ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ||ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ 16 ΚΑΙ 23 ΜΑΗ

Πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε με υπουργική απόφαση το «προαιρετικό» άνοιγμα των καταστημάτων στο λιανεμπόριο στις 16 και 23 Μάη! Παράλληλα η ίδια υπουργική απόφαση προσαρμοσμένη στο «ενθουσιώδες» κλίμα των ημερών, από τη μία ξεφουσκώνει τα ήδη αδύναμα ως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για την πανδημία στους χώρους δουλειάς και από την άλλη προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων με «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο από τις 07:00 π.μ. ως τις 10:30 μμ.
Το «προαιρετικό» είναι αρχή της μονιμότητας! Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει λειάνει το έδαφος για την απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας, πατώντας πάνω σε προηγούμενες διατάξεις και νόμους όλων των κυβερνήσεων. Με αφορμή την πανδημία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και όρισε τα φυσικά καταστήματα των εμπορικών επιχειρήσεων ως «κέντρα διανομής» προσθέτοντας τα, στις εξαιρέσεις για την Κυριακή αργία αλλά και για κάθε αργία, δίνοντας τους στην ουσία το δικαίωμα να ανοίγουν 365 μέρες το χρόνο.Ήδη στην Αθήνα και σε αρκετές άλλες πόλεις, οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα για να ανοίγουν τα καταστήματα τους από τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τα άλλα υποτίθεται πως βγαίνει αυτές τις μέρες στα κεραμίδια. Είναι ο νόμος που επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές από τον Μάη ως τον Οκτώβρη. Είναι αυτό που προσπάθησε να κάνει η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων και η Αντιπεριφέρεια Κέρκυρας τον περασμένο Δεκέμβρη, με γελοία επιχειρήματα, που κάτω από την πίεση του Σωματείου μας, σε κοινή πάλη με τους αυτοαπασχολούμενους-μικροκαταστηματάρχες, αναγκάστηκε να πάρει πίσω. Παράλληλα, συνυπάρχει το δικαίωμα που έχουν οι επιχειρήσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων τους, στις σταθερές και ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους.
Η υπουργική απόφαση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Το αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε προχθές η κυβέρνηση δίνει το ρυθμό για τις ανατροπές του αιώνα. Ολοκληρώνει και ενισχύει προηγούμενες διατάξεις που αφορούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, εντάσσοντας όλο και περισσότερους κλάδους, που θα τους δίνεται η δυνατότητα να ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους και παράλληλα αντιδραστικοποιεί ακόμα περισσότερο τους όρους εργασίας.

Καλούμε τους εργαζομένους να σπάσουν το φόβο, να βγουν μπροστά, αγωνιστικά, για τη ζωή τους, τα δικαιώματα τους, για τον ελεύθερο χρόνο τους, για την ξεκούραση τους, για τις οικογένειες τους! Τους καλούμε να συσπειρωθούν ακόμα πιο μαζικά στο Σωματείο μας και να παλέψουν βάζοντας μπροστά τις ανάγκες τις δικές τους και των οικογενειών τους.

Δε θα επιτρέψουμε να περάσει ο σχεδιασμός για την απελευθέρωση της Κυριακής αργίας. Δε θα επιτρέψουμε να περάσουν οι ανατροπές του αιώνα! Να μην περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα που απελευθερώνει το ωράριο, καταργεί το 8ωρο, ξεμοναχιάζει τους εργαζόμενους με τους όρους των ατομικών συμβάσεων!

Τίποτα δεν τελείωσε, τίποτα δεν είναι οριστικό! Υπάρχει ελπίδα! Δεν έχουμε πει ακόμα την τελευταία μας κουβέντα! Με τους αγώνες μας και την οργάνωση μας, μπορούμε και έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε!

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio