ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Για τον αυταρχισμό στα My Market

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Διεύθυνση : Γιοσέφ Ελιγιά 7, 2ος όροφος
Επικοινωνία: 6974210546, 6994395361,6936958901
e-mail:[email protected]

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΥ ΜΑΡΚΕΤ!

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες,
Για άλλη μια φορά εμφανίζονται εκτεταμένα κρούσματα κορονοϊού σε καταστήματα της εταιρείας METRO Α.Ε.Β.Ε. Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι υπάρχει συρροή και απόπειρα απόκρυψης κρουσμάτων στο κατάστημα My Market της Ανατολής, στο My Market στο Βελισάριο ( όπου υπάρχουν τα περισσότερα ) και στο My Market επί της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Είναι ξεκάθαρο για την διασπορά των κρουσμάτων την ευθύνη έχει η εργοδοσία του ομίλου με την επίμονη άρνησή της να λάβει οποιοδήποτε μέτρο προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων!

Από την αρχή της πανδημίας η ΜΕΤRΟ Α.Ε.Β.Ε. δεν έχει πάρει κανένα απολύτως ολοκληρωμένο μέτρο προστασίας των εργαζομένων! Ειδικά την περίοδο του Πάσχα, με τον έλεγχο των καρτών εισόδου να είναι ανύπαρκτος, τους πελάτες να σχηματίζουν ουρές στα ταμεία και αφήνοντας πόστα εργαζομένων (όπως στα οπωροπωλεία) τελείως εκτεθειμένα στον συνωστισμό, η εταιρία εξέθεσε μαζικά εργαζόμενους και κοινό στον κίνδυνο του κορονοϊού. Αυτό γιατί ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας όπως π.χ. η τοποθέτηση πλεξιγκλάς στα ταμεία, θεωρούνται κόστος από την METRO A.E.B.E. Το ότι τα καταστήματα του ομίλου κινδυνεύουν να γίνουν κέντρα μετάδοσης και διασποράς στην πόλη μας αφού γίνεται μεταφορά εργαζομένων από κατάστημα σε κατάστημα , δεν ενδιαφέρει την εργοδοσία!

Μόνο τα κέρδη τους είναι ιερά!
Ο όμιλος που θησαύρισε την περίοδο της πανδημίας, δεν βρήκε ούτε σέντ,
για να κάνουν οι εργαζόμενοι έστω ένα μοριακό τεστ!

Ακριβώς για να μην θιγεί η κερδοφορία τους, σε συγκεκριμένο κατάστημα του ομίλου, αφού τρέξανε τους εργαζόμενους μέσα στα άγρια χαράματα να κάνουν rapid test, ενώ θα έπρεπε να κάνουν μοριακά , στην συνέχεια, τους στείλανε για βάρδια, μην και χαθεί ο τζίρος μιας μέρας. Καμία επίσημη ενημέρωση στους εργαζόμενους για τα κρούσματα, καμία ενημέρωση για την πορεία της ιχνηλάτησης, καμία ενημέρωση για τα μέτρα που πάρθηκαν για να διασφαλιστεί η υγεία τους.
Αντί να ενημερώνουν, οι επιθεωρητές του ομίλου κατ’ εντολή της εργοδοσίας, φέρνουν γύρω τα καταστήματα απειλώντας, βρίζοντας, προσβάλλοντας και κάνοντας ψυχολογικό πόλεμο στους εργαζόμενους! Μετά το «Χαμογελάτε γιατί παίρνετε 300 ευρώ», η επιχείρηση ανέβηκε επίπεδο στην προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων. Υπάρχουν καταγγελίες για χυδαία και προσβλητική προς την ανθρώπινη υπόληψη και αξιοπρέπεια συμπεριφορά επιθεωρητών, που σκοπό έχουν να εξοντώσουν ψυχολογικά τους εργαζόμενους ,να σκύψουν και άλλο το κεφάλι ή και να τους οδηγήσουν σε παραίτηση.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΑΜΕΣΑ! ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΜΕΝΑ!

Καλούμε τους συνάδελφους στα My Market και στο Metro, να στήσουν δίκτυο αλληλεγγύης και προστασίας. Να υπερασπιστούν κάθε συνάδελφο που έρχεται αντιμέτωπος με τον αυταρχισμό της εργοδοσίας. Να παίρνουν συλλογικά θέση και να αποτρέπουν κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού οποιουδήποτε εργαζομένου.
Να σπάσουν τον φόβο και να έρθουν σε επαφή με το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων της πόλης μας. Να καταγγείλουν κάθε προσπάθεια συγκάλυψης κρουσμάτων, κάθε αμέλεια της εργοδοσίας που εκθέτει την υγεία και την ασφάλειά τους, κάθε προσπάθεια ψυχολογικού εκφοβισμού συναδέλφου-συναδέλφισσας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Να γίνουν άμεσα και σε όλους τους εργαζόμενους μοριακά τεστ, ώστε να ανακοπεί η παραπέρα μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού στα καταστήματα του ομίλου.
• Να γίνονται, με ευθύνη και έξοδα της εργοδοσίας, μαζικά και επαναλαμβανόμενα ανά τακτά διαστήματα test σε όλους τους εργαζόμενους.
• Να υπάρχει άμεση και επίσημη ενημέρωση των εργαζομένων από την εργοδοσία σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτου κρούσματος.
• Να γίνεται αυστηρή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και οι οικείοι τους.
• Να μην γίνεται μεταφορά εργαζομένων από κατάστημα σε κατάστημα.
• Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
• Να γίνονται απολυμάνσεις σε όλους του χώρους των καταστημάτων και των αποθηκών, με ευθύνη του εργοδότη.
• Να γίνεται θερμομέτρηση των εργαζόμενων κατά την προσέλευση στον χώρο εργασίας.
• Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.
• Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα σε κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία των καταστημάτων ώστε να εξυπηρετούνται εργαζόμενοι και κοινό.
• Να δοθεί ΤΩΡΑ, και για όσο διαρκέσει η παρούσα κατάσταση, έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους επειδή είναι ομάδα υψηλής έκθεσης στον κίνδυνο μόλυνσης.
• Να εμβολιαστούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται στα σούπερ μαρκετ.

ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ!
ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio