Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Ο ΚΥΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ-ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Με μία κυνική επιστολή η εργολαβική εταιρεία καθαριότητας του αεροδρομίου Κέρκυρας “FACILITY EXPERTS IKE ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.“, παραδέχεται στην ουσία την πλαστογραφία υποτιθέμενων “παραιτήσεων” σε βάρος εργαζομένων της. Θυμίζουμε ότι ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εργολαβικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα του αεροδρομίου είχαμε καταγγείλει με ανακοίνωση στις 3 Νοέμβρη τόσο τη μη καταβολή δεδουλευμένων από την εργοδοσία όσο και την προαναφερθείσα πλαστογραφία.

Χωρίς ίχνος ντροπής, η  “FACILITY EXPERTS IKE ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.” δηλώνει στην απαντητική της επιστολή προς το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κέρκυρας του ΣΕΠΕ (25/11/2022), πως οι εργαζόμενοι που έκαναν τις σχετικές καταγγελίες ψεύδονται και πως “τους ζητήθηκε να υπογράψουν κάτω από το αναγραφόμενο με Κεφαλαία γράμματα ονοματεπώνυμο τους στο έντυπο της οικειοθελούς απασχόλησης (εννοεί αποχώρησης-έντυπο 5), αλλά δεν υπέγραψαν και το έντυπο υποβλήθηκε χωρίς υπογραφή, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.” και συνεχίζει κυνικά αναφέροντας πως “Η αναγραφή του ονόματος τους με κεφαλαία γράμματα (χειρόγραφα) επί του εντύπου δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ως υπογραφή τους. Η αναγραφή του ονόματος τους, έγινε για διευκόλυνση τους, για να γνωρίζουν και να θέσουν την υπογραφή τους κάτω από το ονοματεπώνυμο τους“. Τι μας λέει εδώ η εργοδοσία; Μας λέει πως ακόμα και αν οι συνάδελφοι είχαν ενημερωθεί (πράγμα που δεν ισχύει) τους ζητήθηκε από την πλευρά της εργοδοσίας να παραιτηθούν και εκείνοι το αρνήθηκαν… Έτσι, σύμφωνα την παραδοχή της “FACILITY EXPERTS IKE ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.” αφού εκείνοι δεν ήθελαν να παραιτηθούν τους “παραίτησε” με το έτσι θέλω η εργοδοσία!!! Τόσο απλά και εμπρόθεσμα!

Αναφορικά με το γεγονός ότι έβαλε η εργοδοσία χειρόγραφα τα ονόματα των εργαζομένων στο σημείο που μπαίνουν οι υπογραφές, ώστε να λειτουργήσουν ως “χωρικοί προσδιορισμοί” και να μη χάσουν οι συναδέλφισσες το σημείο, γελάνε και οι πέτρες με τέτοιου είδους δικαιολογίες!

Λίγο παρακάτω η εργοδοσία με “μεγάλο σεβασμό” στα εργασιακά δικαιώματα αναφέρει “Και από την αλλαγή αυτή ουδένα δικαίωμα τους δεν καταστρατηγήθηκε” (φανταζόμαστε το “δεν” το έβαλαν από υπερβάλλοντα ζήλο ή μήπως είναι και αυτό “σημείο” παραδοχής ενοχής;;;) Θα χρειαστεί βέβαια η εργοδοσία να εξηγήσει πώς αφού “ουδένα δικαίωμα τους δεν καταστρατηγήθηκε” υπάρχει σύμβαση που από αορίστου χρόνου, χωρίς υπογραφή εργαζομένου έγινε μονομερώς ορισμένου!

Από όλα τα παραπάνω φαίνεται ουσιαστικά η ξεκάθαρη παραδοχή της εργοδοσίας για πλαστογράφηση “παραιτήσεων” παρά τις διάφορες αστείες δικαιολογίες που επιστρατεύει!

Ταυτόχρονα προκύπτει και ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα σε σχέση με τις διάφορες πλατφόρμες τύπου “Εργάνη”, στις οποίες γίνεται αποδεκτό οτιδήποτε κι αν ανεβάζει η οποιαδήποτε εργοδοσία, χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς να ερωτάται ο ίδιος ο εργαζόμενος σε αντίστοιχες περιπτώσεις!  Ό, τι ανεβαίνει ισχύει ως πραγματικότητα άσχετα με το κατά πόσο είναι αλήθεια ή όχι και μόνο αν το καταλάβει ο εργαζόμενος έγκαιρα και το καταγγείλει, το πράγμα μπορεί να διορθωθεί! Πέρα δηλαδή απ’ όλα τα υπόλοιπα που έχουμε στο κεφάλι μας οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να μπαίνουμε κάθε λίγο στο “Εργάνη” ή σε άλλες πλατφόρμες για να ελέγχουμε αν υπάρχει κάποια βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας μας για να προλάβουμε το “κακό”!

Τέλος, από τον αναλυτικό έλεγχο που έχει προχωρήσει το Σωματείο μας στα χρήματα που έχει καταβάλει η  “FACILITY EXPERTS IKE ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.” προκύπτουν και άλλα ζητήματα, όπως το γεγονός ότι μέχρι και τον Ιούνη του 2022 η εργοδοσία δεν έβαζε βαρέα ένσημα στις συναδέλφισσες, πράγμα που αλλάζει από τον Ιούλη του 2022, δεν έχει πληρωθεί η προσαύξηση της δουλειάς κατά τις Κυριακές και τις αργίες και φαίνεται πως τα ποσά που δεν κατέβαλε η εταιρεία σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 1000 ευρώ ανά άτομο!

Με όλες τις παραπάνω μεθοδεύσεις η “FACILITY EXPERTS IKE ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.“, η εργολαβική εταιρεία καθαριότητας του αεροδρομίου Κέρκυρας, το όποιο μόνο την φετινή καλοκαιρινή σεζόν είχε πάνω από 1,6 εκατομμύρια αφήξεις και τρελά υπερκέρδη,   προσπαθεί να βγάλει από τη “μύγα ξύγκι” πάντα σε βάρος των εργαζομένων! Αέρα στα πανιά της, όπως και στα πανιά όλων των επιχειρηματικών ομίλων δίνουν οι αντεργατικοί νόμοι, που έχουν ψηφίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ασχέτως χρώματος και ιδεολογικού προσήμου (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΝΔ). 

Παράλληλα, για άλλη μία φορά αποδεικνύεται στην πράξη ότι κέρδη για τα μεγάλα αφεντικά και βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής των εργαζομένων δεν πάνε μαζί! Είναι έννοιες και καταστάσεις εντελώς αντίθετες. Δύο κόσμοι σε διαρκή σύγκρουση!

Προειδοποιούμε για άλλη μία φορά τους εργολάβους στην καθαριότητα του αεροδρομίου Κέρκυρας, την Fraport Greece ότι το πράγμα δε θα μείνει εδώ! Απαιτούμε να δοθούν στους συναδέλφους όλα τα δεδουλευμένα! Να πάψουν οι βλαπτικές μεταβολές, να τιμωρηθεί η πλαστογραφία!

Ταυτόχρονα καλούμε τους συναδέλφους να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι! Δεν έχουν να φοβούνται τίποτα όσο ο ένας είναι δίπλα στον άλλο, όσο όλοι μαζί παλεύουν μέσα από τις γραμμές του Σωματείου μας, βάζοντας μπροστά τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες! Με τον αγώνα μας μπορούμε να κερδίσουμε!

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio