Ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου

Χίος 21/10/2022

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ ΣΑΚΑΤΕΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καταγγέλλει άλλο ένα εργατικό ατύχημα και μάλιστα διπλό. Πρόκειται για το δεύτερο μέσα σε μερικές μέρες…

Δύο εναερίτες εργάτες κάτω από αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους βρέθηκαν στο κενό το πρωί της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου 2022, ενώ εκτελούσαν εργασίες στην τέντα του Δημοτικού κολυμβητήριου της Χίου. Τραγική ειρωνεία είναι ότι την ίδια μέρα θα έφευγαν από το νησί.

Εκπρόσωποι του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου και του Σωματείου Οικοδόμων Χίου από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο Νοσοκομείο όπου βρίσκονταν οι συνάδελφοί μας, μεταφέροντάς τους τη συμπαράστασή μας και τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση αλλά και ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να αποδοθούν οι ευθύνες. Επίσης την ίδια μέρα βρεθήκαν στο σημείο του ατυχήματος και την επόμενη μέρα πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Τμήμα Ασφάλειας και Υγιεινής.

Τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι η κακιά στιγμή, όπως τα παρουσιάζουν κάθε φορά οι εργοδότες. Είναι αποτέλεσμα των ελλιπών μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και της εντατικοποίησης με σκοπό το όλο ένα και μεγαλύτερο κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν βάλει το χέρι τους να υπάρχουν εργασιακοί χώροι που δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα. Έχουν τεράστια ευθύνη για την υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΣΕΠΕ στη Χίο αριθμεί δύο υπαλλήλους και το Τμήμα Ασφάλειας και Υγιεινής πέντε για όλο το Αιγαίο. Ενώ ταυτόχρονα έχουν διαμορφώσει τέτοιο νομικό πλαίσιο έτσι ώστε στην κυριολεξία να έχουν ξεδοντιάσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς .

Και για το συγκεκριμένο ατύχημα ζητάμε τη διαλεύκανσή του από τις αρμόδιες αρχές και να αποδοθούν οι ευθύνες στην εργοδοσία η οποία έχει την κύρια ευθύνη.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τις διοικήσεις των Σωματείων και του Εργατικού Κέντρου Χίου να αναδείξουν τα ζητήματα ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς. Να στελεχωθεί η επιθεώρηση εργασίας και το τμήμα ασφάλειας και υγιεινής και να ενταθούν οι έλεγχοι. Να μην επιτρέψουν να ρισκάρεται η ζωή κανενός εργαζόμενου στο όνομα του κέρδους και των επιχειρηματικών συμφερόντων.

ΔΣ

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio