Ανακοινώσεις Συλλόγου Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

την Τετάρτη 9 Νοέμβρη έχει προκηρυχτεί 24ώρη Πανελλαδική Απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικούμε τα δικαιώματα μας, εκφράζουμε αγωνιστικά την αγανάκτηση μας. Παλεύουμε για την βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας, της ζωής μας. Κάνουμε τον θυμό μας όπλο. Μόνο η δική μας δράση μπορεί να υποχρεώσει την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αιτήματα μας, να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια. Ζητούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις που κατοχυρώνουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, φτηνό ρεύμα και βασικά αγαθά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε σύμπνοια με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε ότι έρχεται «δύσκολος χειμώνας». Υπουργός της, απείλησε κάθε εργαζόμενο, κάθε βιοπαλαιστή ότι «όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει». Δηλαδή η κυβέρνηση απαιτεί την υποταγή μας στις πολιτικές που εξυπηρετούν την κερδοφορία της οικονομικής ελίτ. Απαιτεί να γίνουμε πρόβατα για σφαγή, να μας κλέψει και το τελευταίο ευρώ. Αυτό είναι το τέλος των μνημονίων, της ενισχυμένης εποπτείας, η «επιστροφή στην κανονικότητα» που ευαγγελίζονται ΣΕΒ και κυβέρνηση.

Στην φτώχεια, την εξαθλίωση, να δουλεύουμε και ο μισθός μας να εξανεμίζεται έως τις 15 κάθε μήνα, μας οδήγησαν οι βέλτιστες πολιτικές τις Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι τιμές των βασικών αγαθών έχουν εκτοξευτεί ενώ οι συσκευασίες τους μικραίνουν. Στα εμπορικά, στα σούπερ μάρκετ, σε κάθε κατάστημα, οι εργαζόμενοι δεν προλαβαίνουμε να αλλάζουμε τις τιμές στις καρτέλες των ειδών. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) το 67% έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε τρόφιμα και εν γένει είδη σούπερ μάρκετ, το 83% δηλώνει ότι έχει αναβάλει αγορές για προσωπικά αντικείμενα, ρούχα ή είδη σπιτιού.

Η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των πολυεθνικών. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι δημιούργημα των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση, δίνει κουπόνια σε εργαζόμενους, στον λαό (fuel pass, power pass) και προστατεύει τα κέρδη των μεγαλοβιομήχανων της παραγωγής ενέργειας χαρίζοντας τους δις ευρώ, που έχει αφαιμάξει από τον λαό μέσω της φορολογίας (1,1 δις τον Αύγουστο, 1,9 δις τον Σεπτέμβρη, 1,1 δις τον Οκτώβρη).

Το 63% των καταναλωτών (ΙΕΛΚΑ) δηλώνει ότι έχει μειώσει το τελευταίο διάστημα την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ενώ οι εταιρίες για το 1ο εξάμηνο του έτους δήλωσαν:

Κύκλος Εργασιών Κέρδη (EBIDA) 2022 Κύκλος Εργασιών Κέρδη (EBIDA) 2022

Protergia 1.293 (+234%) 125 (+159%) ΕΛΠΕ 6.777 (+71%) 1.239 (+217%)

Elpedison 1.491 94 Motor Oil 7.900 (+90%) 932 (+271%)

ΔΕΗ 4.400 (+100%) 429,3 (-9%) Ποσά σε εκατομμύρια ευρώ

Είναι ξεκάθαρο ότι οι «επιδοτήσεις» της κυβέρνησης είναι στην ουσία μεταφορά του πλούτου στους ολιγάρχες-επενδυτές. Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, όπου οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια (αύξηση κατά 10 εκατομμύρια από το 2008) όταν την ίδια περίοδο οι δισεκατομμυριούχοι από 196 άτομα έφτασαν τους 598 (δηλαδή για κάθε έναν νέο δισεκατομμυριούχο αντιστοιχούν 25.000 νέοι άνεργοι) και τα πλούτη τους στον πρώτο χρόνο της πανδημίας αυξήθηκαν κατά 1 τρις.

Από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,7% στο 2ο τρίμηνο του έτους (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) οι εργαζόμενοι πήραμε την μείωση της αγοραστικής δύναμης του μισθού μας, με τον πληθωρισμό να είναι συνεχώς πάνω από 11% και παράλληλα πληρώσαμε 5,2 δις ευρώ επιπλέον φόρους(+19,9%) σε σχέση με τον προϋπολογισμό.

Σε αυτές τις συνθήκες το 39% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται υπερωριακά εκ των οποίων το 48% δηλώνει ότι εργάζεται πάνω από 7 ώρες την εβδομάδα υπερωριακά. Το 49% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται για την υπερωριακή του εργασία.

Συνάδελφοι μας στην cosco, την e-food, την ΛΑΡΚΟ, τα Πετρέλαια Καβάλας, την Μαλαματίνα αγωνίζονται για τις δουλειές τους, εναντίων της εργοδοτικής και κυβερνητικής αυθαιρεσίας, σε συνθήκες συνεχούς καταστολής. Στο τοπικό κατάστημα της Praktiker Hellas οι συνάδελφοι βρίσκονται υπό καθεστώς εκφοβισμού με πλήθος απολύσεων, με επιδείνωση των συνθηκών εργασίας που οδήγησε και σε σοβαρό τραυματισμό. Αυτή η τακτική τρομοκρατίας, ακολουθείτε σε όλα τα καταστήματα της Praktiker. Η πρώτη δικαστική απόφαση για ανάκληση απόλυσης ανακοινώθηκε την 22 Σεπτέμβρη για το κατάστημα της Πάτρας.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν αναγάγει τα πάντα σε ατομική ευθύνη. Χρησιμοποιούν τον άδικο πόλεμο στην Ουκρανία, την εισβολή της Ρωσίας, ως πρόφαση για κάθε δεινό. Στηρίζουν αυτόν το πόλεμο με την αποστολή όπλων που αφαιρούν από την άμυνα της χώρας. Με νομοθετήματα όπως ο νόμος Χατζηδάκη εξασφαλίζουν αλυσοδεμένους εργαζόμενους στους μεγαλοεργοδότες. Με τον νόμο Χρυσοχοΐδη επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, καταστολή, τρομοκρατία. Διατηρούν υποστελεχωμένα και με ανεπαρκή μέσα τα Δημόσια νοσοκομεία, την Επιθεώρηση Εργασίας. Διώκουν τους εργαζόμενους που αγωνίζονται να επιβιώσουν, να έχουν δικαιώματα, ελευθερία. Η δικαιοσύνη της κυβέρνησης και των κεφαλαιοκρατών βάζει στην φυλακή καθαρίστριες και αφήνει ελεύθερους βιαστές, παίρνει τα σπίτια που με μόχθο απόκτησε ο λαός και τα χαρίζει στις 4 φορές ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες και στα κοράκια των funds. Παράλληλα με τα ΜΑΤ, εφαρμόζει όργιο καταστολής στα πανεπιστήμια, στις συναυλίες, στα συλλαλητήρια, παντού, φοβούμενη την αντίδραση μας στο αίσχος της ακρίβειας που επιβάλει το κεφάλαιο.

Μέχρι πότε θα κάνουμε υπομονή και θα δίνουμε ανοχή; Έως πότε θα περιμένουμε τον από μηχανής θεό, την επόμενη κυβέρνηση που ξανά θα υποσχεθεί σωτηρία; Γνωρίζουμε πολύ καλά τα ψέματα κυβερνήσεων και εργοδοτών. Πατάνε στην ανάγκη μας για μισθό, για εισόδημα, για επιβίωση.

Η δική μας δράση είναι ο τρόπος για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Δεν αναθέτουμε σε άλλους την επιβίωση, την βελτίωση της ζωής μας, το μέλλον μας, αυτό είναι ατομική μας ευθύνη. Απάντηση στην εργασιακή ζούγκλα, είναι η οργάνωση στο σωματείο, η συμμετοχή στις δράσεις του, ο κοινός αγώνας, η αλληλεγγύη. Δυναμώνουμε τον αγώνα για την κατάργηση κάθε αυταρχικού, αντεργατικού νόμου.

Καλούμε κάθε εμποροϋπάλληλο, κάθε εργαζόμενο στον κλάδο να απεργήσει την Τετάρτη 9 Νοέμβρη και να πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις.

Να συμμετάσχει στη συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, ώρα 19:00 στην κεντρική πλατεία.

Διεκδικούμε :

• Την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ. Κατώτερο μισθό στα 825€.

• Συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς με βάση την αύξηση του πληθωρισμού.

• Την επαναφορά κατακτήσεων όπως της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, των τριετιών, της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας.

• Την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών.

• Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

• Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

• Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio