ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ-ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΚΕΑ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΚΕΑ

Όταν πριν λίγο καιρό ο όμιλος Φουρλής ανακοίνωσε το νέο επενδυτικό του πλάνο, προέβλεπε την μείωση της έκτασης κατά 50% των καταστημάτων ΙΚΕΑ σε Λάρισα και Ιωάννινα χωρίς να αναφέρει τι μέλει γενέσθαι για τους εργαζόμενους.

Θέλοντας να διαφυλάξει το προφίλ της «καλής εταιρίας», τώρα ανακοινώνει εθελουσία έξοδο σε όσους εργαζομένους «επιθυμούν να φύγουν». Διευκολύνοντας την επιχείρηση να βγει από την δύσκολη θέση των απολύσεων.

Καλεί τους εργαζομένους να «αξιοποιήσουν τα κίνητρα» που δίνει η εταιρία και να παραιτηθούν κάθε δικαιώματος τους στη δουλειά σημειώνοντας δε ότι η εταιρία μπορεί να μην κάνει δεκτές αιτήσεις εργαζομένων  που θεωρεί ότι δεν πρέπει να φύγουν, άρα στην πραγματικότητα θα επιλέξει η εργοδοσία ποιους δεν χρειάζεται. Τι διαφορά έχει αυτό από την απόλυση; Καμία.

Γίνεται προσπάθεια να ξεφορτωθούν τους παλιούς εργαζόμενους που έχουν 12 χρόνια δουλειάς, που έστησαν το κατάστημα από την αρχή, αυτούς που όλα τα χρόνια έβαλαν πλάτη για να αυγατίσουν τα κέρδη της εταιρίας, που έχουν υποστεί μειώσεις μισθών όλα τα προηγούμενα χρόνια, που έζησαν όλο το διάστημα της πανδημίας με ανασφάλεια, με αναστολή εργασίας, που ζουν την εντατικοποίηση στο πετσί τους όλα αυτά τα χρόνια και τώρα, αυτοί οι εργαζόμενοι αποτελούν κόστος για την εταιρία και πρόβλημα που πρέπει να απαλλαγούν με κάθε τρόπο.

Προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στους εργαζόμενους υπερτονίζοντας τα ψίχουλα της αποζημίωσης, εκβιάζοντας τους έμμεσα, δίνοντας μόνο μερικές ημέρες να το «σκεφτούν» (και μάλιστα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Κι από την άλλη τρομοκρατεί  άμεσα, ανακοινώνοντας ότι μετά την 1-1-2022 δηλαδή μετά από 6 μήνες η εταιρία δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις.

Αυτή είναι η πολυδιαφημισμένη εταιρική κοινωνική ευθύνη του ομίλου. Οι εργαζόμενοι τους να μην γνωρίζουν τι αύριο τους επιφυλάσσει το «αφεντικό»

Ήδη ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν. Μετά και την εθελουσία 40 εργαζομένων από τους 168 που δουλεύουν σήμερα στο κατάστημα, το προσωπικό που θα μείνει καλείται  να εργαστεί με εξαντλητικούς ρυθμούς αφού θα πρέπει να ετοιμάσει την ανακαίνιση του καταστήματος με την μείωση των χώρων, συν την εξυπηρέτηση που πριν γινόταν από 168 εργαζόμενους. Κοινώς αυτοί που θα παραμείνουν να λιώσουν στην δουλεία και μετά έρχονται απολύσεις.

Το επιχειρησιακό σωματείο παίρνει θέση δια της προέδρου καθησυχάζοντας τους εργαζόμενους  ότι «όλα καλά».  Να θυμίσουμε στους συναδέλφους ότι τα σωματεία φτιάχτηκαν κάτω από την ανάγκη των εργαζομένων να υπερασπιστούν τα δικά τους δικαιώματα, όχι των αφεντικών.

Το συγκεκριμένο σωματείο με τη στάση του δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων , αφού ούτε απεργεί, ούτε πρωτοστατεί σε αγώνες υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων ως οφείλει, ούτε καν ενημερώνει τους συναδέλφους του ΙΚΕΑ για τα εργασιακά εκτρώματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και τα νέα που έρχονται.

Κουβέντα για την 10ώρη απασχόληση, για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, την διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, των ωραρίων λάστιχο. Οι  εργαζόμενοι έχουν πείρα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Διεκδικούμε :

Καμία απόλυση. Υπεράσπιση όλων των θέσεων εργασίας. Η ζωή μας δεν μπαίνει σε λοταρία.

Καλούμε τους  συναδέλφους του ΙΚΕΑ να αντισταθούν, μην πέσουν στην λογική του μικρότερου κακού, μην συναινέσουν στις απολύσεις, στην ανεργία την επόμενη μέρα, να έρθουν σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio