Κερκυραικός σύνδεσμος Ιδ. Υπαλλήλων: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ για το ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει σε ακόμα μία αθλιότητα σε βάρος των εργαζομένων αποδεικνύοντας στην πράξει για άλλη μία φορά ότι κριτήριο των επιλογών και πολιτικών της είναι η εξασφάλιση ζεστού χρήματος για τις μπίζνες των μεγαλοεπιχειρηματιών και όχι η διασφάλιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Με ένα κείμενο διυπουργικής επιτροπής που υπογράφεται από το υπουργείο Οικονομικών προτείνονται σενάρια για την αναμόρφωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Στο συγκεκριμένο κείμενο αναλύονται οι νέες προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα πρέπει να παίρνονται υπόψη για την κατηγοριοποίηση στα ποσά ή την απένταξη ειδικοτήτων και χώρων που θα δικαιούνται ή όχι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση αφορά χιλιάδες μόνιμους δημόσιους υπάλληλους καθώς και εργαζόμενους με σχέση ιδιωτικού δικαίου, που εργάζονται σε φορείς και υπηρεσίες του ευρύτερου Δημοσίου τομέα.
Με βάση τα κριτήρια υπαγωγής η επιτροπή προχωρά σε πρόταση 2 σεναρίων για την κατηγοριοποίηση στα ποσά του επιδόματος και στην απένταξη. Και στα 2 σενάρια οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα υποβιβάζονται σε βαθμίδες και προτείνεται η λήψη επιδόματος στα 70 ευρώ από 150 ευρώ μεικτά που παίρνουν σήμερα.
Οι συνάδελφοι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των σχολείων εργάζεται για χρόνια σε καθεστώς ομηρίας. Λόγω αυτής της ομηρίας πολλές εργαζόμενες βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά, άλλες με λιγότερες ώρες, σταθερά με χαμηλό μισθό. Είναι οι εργαζόμενες που αποτελούν τη σταθερά σε κάθε σχολείο, που στις συνθήκες της διετούς πλέον πανδημίας που ζούμε αναδείχτηκε ο καθοριστικός και αναντικατάστατος ρόλος τους, στην προστασία της υγείας των παιδιών και των εκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία.
Σε πολλά σχολεία παλεύουν καθημερινά χωρίς τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) που συνήθως τα πληρώνουν από την τσέπη τους, ενώ παράλληλα αποκλείστηκαν και από τη χορήγηση των δωρεάν self τεστ ανεξαρτήτως αν εργάζονται καθημερινά καθαρίζοντας χώρους υπερμετάδοσης του ιού, με μεγάλη συρροή κρουσμάτων.
Σε αυτές τις συνθήκες αντί οι συνάδελφοι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των σχολείων να μονιμοποιηθούν, αντί να αυξηθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αντί να καλυφθούν τα αιτήματα για την καταβολή των ΜΑΠ, η κυβέρνηση τους ετοιμάζει νέα αρνητική έκπληξη!
Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι απληρωσιά που βιώνουν οι συνάδλεφοι και στους δήμους του νησιού μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα τους οφείλονται τα επιδόματα για γάλα από το 2020 μέχρι σήμερα ενώ παραμένει ακόμα ανοιχτό το ζήτημα της “μαύρης εργασίας” στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας.
Σταθερή επωδός κυβέρνησης και δημοτικών αρχών είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα, ότι δε μπορούν να κάνουν μαγικά κόλπα για να λύσουν αυτά τα προβλήματα… Την ίδια ώρα βέβαια, περισσεύουν για εξοπλισμούς που εξυπηρετούν τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ (βλέπε πρόσφατη αγορά μαχητικών αεροσκαφών πολλών δις ευρώ), περισσεύουν για την χρηματοδότηση των “πράσινων” και άλλων επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων.
Απάντηση και φρένο στα παραπάνω σχέδια μπορούμε να βάλουμε μόνο οι εργαζόμενοι με τον δικό μας αγώνα. Βάζοντας μπροστά τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, οργανωνόμαστε και περνάμε στην αντεπίθεση!
Στο πλαίσιο αυτό ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε σύσκεψη τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων μαζί με τους συλλόγους και τα μέλη των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού, τους Συλλόγους Γονέων, το Νομαρχιακό Τμήμα Κέρκυρας της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο των ΟΤΑ την Πέμπτη 27 Γενάρη στις 18:00 στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.
Κέρκυρα, 23/1/2022

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio