ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Μονόδρομος ο αγώνας για υπογραφή Συμβάσεων με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα!

Με όπλο την πρόσφατη πείρα από σημαντικούς εργατικούς αγώνες, το σωματείο εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής προς τους εργαζόμενους των s/m και εμπορίου , σε σύσκεψη για “τις συλλογικές συμβάσεις και τις αυξήσεις στους μισθούς” ,την Κυριακή στις 5꞉30 μμ στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας.

Το θέμα για τις συλλογικές συμβάσεις, για τις αυξήσεις στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, στους μισθούς και στα μεροκάματα, για το ξεπάγωμα των τριετιών, όλα αυτά τα ζητήματα μπαίνουν επιτακτικά για όλους τους εργαζόμενους διότι η ακρίβεια και η συνολική κατάσταση που διαμορφώνεται στην πίεση του εργατικού εισοδήματος, απαιτεί νέες πρωτοβουλίες, πιο συντονισμένες.

Οι τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα το εργατικό εισόδημα να συμπιέζεται συνεχώς. Οι μισθοί εξανεμίζονται σε λίγες μόλις μέρες.

Το 55% των νοικοκυριών έχουν μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου, ενώ 1 στα 5 έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής, δημιουργώντας μια νέα φουρνιά “κόκκινων” υποχρεώσεων. Το 66% δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και το 62% ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Για διασκέδαση, ψυχαγωγία το 80% δηλώνει ότι τις έκοψαν εντελώς. Δεν φτάνουν όλα αυτά και η κυβέρνηση ανακοινώνει και αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για “αυξήσεις” 30 με 40 ευρώ στον ονομαστικό κατώτερο μισθό τον προσεχή Απρίλη όπως και τα διάφορα “κουπόνια” που δίνουν ορισμένες επιχειρήσεις δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα. Αυτά τα έχουμε ζήσει όλη την προηγούμενη δεκαετία και δεν εμπόδισαν τη ραγδαία μείωση όλων των μισθών, τη συνεχή υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, τη μεγάλη ενίσχυση της ευελιξίας – μισοδουλειάς έναντι της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνειδητά κοροϊδεύει, προσπαθεί να σβήσει τη δυσαρέσκεια και την οργή των εργαζομένων, να παγώσει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, να καλλιεργήσει τις χαμηλές απαιτήσεις ειδικά στους νέους εργαζόμενους και σε όσους βγήκαν στην παραγωγή τα τελευταία χρόνια και η γνώση τους γύρω από τα ζητήματα των όρων μιας συλλογικής σύμβασης είναι περιορισμένη.

Για παράδειγμα, με αντάλλαγμα τις μικρές αυξήσεις στον ονομαστικό κατώτερο μισθό, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να σβήσει δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων για την ΕΓΣΣΕ, να διατηρήσει το απαράδεκτο καθεστώς πετσοκόμματος των 3ετιών (προϋπηρεσία) που με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012 προβλέπει το “πάγωμά” τους από τον Φλεβάρη του 2012 ως σήμερα.

Η απελευθέρωση των 3ετιών, δηλαδή του κόπου και του ιδρώτα των εργαζομένων που ίσχυε ανέκαθεν στους όρους των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων με τις εργοδοτικές Ενώσεις και καθοριζόταν στο 10% επί του κατώτερου μισθού, θα ενίσχυε κατά πολύ τον τελικό μισθό της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων, δηλαδή τις πιο παραγωγικές ηλικίες που εργάζονται τα τελευταία 12 χρόνια.

Ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοί , οι αλυσίδες καταστημάτων στο εμπόριο θησαυρίζουν και πανηγυρίζουν από την αύξηση του τζίρου τους , οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν δει καμία ουσιαστική αύξηση στο μισθό τους , απεναντίας βλέπουν πόσο απλησίαστα για την τσέπη τους έχουν γίνει τα προϊόντα που οι ίδιοι τοποθετούν στο ράφι.

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ενώ στα λόγια εντοπίζει πως “ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι κάτω από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης”, μπαίνει μπροστά ως φρουρός της συμφιλίωσης με τη φτώχεια και τη μισοζωή, υιοθετώντας ως κριτήριο για τις όποιες ή μη αυξήσεις την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρηματικών ομίλων.

Καμία αναμονή. Αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και την αντεργατική πολιτική

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ , ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 5꞉30 μμ , ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio