Ανακοίνωση Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 8Η ΜΑΡΤΗ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΟΓΕ, ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΗ, 9Π.Μ

Η 8η Μάρτη φωτίζει την πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των εργαζόμενων γυναικών, το δρόμο που αποφασιστικά και με αισιοδοξία είναι ανάγκη να βαδίσουμε. Το δρόμο του οργανωμένου, συλλογικού αγώνα. Οι εργαζόμενες στο εμπόριο οργανωμένες στο σωματείο μας, με τη συμμετοχή, τη συλλογική δράση, τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη μας έχουμε δύναμη. Μέσα από αυτό το δρόμο μπορούν οι ανάγκες μας να αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Να πούμε όχι στις άθλιες εργασιακές συνθήκες, τα σπαστά ωράρια, τη δουλειά τις Κυριακές, τις ατελείωτες υπερωρίες, τις συνεχείς μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα, τα προγράμματα εργασίας που δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο να προγραμματίσουμε τίποτα, να οργανώσουμε τη ζωή μας. Τα ρεπό και οι άδειες μας να μην δίνονται όποτε βολεύει και αν θέλει η εργοδοσία. Όχι στους εσωτερικούς κανονισμούς, τις αξιολογήσεις, τις επιπλήξεις που στόχο έχουν να μας κρατάνε υποταγμένες στις ορέξεις της εργοδοσίας, να ζούμε με το άγχος και το φόβο της απόλυσης, να δουλεύουμε κάτω από αφόρητη πίεση και εντατικοποίηση.

Να σηκώνουμε το ανάστημα μας απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία που έχει απογειωθεί και εκφράζεται με αμέτρητα παραδείγματα όπως δυσμενείς μεταθέσεις και απολύσεις εγκύων και συναδέλφων μονογονεϊκών οικογενειών, με σοβαρά προβλήματα υγείας, καρκινοπαθών. Να μην δεχτούμε να αναγάγουν κάθε πρόβλημα που δημιουργούν στη ζωή μας οι άθλιοι όροι εργασίας και η αντιλαϊκή πολιτική όλων μέχρι σήμερα των κυβερνήσεων σε ψυχολογικό προσωπικό μας πρόβλημα.

Να μην αποδεχτούμε ως δεδομένο η υγεία, τα φάρμακα, η ενέργεια, η θέρμανση να γίνονται πανάκριβο εμπόρευμα, η ακρίβεια να τσακίζει το εισόδημά μας. Το ξεσπίτωμα μας από κράτος και διάφορα κοράκια – funds, τους χιλιάδες πλειστηριασμούς που έχουν στα σκαριά. Την χαμοζωή και τα διάφορα ψίχουλα που μας πετάνε.

Δεν μπορεί συνεχώς να θυσιάζονται οι δικές μας ανάγκες, οι ανάγκες των οικογενειών μας, των παιδιών μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ασπίδα προστασίας απέναντι στην κρατική και εργοδοτική ασυδοσία που τσακίζει τις ζωές μας είναι το σωματείο μας και η δράση του, η συμπόρευση μας με το γυναικείο ριζοσπαστικό κίνημα, η συμμετοχή μας στους συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ.

Σήμερα στον 21ο αιώνα, την εποχή των απίστευτων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων είναι ρεαλιστικό για όλες τις εργαζόμενες, για τις μητέρες, τις νέες να έχουμε σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με ιδιαίτερα μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας. Είναι ρεαλιστική η μείωση του εργάσιμου χρόνου όχι μόνο για να αναπληρώνουμε τις ψυχικές και σωματικές μας δυνάμεις αλλά και για να έχουμε καθημερινά ελεύθερο χρόνο για την κοινωνική μας ζωή και δράση, να μπορούμε να βλέπουμε τα παιδιά μας και για να ξεκουραζόμαστε, να μην φθείρουμε την υγεία μας.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα σε όλες τις συναδέλφισσες να κάνουν το βήμα και να οργανωθούν στο σωματείο μας. Να δώσουμε δύναμη στη δύναμη μας και να διεκδικήσουμε όλα όσα σήμερα έχουμε ανάγκη και μας στερούν κράτος, κυβερνήσεις και εργοδοσία:

 • Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με αύξηση μισθού, 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, καθορισμένο ωράριο. Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
 • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ. Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα. Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες. Απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
 • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Άδεια με αποδοχές για όλους τους φοιτητές στην εξεταστική περίοδο.
 • Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια και υποχρεωτική.
 • Άδεια κύησης – τοκετού λοχείας δυο μήνες πριν και έξι μετά τον τοκετό με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.
 • Άδεια μητρότητας για ένα χρόνο με πλήρη μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να γίνει χρήση της και από τον πατέρα. Διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μια ώρα για άλλα δυο, με δίκτυο δημοσίων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών.
 • Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τις εργαζόμενες. Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες.
 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη και σύγχρονη προσχολική αγωγή και φροντίδα με ενιαίο επιστημονικό αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς να πληρώνουν οι γονείς για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία τόσα όσα να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.
 • Άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτίρια, αίθουσες και προσωπικό. Κτίρια σύγχρονα και ασφαλή με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι , τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών. Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους , για όλα τα παιδιά με το αναγκαίο προσωπικό , με ποιότητα και επάρκεια.
 • Να γίνει άμεσα ουσιαστικός και ενδελεχής αντισεισμικός έλεγχος όλων των εργασιακών χώρων, σχολείων και δημοσίων κτιρίων. Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση ζημιών και όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις σύμφωνα με τις τελευταίες αντισεισμικές προδιαγραφές.
 • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και του ΕΝΦΙΑ.
 • Αποκλειστικά σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio