η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης τσακίζει τα ωράρια, τα ρεπό, τις άδειες, επιβάλει δουλειά για όσο θέλει, όπου θέλει και όπως θέλει.


Η επόμενη μέρα που μας ετοιμάζουν μας γυρνάει αιώνες πίσω. Μας ετοιμάζουν ένα αύριο χωρίς δικαιώματα. Τολμούν και συζητούν για 10ωρη εργάσιμη μέρα αντί του 8ωρου, χωρίς αμοιβή για τις δύο επιπλέον ώρες υποχρεωτικής εργασίας, 135 χρόνια μετά τον αγώνα των εργατών στο Σικάγο την 1η Μάη, μας λένε να ζήσουμε χειρότερα από τότε, γιατί έτσι πρέπει. Προσπαθούν να επιβάλλουν την απαγόρευση ουσιαστικά της απεργίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, προωθώντας συνολικά το χτύπημα των συνδικάτων που παλεύουν για τα εργατικά συμφέροντα. Παίρνουν πρόσθετα μέτρα που οδηγούν σε παραπέρα μείωση του μέσου μισθού, την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, την κατάργηση ακόμη και της Κυριακάτικης αργίας.


Ως Εδώ! Δεν πάει άλλο! Δε θα τους περάσει!


Οργανωμένα, ταξικά, αγωνιστικά είναι ανάγκη και καθήκον μας παλέψουμε για όλα αυτά που μας στερούν. Να απαντήσουμε σε ότι μας γυρνάει σε μαύρες εποχές για τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει κάθε φωνή που αγωνίζεται για τις σύγχρονες ανάγκες, που διεκδικεί ζωή και δουλειά με δικαιώματα.


Τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά με απεργία στις 6 Μάη


Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν μαζί μας! Διεκδικούμε εδώ και τώρα:


• Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα υγείας, με ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ τις κλίνες ΜΕΘ, χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών.
• Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της περιοχής μας.
• Δωρεάν επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ κάθε εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας
• Προστατευτικά τζάμια στα ταμεία. Στα super market προστατευτικά τζάμια και στους χώρους του κρεοπωλείου και αλλαντικών.
• Απολυμάνσεις σε καθημερινή βάση από εξειδικευμένο συνεργείο σε όλους τους χώρους των καταστημάτων.
• Να σταματήσουν να παίζουν με τις άδειες μας! Να δοθούν οι προβλεπόμενες άδειες στους συναδέλφους που είναι κρούσματα ή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα. Δεν θα χαρίσουμε την κανονική μας άδεια στην εργοδοσία.
• Να σταματήσουν οι παράνομες παρακρατήσεις από το μισθό μας όταν γίνονται ταμιακά λάθη ή παρεκκλίσεις από τις απογραφές από την στιγμή που δεν δίνετε το ταμειακό επίδομα.
• Να δοθεί το ταμειακό επίδομα στους συναδέλφους που απασχολούνται στα ταμεία.
• Καμία ώρα παραπάνω μετά το πέρας της εργασίας μας, να γίνουν προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα κενά.
• Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση το αντεργατικό τερατούργημα.


Οργάνωση και πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς. Οργανώσου στο σωματείο σου.
6 ΜΑΪΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
11:00 π.μ. – ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio