ΔΑΣ – ΟΙΥΕ: Δήλωση του Θανάση Γκώγκου, μέλος του ΔΣ, από το χώρο που θα γινόταν το συνέδριο της ΟΙΥΕ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι στο 38ο Συνέδριο της ΟΙΥΕ, όσοι παραβρίσκεστε σήμερα εδώ

Το συνέδριο μίας Ομοσπονδίας εργαζομένων δεν είναι ένα εσωτερικό γεγονός που αφορά μόνο τους αντιπροσώπους ή τους συνδικαλιστές ενός κλάδου. Οι συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων ανέκαθεν ήταν στο στόχαστρο των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας. Χτυπώντας τη συνδικαλιστική δράση και πρωτοπόρους εργάτες, προσπαθούσαν και προσπαθούν να τελειώσουν με τα εργατικά δικαιώματα, να κυριαρχήσει η φίμωση των εργαζομένων, να υιοθετηθεί ο εταιρισμός, ο κοινωνικός διάλογος, η ταξική ειρήνη. Οι ανατροπές που έφερε ο πρόσφατος νόμος – έκτρωμα του Χατζηδάκη, η κατάργηση του 8ωρου και του σταθερού ημερήσιου χρόνου, οι κακοπληρωμένοι νομοθετημένοι μισθοί, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων για να θεμελιωθούν καλύτερα προϋποθέτουν μηδενικές αντιστάσεις, χειραγωγημένα σωματεία από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις, καρικατούρες συλλογικών συζητήσεων, ηλεκτρονικές διαδικασίες και φακελωμένους συνδικαλιστές. Μόλις χθες είχαμε νέα απόλυση συνδικαλιστή στο εμπόριο για τη συνδικαλιστική του δράση, ένας ακόμα ανάμεσα στους χιλιάδες εργαζόμενους, οργανωμένους και ανοργάνωτους που αντιμετωπίζουν την εργοδοτική βία και τρομοκρατία.

Αρα συναδέλφισσες και συνάδελφοι ένα συνέδριο ομοσπονδίας πρέπει να έχει υπόσταση στα πραγματικά ζητήματα που καίνε σήμερα τους εργαζομένους, να τους αφορά, να είναι γεγονός. Να μπαίνει στο επίκεντρο η ανάγκη αγωνιστικής απάντησης στην ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολυθεί, για να μείνει ο νόμος στα χαρτιά, για να βάλουμε μπρος για νέες κατακτήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Η ΔΑΣ-ΟΙΥΕ μπροστά στην πραγματοποίηση του 38ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας συνέβαλε όλο αυτό το διάστημα με προτάσεις ώστε να ξεπεραστούν αρκετοί οργανωτικοί σκόπελοι, να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα μέσα στην πανδημία και το συνέδριο να πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες στην Αθήνα με τη συμμετοχή των εκλεγμένων αντιπροσώπων από όλη τη χώρα. Αυτή άλλωστε ήταν και η ομόφωνη απόφαση των συλλογικών οργάνων της ομοσπονδίας.

Από την πρώτη στιγμή η παράταξη της ΕΝΕΡΓΑ στην ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ) διατύπωσε πρώτα με ανακοινώσεις και στη συνέχεια με τοποθετήσεις στα συλλογικά όργανα της Ομοσπονδίας την αντιδραστική θέση για ηλεκτρονική ψηφοφορία. Απαίτησε στην ουσία να γίνει η Ομοσπονδία ο «λαγός» για την υλοποίηση των αντιδραστικών διατάξεων του νόμου-εκτρώματος Χατζηδάκη που ακυρώνει τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, αφοπλίζει τα συνδικάτα και παρεμβαίνει μέσα στην εσωτερική λειτουργία τους. Με απαράδεκτες επικλήσεις άλλοτε στην ευκολία αυτής της επιλογής άλλοτε στην πανδημία άλλοτε στους νόμους και τις ΚΥΑ μέχρι και με αναφορές για οικονομική «ανάσα» που θα είχε η ΟΙΥΕ από μια τέτοια επιλογή καθώς δε θα επιβαρυνόταν από τα έξοδα του συνεδρίου (μεταφορά, σίτιση, στέγαση), επιδίωκαν να γίνει συνέδριο χωρίς ελέγχους, χωρίς διαδικασίες, χωρίς ζωντανή συζήτηση. Ολα αυτά ήθελαν να τα αποφύγουν εξαρχής για λόγους που οι ίδιοι αλλά και εμείς γνωρίζουμε. Η ΔΑΣ-ΟΙΥΕ συνέβαλε ώστε οι αποφάσεις όλων των συλλογικών οργάνων της ΟΙΥΕ έως και σήμερα να έχουν απορρίψει αυτή την απαράδεκτη θέση καλώντας σε δια ζώσης συνεδριακές διαδικασίες.

Παραμονή των τελικών διαπαραταξιακών διεργασιών που πραγματοποιούνταν αυτές τις μέρες για να ολοκληρωθεί το ονομαστικό μητρώο, οι νομιμοποιητικές διαδικασίες για σωματεία και αντιπροσώπους καθώς και άλλα πρακτικά και ουσιαστικά ζητήματα που αφορούσαν το συνέδριο, στελέχη της παράταξης ΕΝΕΡΓΑ, έκαναν ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας αναβολή του συνεδρίου και ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ολες αυτές τις μέρες ήταν καθαρό πως προσπαθούσαν να δημιουργήσουν τεχνητή ένταση, να εφεύρουν το οτιδήποτε για τη διάλυση του προγραμματισμένου συνεδρίου. Αποδείχτηκε στην πράξη ποιοι ήταν αυτοί που δεν ήθελαν και δε θέλουν να γίνει το συνέδριο.

Η θέση της παράταξης μας είναι σταθερή. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ θέλουν, θα επιμείνουν και θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους ώστε να γίνει ένα πραγματικό συνέδριο των εργαζομένων, να εκφραστούν οι αγωνίες και οι προβληματισμοί συλλογικά, να αντιπαρατεθούμε, να εκλεγεί η νέα διοίκηση. Θέλουμε να γίνει συζήτηση πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων, να υιοθετήσει το σώμα των αντιπροσώπων αγωνιστικές αποφάσεις για να αποκρουστεί ο νόμος-έκτρωμα ο όποιος διεμβολίζει δικαιώματα αλλά και τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, για να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Στη βάση αυτή δεν χωρούν τεχνητές διαλυτικές επιλογές, δεν χωρούν εργοδοτικές παρεμβάσεις στις γραμμές των σωματείων όπως άλλωστε οι δυνάμεις μας έχουν ανοίξει με στοιχεία τα τελευταία χρόνια. Ούτε όμως μπορεί να υπάρχει ανοχή στην εκτεταμένη νοθεία με πλαστοπροσωπίες και πλαστογραφίες. Η ΔΑΣ-ΟΙΥΕ δε μπαίνει σε παζάρια, μένει μακριά από παιχνίδια εκβιασμών ή συμψηφισμών που επιχειρούνται, που συνήθως τέτοιες δυνάμεις φέρνουν στο προσκήνιο, ώστε το συνέδριο της ΟΥΙΕ να γίνει με διάτρητες διαδικασίες. Δεν υιοθετούμε και δε μπορούν να γίνουν δεκτές προτάσεις οι οποίες καταργούν κάθε λογική, οι οποίες κάνουν φύλλο και φτερό στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που αναφέρουν συμπυκνωμένα πως θέση, λόγο και ψήφο στο συνέδριο της ΟΙΥΕ μπορούν να έχουν όλα τα σωματεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις ανεξαρτήτως αν κάνουν εκλογές ένα χρόνο συνεχόμενα ή αν έχουν κενά θητείας για μήνες ή και χρόνια δηλαδή είναι πλήρως ανενεργά. Πετώντας τη σκόνη πίσω από τη θέση «συνέδριο χωρίς όρους και προυποθέσεις» καταλαβαίνουμε καλά πλέον γιατί δεν ήθελαν ελέγχους και θα εξηγήσουμε τι εννοούμε.

Ολες αυτές τις μέρες οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ σε κάθε πόλη συζητούν, προετοιμάζονται με συσκέψεις, ετοιμάζουν τις ομιλίες τους για να συμβάλουν στην πραγματοποίηση και την επιτυχία του 38ου συνέδριου, το οποίο το δηλώνουμε και εδώ πως δε θα ανασταλεί. Ομιλίες που θα στέκονταν και θα σταθούν όποτε αυτό γίνει πάνω στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την εργοδοτική επίθεση αλλά και από τη αγωνιστική δράση μέσα σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς. Τις ίδιες μέρες πραγματοποίησης του Συνεδρίου, μεγάλα κλαδικά σωματεία βρίσκονται σε αρχαιρεσίες όχι με το μάτι στην κάλπη των συσχετισμών αλλά για να δυναμώσει ο βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση. Δεν μπήκαμε σε κόλπα με τις ημερομηνίες για να μετράμε επιπλέον κουκιά.

Είναι σωματεία που όλες οι συλλογικές τους διαδικασίες είναι στο φως, όλοι γνωρίζουν τις ημερομηνίες που γίνονται οι συνελεύσεις ώστε οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν και να πάρουν το λόγο, είναι γνωστές οι ημερομηνίες για εκλογές των εφορευτικών επιτροπών ώστε όλοι να μπορούν να καταθέσουν ψηφοδέλτιο, οι μέρες των εκλογών, τα μέρη που υπάρχουν κάλπες ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να ψηφίσουν.

Δεν είναι σωματεία-φαντομάδες που μέσα στην πανδημία και κάτω από απόλυτο σκότος, ανακαλύψαμε ένα χρόνο μετά ότι έγιναν εκλογές στα μουγκά, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αναφορά πιο πριν έστω και στον τοπικό τύπο ότι πραγματοποιούνται εκλογές. Αυτά τα σωματεία κατέγραψαν ξαφνικά εκατοντάδες ψηφίσαντες που στις συνθήκες των πρόσφατων μεγάλων απεργιών δηλαδή στην ίδια περίοδο αναφοράς είναι άφαντα, δεν έχουν βγάλει μια ανακοίνωση, δεν έχουν έδρα, δεν τα γνωρίζουν οι εργαζόμενοι. Από τον πρώτο έλεγχο φάνηκαν πλέον και με στοιχεία αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Πέρα από τις πλέον συνήθεις πρακτικές που όμως δεν πρέπει ούτε να τις συνηθίζουμε ούτε να τις αποδεχόμαστε (ροή ψηφισάντων σε μικρό χρονικό διάστημα λιγότερο από 45 δευτερόλεπτα, καταστάσεις ψηφισάντων με αλφαβητική σειρά κοκ) υπήρχε σωματείο που ήταν σε διαρκή εκλογική διαδικασία για 12 μήνες και κυρίως υπάρχουν εκτεταμένα στοιχεία νοθείας με ονοματεπώνυμο που δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, με πλαστογραφίες υπογραφών και πλαστοπροσωπίες δηλαδή εργαζόμενοι που δεν πήγαν ποτέ να ψηφίσουν και είδαν το όνομα τους και την υπογραφή τους σε καταστάσεις ψηφισάντων, στοιχεία αντλημένα από λίστες σεμιναρίων των τοπικών παραρτημάτων του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, επιχειρήσεων κοκ

Αυτές τις μέρες και έχοντας αυτήν την εικόνα, δεν επιλέξαμε να δώσουμε αφορμές για να τιναχτεί το συνέδριο της ΟΙΥΕ στον αέρα, γνωρίζοντας εξαρχής πως υπάρχουν δυνάμεις που δεν επιθυμούσαν και «έψαχναν» ως την ύστατη στιγμή κίνητρα και ψεύτικους λόγους για να μη γίνει το συνέδριο και κυρίως να μη γίνει πραγματική-ζωντανή συζήτηση και πραγματικός έλεγχος πάνω στα νομιμοποιητικά έγγραφα.

Η ΔΑΣ-ΟΙΥΕ θα υπερασπιστεί τις ζωντανές διαδικασίες, θα δώσει μάχη μέσα στα συλλογικά όργανα για να γίνει το συνέδριο της ΟΙΥΕ στην Αθήνα κόντρα σε όσους όλο αυτό το διάστημα βάζουν φυτιλιές, επικαλούνται δημιουργία άλλων ομοσπονδιών, προχωρούν σε νομικές ενέργειες για να διαλύσουν το συνέδριο. Δε δίνουμε μάχη εντυπώσεων προσυνεδριακά ούτε σήμερα. Επιδιώκουμε όλα τα ζητήματα να ανοιχτούν στο συνέδριο.

Καλούμε τους εκλεγμένους αντιπροσώπους να συμμετάσχουν στο συνέδριο της ΟΙΥΕ, να πάρουν το λόγο, να έρθουν στο συνεδριακό σώμα και να βάλουν τη θέση τους, να υπερασπιστούν τις απόψεις τους και κάποιοι να υπερασπιστούν τις βρωμιές τους.

Δίνουμε ραντεβού τις επόμενες μέρες στα συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη, στην προσπάθεια για τη δημιουργία μεγάλου απεργιακού μετώπου που θα κοντράρει το νόμο – Χατζηδάκη, στις κινητοποιήσεις για τις ανακλήσεις των απολύσεων στο εμπόριο, στην απεργία στο Praktiker. Το μυαλό μας αυτή τη στιγμή είναι στον εργάτη που έχασε τη ζωή του στο λιμάνι της CΟSCO, με ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα. Είμαστε δίπλα στους απεργούς εργάτες στο λιμάνι που αυτές τις μέρες νύχτα – μέρα βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας μέτρα προστασίας. Καλούμε τους συναδέλφους που έχουν αναφορά σε κλάδους της ΟΙΥΕ να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της COSCO αύριο και μεθαύριο στο υπουργείο Εργασίας.

Καλή δύναμη!

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio