ΔΑΣ Πανελλαδικού Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ: Στις Εκλογές από 9 Νοέμβρη ως 10 Δεκέμβρη, Στήριξε – Δυνάμωσε τη ΔΑΣ!

 

ΣΤΗΡΙΞΕ-ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΗ ΔΑΣ!

Δυνάμωσε τις αντιστάσεις σου μέσα στην εταιρεία!

 Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Από τις 9 Νοέμβρη ως τις 10 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, εκλέγουμε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο επιχειρησιακό σωματείο και αντιπροσώπους για τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα.

 Εμείς που συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ), είμαστε εργαζόμενοι σαν και εσένα, σε καταστήματα και αποθήκες. Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ απαρτίζεται από εργαζόμενους στα ταμεία, τα ράφια, τις αποθήκες, εργαζόμενους που βρίσκονται σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες του κλάδου και όχι μόνο. Δεν παίρνουμε άδεια από την εργοδοσία για να «συνδικαλιστούμε», για να αγωνιστούμε. Κινητοποιούμαστε από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στη ζωή μας, στο χώρο δουλειάς, από την ανάγκη να ζούμε καλύτερα τον 21ο αιώνα με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Δεν μπορεί σήμερα να ζούμε χειρότερα από προηγούμενες γενιές. Δεν επιτρέπεται να παραδώσουμε «σκοτάδι» στα παιδιά μας!

 Δεν είμαστε διευθυντικά στελέχη! Δε δεχόμαστε και δεν πρέπει να είναι ανεκτό αυτοί που «μας τρέχουν» και μας αξιολογούν, να είναι και οι εκπρόσωποι μας στο σωματείο.

 Διεκδικούμε ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ σύμφωνα με τις ανάγκες μας!

 Στο ίδιο έργο θεατές (πράξη 3η)! Για άλλη μία φορά ενημερωθήκαμε για την υπογραφή της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης που αφορά τους μισθούς και συνολικά τους όρους που θα εργαζόμαστε μέσω του μηχανισμού της εργοδοσίας (με εσωτερικό mail) και στο διαδίκτυο!

 Σε συνέχεια των 2 προηγούμενων επιχειρησιακών συμβάσεων που βάφτιζαν ως οικειοθελή παροχή τμήματα του μισθού μας, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των συναδέλφων να δει μειώσεις και πολλοί λίγοι συνάδελφοι χαμηλόμισθοι να δουν ισχνές αυξήσεις και ύστερα από 2 χρόνια πανδημίας που «λιώσαμε» στη δουλειά με κόψιμο ρεπό, αδειών, με υπερωρίες που γράφονταν στον αέρα, με δουλειά τις Κυριακές, ακόμα και με κλειστά ρολά, εκτοξεύοντας τζίρους και κέρδη, ήρθε μία ουρανοκατέβατη επιχειρησιακή σύμβαση από το ΔΣ του σωματείου με αναιμικές αυξήσεις του 3%, δηλαδή 15€ ως 22€. Είναι μία σύμβαση μακριά από τις ανάγκες μας, η οποία παρουσιάστηκε ως νίκη.

Στην ίδια πανηγυρική ανακοίνωση του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου εμμέσως οι εργαζόμενοι της εταιρείας χαρακτηριστήκαμε ως βαρίδια ή αναγκαίο κακό καθώς αναφερόταν ως κόστος τα ποσό που μπαίνει μέσα η επιχείρηση για να καλύψει αυτές τις αυξήσεις. Με ορολογία που χρησιμοποιεί η επιχείρηση και τα στελέχη της υπήρξε η παροιμιώδης αναφορά πως «το συνολικό κόστος των μέτρων για τη σύμβαση ανέρχεται στα 12,1 εκατομμύρια”». Ήταν και είναι πρόκληση μία τέτοια αναφορά. Με τον δικό μας κόπο και τη δική μας εργασία βγάζουμε και τους μισθούς μας και τα κέρδη που καρπώνονται οι επιχειρήσεις. Δεν τους χρωστάμε τίποτα! Αντίθετα μας κλέβουν τον απλήρωτο ιδρώτα μας

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφονται από το επιχειρησιακό σωματείο πίσω από κλειστές πόρτες, δε μπορεί να συνεχιστεί. Πότε συνάδελφοι μας κάλεσε το επιχειρησιακό σωματείο να συζητήσουμε για τη σύμβαση μας, για τους μισθούς μας, για τις εργασιακές σχέσεις; Πότε οργανώθηκε Γενική Συνέλευση με τέτοιο θέμα, σε ώρα και μέρα που να μπορούμε να πάμε, να πούμε ελεύθερα τη γνώμη μας.

 Η ύπουλη και απαράδεκτη τακτική να αποφασίζεται για εμάς και χωρίς εμάς η επιχειρησιακή σύμβαση δηλαδή οι μισθοί και οι όροι εργασίας μας πρέπει να λήξει εδώ!  Αυτού του τύπου ο «συνδικαλισμός» ονομάζεται εταιρισμός, οδηγεί στην ανάθεση και στην εκχώρηση των δικαιωμάτων μας, με εμάς στο περιθώριο, στην αδράνεια.

 Διεκδικούμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα!

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι που κατεβαίνουμε κάτω από το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ στον Σκλαβενίτη, δε θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι ζουν σε γυάλα και ότι η ζωή τους περιστρέφεται γύρω από τις βάρδιες μέσα στην επιχείρηση. Δεν είναι μόνο το 4ωρο-5ωρο-6ωρο-8ωρο μέσα στο κατάστημα, αν είναι «καλός» ή «κακός» ο διευθυντής, αν μας «βγάζει το λάδι» ή μας αφήνει λίγο λάσκα.

Φυσικά με καθημερινές παρεμβάσεις στα κεντρικά γραφεία και στα καταστήματα διεκδικήσαμε λύσεις για το πιο μικρά ή μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζαν συνάδελφοι μας. Από  τη μεταφορά που δικαιούνταν σε άλλο κατάστημα ως τα κομμένα ρεπό, τις άδειες, για τα Σαββατοδεύτερα, για την καταστρατήγηση των ωραρίων και των δικαιωμάτων κάθε συναδέλφου, για τα εργατικά ατυχήματα.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες εμφάνισης της πανδημίας στη χώρα μας, πρωτοστατήσαμε για να παρθούν τα άμεσα και τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Με τις μέρες δράσης για τα super market, έγινε νούμερο «ένα» θέμα η κατάσταση στο συγκεκριμένο κλάδο με τα καταστήματα και τις αποθήκες να αποτελούν βραδυφλεγείς υγειονομικές βόμβες.

Με την ανάδειξη των αιτημάτων μας συμβάλλαμε στην ενεργοποίηση μέτρων προστασίας μέσα στα καταστήματα, στις αποθήκες, στα γραφεία. Με τη δράση που αναπτύχθηκε έξω από τα super market και στις γειτονιές, αναδείχτηκε η μετατροπή των πρωτοκόλλων υγείας σε πρωτόκολλα μετάδοσης του ιού. Με τις παρεμβάσεις μας σε καταστήματα, σε κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στον ΕΟΔΥ και τα αρμόδια υπουργεία μπήκαμε μπροστά για να μην βάλει κανένας εργαζόμενος σε κίνδυνο την υγεία του, να παρθούν μέτρα προστασίας σε κάθε χώρο δουλειάς. Από αυτή τη δράση όλοι οι εργαζόμενοι στα super market αναγνωριστήκαμε ως «ήρωες» μέσα στην πανδημία!

Μέσα από τα κλαδικά μας σωματεία προσπαθήσαμε να συμβάλουμε και να οργανώσουμε σε όλο τον κλάδο και την επιχείρηση τον αγώνα για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος-έκτρωμα του Χατζηδάκη, να μην εφαρμοστούν στη ζωή οι ανατροπές του αιώνα. Η κατάργηση του οκταώρου, η συνολική παρέμβαση στον εργάσιμο χρόνο, το χτύπημα στην συνδικαλιστική δράση και την απεργία, το ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών του σωματείου, δεν πρέπει να περάσουν στη ζωή! Αυτός ο νόμος πρέπει να ακυρωθεί στην πράξη!

 

Δώσαμε μάχη για το καθετί που μας αφορά! Μας αφορά η κατάσταση στα νοσοκομεία, στην πρωτοβάθμια φροντίδα, η κατάσταση στα σχολεία που άνοιξαν για άλλη μία φορά χωρίς μέτρα και αυτή τη στιγμή πνίγονται στα κρούσματα. Μας αφορά η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς που κάθε χρόνο ανοίγουν όλο και με περισσότερες ελλείψεις. Δεν είναι ξένη για εμάς η αγωνία του συναδέλφου με τα περίεργα ωράρια που δεν έχει που να αφήσει το παιδί του, που συνάδελφοι μας  αναγκάζονται να δίνουν μεγάλο μέρος του μισθού τους για να κρατήσει κάποιος το παιδί τους.

Η Κυριακή αργία είναι στο στόχαστρο! Δεν πρέπει να παραδώσουμε τις Κυριακές μας ανεξαρτήτως αν σήμερα η επιχείρηση έχει επιλέξει να κρατάει τα καταστήματα κλειστά. Η κυβέρνηση έχει δώσει γη και ύδωρ στις επιχειρήσεις για να την καταργήσουν στην πράξη. Οι δεκάδες νόμοι που πέρασαν στη διάρκεια της πανδημίας, έχουν τορπιλίσει την Κυριακή αργία. Η νομοθετική κατοχύρωση της δεν πρέπει να αφεθεί!

Θεωρούμε ότι όλα αυτά τα ζητήματα και ακόμα περισσότερα, πρέπει να τα συζητάει ένα σωματείο, να διεκδικεί από την κυβέρνηση, την εργοδοσία! Εμείς για ένα τέτοιο σωματείο παλεύουμε, που θα μπαίνει μπροστά, θα οργανώνει, θα είναι το αποκούμπι των συναδέλφων, θα διεκδικεί!

Φέρνουν οι αγώνες αποτελέσματα;

Όλα αυτά τα χρόνια εργαζόμαστε άλλοι 8ωρο, περισσότεροι με 6ωρα και 5ωρα. Παρά την καθημερινή, κοπιαστική μας εργασία και παρά τις σειρήνες που λένε «σε άλλες επιχειρήσεις η κατάσταση είναι χειρότερη», θέση η οποία στην ουσία μας λέει «καθίστε στα αυγά σας», η κατάσταση γίνεται συνεχώς χειρότερη. Η ακρίβεια, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι χαμηλοί μισθοί, το συνεχές κυνηγητό δε μπορεί να είναι ούτε το παρόν ούτε μέλλον μας.

Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες για πρώτη φορά εμφανίστηκε 2ο ψηφοδέλτιο, το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, κόντρα στις διαθέσεις της εταιρείας και στον διευθυντικό μηχανισμό. Γνωρίζετε και γνωρίζουμε πως εκατοντάδες εργαζόμενοι κλήθηκαν ξαφνικά να ψηφίσουν στο σωματείο τα στελέχη της επιχείρησης στο όνομα της «οικογένειας». Ενθαρρυντικό όμως στοιχείο ήταν ότι δεκάδες συνάδελφοι αρνήθηκαν, δεν έσπασαν στους εκβιασμούς, αρκετοί απειθάρχησαν και στήριξαν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, έριξαν λευκό ή άκυρο μέσα στο παραβάν!

Σε αυτές τις εκλογές ζητάμε την ψήφο όχι για να την κουνάμε στον αέρα αλλά για να δυναμώσει συνολικά η φωνή της αντίστασης και της διεκδίκησης μέσα στην εταιρεία. Να μπουν μπροστά τα πραγματικά αιτήματα μας όσων εργαζόμαστε στα ταμεία, στα ψυγεία, στη μαναβική, στις αποθήκες, στα γραφεία. Να εκφραστεί πιο καθαρά το «δεν πάει άλλο» και να συνδυαστεί με αγωνιστικές προτάσεις μέσα στο σωματείο, να αποκτήσει διεκδικητική δραστηριότητα με βάση τις ανάγκες μας.

Όλα αυτά δεν είναι ευχές ούτε ωραιοποιημένα λόγια. Τον τελευταίο μήνα συνάδελφοι μας, κακοπληρωμένοι, με ευέλικτες συμβάσεις, εργαζόμενοι σαν κι εμάς στην E-FOOD κατάφεραν με τους αγώνες τους, τη μαζική τους συμμετοχή, να ακουστούν, να διεκδικήσουν και τελικά να νικήσουν, να δικαιωθούν τα αιτήματα τους.

Αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της COSCO, έδωσαν σκληρές μάχες κόντρα σε θεούς και δαίμονες. Το νέο εργοδοτικό έγκλημα και ο θάνατος του συναδέλφου τους, οδήγησε σε απεργίες παραλύοντας το λιμάνι. Τα μέτρα προστασίας που διεκδίκησαν, κερδήθηκαν κάτω από την πίεση του αγώνα τους.

Αυτές οι νίκες είναι φάρος για όλους μας. Τίποτα δεν είναι αδύνατο αν μένουμε σιωπηλοί, αν αποδεχόμαστε μοιρολατρικά μια ζωή που δε μας αξίζει.

ΣΤΗΡΙΞΕ-ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΗ ΔΑΣ!

Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ στον Σκλαβενίτη είναι η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ και η ΦΩΝΗ ΣΟΥ! 

Δε θέλουμε μόνο την ψήφο σου στις εκλογές αλλά κυρίως τη συμμετοχή σου, τη γνώμη σου, τη συμβολή σου! Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο επιχειρησιακό σωματείο, να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή μας, να παλέψουμε για τα δικαιώματα μας από καλύτερες θέσεις! Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία παλεύει ώστε το σωματείο να είναι στα χέρια των εργαζομένων.

Θέλουμε σωματείο που:

  • Να οργανώνει τον αγώνα για τα δικαιώματα μας, να λειτουργεί δημοκρατικά και ΟΧΙ πίσω από τις κλειστές πόρτες των κεντρικών γραφείων.
  • Να ενημερώνει όλους τους εργαζομένους ώστε μέσα από συλλογικές διαδικασίες να αποφασίζουμε οι ίδιοι για όλα τα ζητήματα που μας αφορούν.
  • Να οργανώνει τον αγώνα των εργαζόμενων για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας που να βελτιώνει πραγματικά τους όρους εργασίας και όχι να υπογραφεί στα κρυφά τους επαίσχυντους όρους που επιβάλλει η εργοδοσία και να τους παρουσιάζει ως «νίκες»
  • Να παλεύει για να έχουμε όλοι σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στη μερική απασχόληση, τις πολλές διαφορετικές συμβάσεις με τα 4ωρα, 6ωρω, ακόμα και την εργασία 2 ημερών δουλειά τη βδομάδα. Το 8ωρο 5θημερο, ο κλαδικός μισθός 920 ευρώ για όλους δεν είναι περασμένα-ξεχασμένα. Είναι αιτήματα και στόχοι πάλης για να ζούμε σήμερα με αξιοπρέπεια.
  • Να αντιπαλεύει την εντατικοποίηση της εργασίας που μας εξαντλεί, φθείρει την υγεία μας και οδηγεί σε δεκάδες εργατικά ατυχήματα.
  • Να απαιτεί προσλήψεις, τον αυστηρό καθορισμό πόστων και αρμοδιοτήτων, την τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας αλλά και των ωραρίων, των διαλειμμάτων και ρεπό.
  • Να αγωνίζεται για την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Να μπαίνει σε πρώτο πλάνο η προστασία της μητρότητας με μέτρα και διεκδικήσεις που να προστατεύουν τις χιλιάδες εργαζόμενες συναδέλφους μας
  • Να ενώνει τους εργαζόμενους στην επιχείρηση και σε όλα τα σούπερ μάρκετ στη βάση των κοινών συμφερόντων, κόντρα τους κάλπικους διαχωρισμούς που καλλιεργούν τον ανταγωνισμό και την ατομική λύση.
  • Να οργανώνει τους διεκδικητικούς αγώνες για όλα όσα μας αφορούν κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, με ή χωρίς μνημόνια, που τσακίζει τις ζωές μας.

ΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΣΟΥ!

ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΗ ΔΑΣ!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  1. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
  2. ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  3. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
  4. ΖΑΜΠΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  5. ΘΑΝΟΥ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ
  6. ΘΕΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
  7. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
  8. ΚΑΛΑΒΡΕΖΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
  9. ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
  10. ΚΟΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
  11. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΝΕΦΕΛΗ
  12. ΚΟΝΤΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ
  13. ΚΟΥΤΑ ΑΝΝΑ
  14. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
  15. ΛΕΚΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
  16. ΜΑΓΚΑΝΑΡΑΚΗ ΑΙΜΙΛΙΑ
  17. ΜΑΖΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
  18. ΜΑΝΕΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  19. ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΧΜΕΤ
  20. ΠΟΥΛΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
  21. ΠΑΠΠΑ ΣΤΕΛΛΑ
  22. ΡΟΥΜΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  23. ΣΑΚΚΟΣ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΣ
  24. ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  25. ΣΤΥΛΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
  26. ΤΟΥΜΑZΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
  27. ΤΣΕΝΤΟΛΙΝΗ ΣΟΦΙΑ
  28. ΤΣΙΓΚΑΣ ΠΕΤΡΟΣ
  29. ΦΕΥΓΑΛΑ ΝΙΚΗ
  30. ΧΑΛΕΠΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

 

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio