Ανακοίνωση Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΔΕΝ ΣΦΙΓΓΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ (10 π.μ. Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας)

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

όλοι εμείς οι εργαζόμενε στις μεταφορές-διανομές γνωρίζουμε πολύ καλά πως από τον δικό μας κόπο, από την δική μας δουλειά εξαρτάται η κερδοφορία των μεγάλων αφεντικών. Το είδαμε ξεκάθαρα τα χρόνια της πανδημίας και των απανωτών lockdown και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως χωρίς εμάς, χωρίς την δική μας δουλειά η παγκόσμια οικονομία θα είχε παγώσει! Ταυτόχρονα βέβαια, από το δικό μας ξεζούμισμα εκτοξεύθηκαν τα κέρδη των εργοδοτών μας ενώ αντίθετα για εμάς οι άσχημες συνθήκες εργασίας έγιναν χειρότερες!

Στον κλάδο μας η εντατικοποίηση και στο νησί μας χτυπάει κόκκινο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες! Εντατικοποίηση που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 15 ώρες ημερησίως εξαντλητικής, πολλές φορές απλήρωτης, δουλειάς! Ταυτόχρονα οι μισθοί μας είναι τόσο χαμηλοί, που δε μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές μας ανάγκες των πρώτων ημερών του κάθε μήνα. Μέρος δε αυτών είναι “μαύρα”, για να γλυτώνουν οι εργοδότες εισφορές! “Μαύρα” που πολλές φορές δεν τα βλέπουμε και ποτέ! Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί ο φόβος για το αν θα γυρίσουμε σώοι στα σπίτια μας, καθώς πολλά από τα οχήματα που καλούμαστε να οδηγήσουμε είναι πεπαλαιωμένα και κακοσυντηρημένα με κίνδυνο τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για τους υπόλοιπους, που κυκλοφορούν γύρω μας! Τα “εργατικά ατυχήματα” και οι “επαγγελματικές ασθένειες” λόγω της εντατικοποίησης και της παντελούς απουσίας μέτρων ασφάλειας θερίζουν! Παράλληλα, κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού, οι ίδιοι αναγκαζόμαστε να εκτελούμε εργασίες άσχετες με το αντικείμενο της σύμβασής μας (οδηγούμε, κουβαλάμε, κρατάμε ταμείο, τιμολογούμε, κάνουμε τους αποθηκάριους κ.ά)

Την ίδια ώρα, μεγαλοεργοδότες, κυβέρνηση και κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της “ελεύθερης αγοράς” μας καλούν να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις του “δύσκολου χειμώνα” που έρχεται! Μας καλούνε ή να προσαρμοστούμε ή να πεθάνουμε, όπως είπε και ο Πέτσας σε πρόσφατη συνέντευξή του! Η προσαρμογή αυτή σημαίνει να ξεψυχάμε από το κρύο το χειμώνα και να λιποθυμάμε από την ζέστη το καλοκαίρι μέσα στα ίδια μας τα σπίτια, να μη μπορούμε να αγοράσουμε ούτε τα βασικά για να τραφούμε και να επιβιώσουμε, να ζούμε στο σκοτάδι με κεριά, να μη μπορούμε να βάλουμε δύο σταγόνες παραπάνω βενζίνη για τις βασικές μας μετακινήσεις κ.ά. Η προσαρμογή αυτή σημαίνει να κινδυνεύουμε κάθε μέρα και περισσότερο από την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ανταγωνισμούς και στον πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη μία και Ρωσίας-Κίνας από την άλλη, σημαίνει αποδοχή παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων για χάρη της “συνοχής της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας”, σημαίνει ξεζούμισμα του λαού μας για να στέλνονται όπλα στην Ουκρανία, σημαίνει συνέχιση του ξεπαραδιάσματος του λαού μας και των άλλων λαών λόγω των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας τις οποίες τελικά πληρώνουμε εμείς κ.ά.

Όλα αυτά για να προχωρά η “πράσινη ανάπτυξη”, η “απελευθέρωση” της αγοράς, η εμπορευματοποίηση, για να συνεχίζει το χαράτσωμα του “χρηματιστηρίου ενέργειας”, για να προχωρούν οι σχεδιασμοί των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών και να λάβουν “κομμάτι” από την λεία Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες. Με δύο λόγια όλα τα παραπάνω, τόσο η κατάσταση στους χώρους εργασίας μας όσο και τα γενικότερα προβλήματα σχετίζονται μεταξύ τους και οφείλονται στην αναζήτηση ολοένα και μεγαλύτερου κέρδους από την πλευρά των μεγάλων εργοδοτών, που προϋπόθεση για αυτό αποτελεί το δικό μας ξεζούμισμα σε όλα τα επίπεδα!!

Οι “δύσκολοι χειμώνες” λοιπόν δεν είναι φυσικό φαινόμενο, δεν πέφτουν από τον ουρανό ούτε είναι αποτέλεσμα της γκαντεμιάς μας! Είναι επιλογή για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, την οποία έχουν στηρίξει και στηρίζουν διαχρονικά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) ασχέτως ιδεολογικού, χρωματικού ή γεωγραφικού προσδιορισμού! Εξάλλου, όλοι αυτοί μαζί μέχρι και σήμερα ψηφίζουν νόμους, όπως την διατήρηση ειδικών φόρων στα καύσιμα, την βαθύτερη εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, τους αντεγρατικούς νόμους, όπως το νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη, της απαλλαγής των μεγαλοεργοδοτών από φόρους και άλλα! Τόσο χαοτικές διαφορές έχουν μεταξύ τους!!! Το κράτος έχει συνέχεια, στην αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

τα πράγματα όσο κι αν φαίνονται μαύρα, ΔΕΝ είναι! Η ελπίδα είναι εδώ! Η ζωή έχει αποδείξει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό! Ότι δεν υπάρχουν σωτήρες! Η λύση βρίσκεται στον οργανωμένο και με βάση τα δικά μας συμφέροντα προσανατολισμένο αγώνα! Το Σωματείο μας, τα Σωματεία που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ. δίνουμε καθημερινά αγώνες μέσα στους χώρους δουλειάς καταφέρνοντας να αποσπούμε κατακτήσεις, παρά τις δύσκολες συνθήκες και την καταστολή. Τέτοιοι ήταν οι νικηφόροι αγώνες των συναδέλφων στην e-food, των λιμενεργατών της COSCO, οι αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των πετρελαίων και λιπασμάτων Καβάλας, οι αγώνες του Σωματείο μας σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους στο νησί μας με μικρότερες ή μεγαλύτερες νίκες! Όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι τίποτα δεν αλλάζει, ότι τίποτα δεν κινείται, η πραγματικότητα είναι διαφορετική! Η δύναμή μας είναι μεγάλη και μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω! Τώρα είναι η ώρα να την δοκιμάσουμε, τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε για ΣΣΕ, για αυξήσεις στους μισθούς, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, τώρα είναι η ώρα να πάρουμε συνολικά την ζωή μας στα δικά μας χέρια!

Δε σφίγγουμε λοιπόν άλλο το ζωνάρι για τα κέρδη των αφεντικών! Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 9 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας! Να ακουστεί δυνατά η δική μας φωνή, να αποτελέσει η ΑΠΕΡΓΙΑ στις 9 Νοέμβρη σκαλοπάτι κλιμάκωσης του αγώνα!

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΩΝ

ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio