Συνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας: Για τα προβλήματα των απογραφέων στην ΕΛΣΤΑΤ στην απογραφή πληθυσμού – κατοικιών 2021

Για τα προβλήματα των απογραφέων στην ΕΛΣΤΑΤ στην απογραφή πληθυσμού – κατοικιών 2021

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Πριν μερικές μέρες δημοσιοποιήθηκε και κοινοποιήθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και στη Διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ, επιστολή διαμαρτυρίας από τους απογραφείς στην απογραφή πληθυσμού – κατοικιών 2021 σχετικά με τους απαράδεκτους όρους και συνθήκες εργασίας που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν αντιμετωπίζουν.

Φυσικά, δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Επιπλέον, αντίστοιχες καταγγελίες έχουν ξεκινήσει να φτάνουν και στο Σωματείο μας, μέσω των οποίων λάβαμε γνώση της συγκεκριμένης επιστολής.  Οι όροι και οι συνθήκες εργασίας μας ήταν ήδη γνωστά από τους συνεργάτες ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ σε άλλα έργα και, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, είναι οι ίδιες που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, στην πραγματικά αποκαλυπτική επιστολή των απογραφέων συνεργατών της ΕΛΣΤΑΤ καταγγέλλονται τα ακόλουθα:

  • Η εμμονή της ΕΛΣΤΑΤ για την τέλεση της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας covid 19 (23/10 – 12/12 του 2021) εξέθεσε τους απογραφείς σε κίνδυνο και τους έφερε αντιμέτωπους με κλειστές πόρτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι απογραφές πληθυσμού αναβλήθηκαν ή διεξήχθησαν κατά τους θερινούς μήνες όπου η πανδημία ήταν σε ύφεση.
  • Μη παροχή προστατευτικού εξοπλισμού (μάσκα) και μη κάλυψη κόστους των rapid test.
  • Διακοπή της σύμβασης σε απογραφείς που νόσησαν από COVID 19 και αντικατάστασή τους από άλλους απογραφείς, χωρίς να λάβουν καμία προειδοποίηση αλλά ούτε και αποζημίωση για το χρόνο που απασχολήθηκαν.
  • Απαράδεκτη ανοργανωσιά και ανικανότητα της ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα να μην τηρηθεί το αυστηρό, σύμφωνα με την προκήρυξη, χρονοδιάγραμμά της απογραφής που δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα.
  • Ελλείπεις εκπαίδευση 2-5 ωρών χωρίς χορήγηση αποζημίωσης.
  • Χαμηλές αποδοχές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Κύπρος)
  • Δυσλειτουργίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής που οδήγησαν σε λάθη, μη προβλεπόμενες παρατάσεις και αύξηση του όγκου δουλειάς για τους απογραφείς.
  • Παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων με την αφαίρεση από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιλογής ”άρνηση απογραφής” και αντικατάστασή της από την επιλογή ”πληροφορίες από τρίτους”. Ο απογραφέας επιφορτίζεται με την υποχρέωση να συλλέξει πληροφορίες για τους μη απογραφόμενους από γείτονες, εκθέτοντάς τον εαυτό του στον κίνδυνο να βρεθεί υπόλογος για παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, κίνδυνος υπαρκτός από τη στιγμή που δεν έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας με την ΕΛΣΤΑΤ.
  • Επαναλαμβανόμενες παρατάσεις της απογραφής χωρίς προειδοποίηση και ακύρωση της σύμβασης χωρίς αποζημίωση σε όσους αρνήθηκαν ή δεν μπορούσαν να εργαστούν στη διάρκεια της παράτασης.
  • Καμία ενημέρωση σχετικά με τη διάρκεια των παρατάσεων ως την ολοκλήρωση της απογραφής αλλά και σχετικά με την ύπαρξη ή όχι αποζημίωσης για την παράταση.
  • Υποχρέωση για χρήση των προσωπικών τους κινητών στην επικοινωνία με τους απογραφόμενους χωρίς καμία αποζημίωση.
  • Χρήση του προσωπικού τους ηλεκτρονικού εξοπλισμού (σταθερό Η/Υ, laptop) χωρίς καμία αποζημίωση.
  • Μη κάλυψη εξόδων μετακίνησης και εξόδων για φωτοτυπίες.
  • Υποχρέωση τήρησης ωραρίου παρά την ελεύθερη σχέση εργασίας. Παρακολούθηση και προσβλητική συμπεριφορά από τους υπεύθυνους της ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή. Διακοπή συμβάσεων χωρίς αποζημίωση όταν κρινόταν ότι δεν τηρούσαν το ”ωράριο”.
  • Μη ύπαρξη ενημέρωσης των απογραφέων για την διαδικασία έκδοσης τίτλου κτήσης στον ΕΦΚΑ, αλλά και για το καθεστώς ασφάλισης (υψηλές κρατήσεις από τις μικτές αποδοχές και εξολοκλήρου πληρωμή της ασφάλισης από τον εργαζόμενο).
  • Μη ύπαρξη χρονοδιαγράμματος για την καταβολή της αποζημίωσης των απογραφέων.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 

Η ΕΛΣΤΑΤ επιχειρεί με απαράδεκτο τρόποι να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων τις δικές της ευθύνες για την ανοργανωσιά και το μπάχαλο που δημιουργήθηκε, καθώς δεν έχει εξοφλήσει ακόμα τους απογραφείς και επιπρόσθετα απαιτεί να συνεχίσουν να απασχολούνται χωρίς αμοιβή για τις παρατάσεις που η ίδια μονομερώς έχει δώσει.

 

Η ΕΛΣΤΑΤ δεν αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με τις ιδιωτικές εταιρείες έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων. Ο χώρος της έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων ανέκαθεν αποτέλεσε τον «δοκιμαστικό σωλήνα» και το «λαγό» για την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας και σε άλλους κλάδους.  Το μπλοκάκι, η σύμβαση έργου και ο τίτλος κτήσης είναι οι μόνοι προσφερόμενοι τρόποι απασχόλησης σε αυτούς τους χώρους δουλειάς. Η απλήρωτη εργασία, η μη κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, των τηλεπικοινωνιακών εξόδων, των εξόδων ηλεκτρονικού εξοπλισμού και αναλώσιμων είναι καθεστώς με τις ευλογίες και την ανοχή της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

 

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες απογραφείς να απευθυνθούν στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΛΑΣΤΙΧΟ!

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

 

Συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας στην ΕΛΣΤΑΤ (Λεωφόρος Πειραιώς 46, Πειραιάς), την Τετάρτη 16 Μαρτίου, στις 9:00πμ.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 

  • Άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων στους απογραφείς, τόσο για την κανονική διάρκεια της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών όσο και για τις παρατάσεις.
  • Καταβολή αποζημίωσης για την εκπαίδευση των ερευνητών.
  • Καταβολή των αποζημιώσεων για τους απογραφείς των οποίων οι συμβάσεις λύθηκαν πρόωρα λόγω ασθενείας ή παράτυπα και μονομερώς από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ με πληρωμή ρήτρας για μονομερή και αδικαιολόγητη παραβίαση των όρων της σύμβασης.
  • Καταβολή αποζημίωσης για έξοδα μετακίνησης, χρήσης τηλεπικοινωνιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού καθώς και για την κάλυψη δαπανών για μέτρα προστασίας, rapid test αλλά και αναλωσίμων (π.χ. Φωτοτυπίες).
  • Προστασία των προσωπικών δεδομένων των ερευνητών και απαλλαγή από κάθε υπαιτιότητα σχετικά με την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των απογραφόμενων, δεδομένου ότι αυτή έγινε με απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ.
  • Ανθρώπινη αντιμετώπιση και συνθήκες εργασίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (μπλοκάκι, σύμβαση έργου, τίτλο κτήσης) τόσο για τους ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ όσο και για τους ερευνητές που εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρείες ερευνών και δημοσκοπήσεων.
  • Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για όλους τους ερευνητές.
  • Συμβάσεις αορίστου χρόνου πλήρη ασφάλιση και καταβολή δώρων και επιδομάτων για όλους τους ερευνητές.
  • Καταβολή αποζημίωσης για τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ηλεκτρονικού εξοπλισμού, και επαγγελματική χρήση οικίας για όλους τους τηλεργαζόμενους.
  • Κάλυψη κόστους των test και τήρηση των υγειονομικών μέτρων στους χώρους εργασίας.

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio